Høyre vil ha offentlig-privat «sannhetsministerium»

0

Det var regjeringa Solberg som var først ute med å lystre minste vink fra USA om å slå ned på alternative medier og såkalte «falske nyheter». Høyre skremt av uavhengige medier (2017). Nå er de på han igjen. Stortingsrepresentanter med Ine Eriksen Søreide i spissen har reist et forslag i Stortinget der de ber regjeringa «iverksette et systematisk og langsiktig nasjonalt arbeid mot falske nyheter og desinformasjon.»

Forslagsstillerne skriver videre:

«Prosjektet bør gå over minst fem år, med oppstart i 2022. Prosjektet bør inkludere et større, tverrfaglig prosjekt i regi av Media City Bergen. Prosjektet skal gå direkte til å øke kunnskap og kompetanse om falske nyheter og desinformasjon, og samtidig legge til rette for å utvikle nye løsninger og ny teknologi som kan benyttes i kampen mot falske nyheter og desinformasjon.»

De viser til regjeringa Solbergs «Strategi for ytringsfrihet i utenriks- og utviklingspolitikken,» som ble fremmet i 2021, der det heter:

«Omfanget av hatefulle ytringer, desinformasjon og propaganda på nett er samtidig med på å øke polariseringen i samfunnet og undergrave tilliten til demokratiske institusjoner og verdier. Nettbaserte søkemotorer og sosiale medier kontrollerer hvilke ytringer, nyheter og opplysninger som er tilgjengelige og synlige for flere milliarder brukere verden over. Dette begrenser den offentlige samtalen og mangfoldet i samfunnet og reiser problemstillinger knyttet til manipulering av folkeopinionen.»

Så for å fremme den offentlige samtalen og mangfoldet i samfunnet vil nå Høyre ha enda en instans som har til hensikt å slå ned på alternative eller opposisjonelle synspunkter.

Det er lenge siden Høyre var et liberalt parti.

«Statlig fond for gravende journalistikk»

Mediepolitisk talsmann i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, sa til avisa Dagbladet i 2017 at Høyre vil opprette et statligfinansiert fond for gravende journalistikk. Begrunnelsen han gir er ar at han er skremt av graden av «rykter og falske nyheter» i valgkampen i USA.

«- En åpen og opplyst offentlig samtale er en forutsetning for demokrati. Nå er det en veldig åpen samtale, men det er variabelt hvor opplyst den er. Rykter og falske nyheter florerer på nettet, sier mediepolitisk talsmann Kårstein Eidem Løvaas (H), til Dagbladet.
Han mener skrekkeksemplet er den amerikanske valgkampen hvor falske nyheter florerte og til og med store mediehus lot seg lokke.»

Vi kommenterte dette slik:

For å skape en motvekt mot dette vil Høyre opprette et fond for gravende norskprodusert journalistikk. Bare smak på begrepet et lite øyeblikk: «statlig fond for gravende journalistikk»(!) Hvor mye vil de betale for å få noen til å grave i politikernes maktmisbruk og korrupsjon?

La oss ta en test: Hvor mange kroner koster det å avsløre at den siste rapporten fra CIA og FBI om angivelig russisk innflytelse på valget i USA er bare varm luft fra ende til annen uten noen form for dokumentasjon? Sjøl med timeprisen til en journalist i hovedstadspressa koster det ikke så mange kronene.

Hvor mange kroner koster det å spørre Erna Solberg om hvor det er blitt av skattemilliardene som Norge såkalt har gitt til Syria?

Det handler ikke om penger, men om vilje. Norske nyhetsmedier er svært tilfredse med å formidle akkurat det samme som de dominerende mediene i USA, helt ned til pinlige enkeltformuleringer. Helt ned til de groveste falske nyhetene som er produsert, ikke av bloggere, men av US State Department, av reklamebyråer og av main stream media. Det er ikke alle som har glemt «kuvøsebarna» i Kuwait eller «Iraks masseødeleggelsesvåpen» eller «De hvite hjelmene».

Får de mer penger, vil de gjøre mer av det samme.

«Antistatlig tankegods«

Ikke helt uventet henger Søreide & co seg på PST: Nasjonal trusselvurdering.

Begrepet «antistatlig» virksomhet er nevnt 21 ganger i rapporten.

PST skriver (side 4):

I det siste året har PST registrert økt aktivitet blant personer som fremmer antistatlig tankegods. Dette er særlig relatert til konspirasjonsteorier rundt covid-19-pandemien. Det er lite sannsynlig at disse personene vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner, men det er en mulighet for at enkelte vil radikaliseres.

Siden dette «tankegodset» er så alvorlig at det omtales i den nasjonale sikkerhetsvurderinga, hadde man kanskje forventet at PST hadde gjort et forsøk på å definere hva det er for noe.

Søreide & co drøfter om det bør opprettes enda en statlig etat som skal sørge for st folk tenker slik de skal, men ender opp med å foreslå et statlig-privat samarbeid:

Oppgaven med å bekjempe falske nyheter og desinformasjon kan ikke tilfalle offentlig sektor alene. Forslagsstillerne mener at man må øke kunnskapen og kompetansen om falske nyheter og desinformasjon på tvers av sektorer i samfunnet, og gjennomføre tiltak i møte med de teknologiske driverne bak falske nyheter og desinformasjon. Her spiller frie, redaktørstyrte medier en vel så stor rolle som offentlige myndigheter.

I dette arbeidet kan samfunnet trekke på allerede eksisterende ressurser. En slik eksisterende ressurs er clusteret rundt Media City Bergen, som jobber målrettet og strategisk med utfordringene knyttet til desinformasjon og falske nyheter.

Hva er Media City Bergen?

Her må vi bare takke Søreide & co. Vi må med skam innrømme at Media City Bergen har unngått vårt falkeblikk. Nå skal vi skjerpe oss og få dem på lista. Ifølge Søreide & co driver de «målrettet og strategisk med utfordringene knyttet til desinformasjon og falske nyheter».

De skriver om seg sjøl på klingende bergensk:

«The Norwegian Media Cluster has evolved into an exciting international environment with VizrtVimond, Fonn GroupMyrezeHighsoftSixty, the TV broadcasters TV2NRK, and publishers Bergens Tidende, Dagens Næringsliv and Stavanger Aftenblad as key players. The cluster also holds a wide variety of exiting startups working on solving industry challenges and deliver important innovations to the global market. 

The Media Cluster HQ is located in Media City Bergen, a leading international hub for media and technology innovation, with the Media Lab and a startup lab forming the core of the innovation and research projects for the cluster and cluster partners.»

Vil ikke løse problemet med elefanten i rommet

Vi tar dette med knusende ro. Det er naturligvis litt dårlig gjort av Søreide og kumpaner å antyde at Media City Bergen driver med sensur og mediemanipulasjon av den typen Høyre ønsker seg. Det har ikke vil tilstrekkelig med data til å kunne bekrefte.

Men om de skulle bli ansporet til det av noen titall statlige sannhetsmillioner, så ser vi ikke det som noen utfordring. Elefanten i rommet er så diger, at det ikke hjelper med enda en instans som skal forsikre lesere og seere om at den ikke finnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Forrige artikkel‘Falsk flagg’ kjemisk angrep i Ukraina: en kommende attraksjon
Neste artikkelTulsi Gabbard: – De USA-finansierte biologiske laboratoriene er en fare for hele verden

Ingen artikler å vise