Høyre skremt av uavhengige medier

16

Mediepolitisk talsmann i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, sier til avisa Dagbladet at Høyre vil opprette et statligfinansiert fond for gravende journalistikk. Begrunnelsen han gir er ar at han er skremt av graden av «rykter og falske nyheter» i valgkampen i USA.

«- En åpen og opplyst offentlig samtale er en forutsetning for demokrati. Nå er det en veldig åpen samtale, men det er variabelt hvor opplyst den er. Rykter og falske nyheter florerer på nettet, sier mediepolitisk talsmann Kårstein Eidem Løvaas (H), til Dagbladet.
Han mener skrekkeksemplet er den amerikanske valgkampen hvor falske nyheter florerte og til og med store mediehus lot seg lokke.»

For å skape en motvekt mot dette vil Høyre opprette et fond for gravende norskprodusert journalistikk. Bare smak på begrepet et lite øyeblikk: «statlig fond for gravende journalistikk»(!) Hvor mye vil de betale for å få noen til å grave i politikernes maktmisbruk og korrupsjon?

«- Alle har sine historier og vinklinger. Men da er det desto viktigere å ha skarpskodde journalister som kan slå ned på feil eller komme med andre versjoner. «

Main Stream Media kontrollerer over 95% av samtlige medier og skriver og sier stort sett det samme om alle store spørsmål, ikke minst når det gjelder internasjonale konflikter. Så det må jo være bloggere og uavhengige nettaviser Høyre er blitt skremt av. Alt under 100% kontroll er tydeligvis skremmende. Men uansett hvor mange titalls millioner Høyre kaster etter dagens medier så vil de aldri produsere gravende journalistikk.

La oss ta en test: Hvor mange kroner koster det å avsløre at den siste rapporten fra CIA og FBI om angivelig russisk innflytelse på valget i USA er bare varm luft fra ende til annen uten noen form for dokumentasjon? Sjøl med timeprisen til en journalist i hovedstadspressa koster det ikke så mange kronene.

Hvor mange kroner koster det å spørre Erna Solberg om hvor det er blitt av skattemilliardene som Norge såkalt har gitt til Syria?

Det handler ikke om penger, men om vilje. Norske nyhetsmedier er svært tilfredse med å formidle akkurat det samme som de dominerende mediene i USA, helt ned til pinlige enkeltformuleringer. Helt ned til de groveste falske nyhetene som er produsert, ikke av bloggere, men av US State Department, av reklamebyråer og av main stream media. Det er ikke alle som har glemt «kuvøsebarna» i Kuwait eller «Iraks masseødeleggelsesvåpen» eller «De hvite hjelmene».

Får de mer penger, vil de gjøre mer av det samme.

Men det er kanskje én sak Høyre kan gjøre noe med med sitt pressefond. Eidem Løvaas gir oss et hint når han sier at han ønsker «skarpskodde journalister som kan slå ned på feil». Altså ikke journalister som skal grave i hva makta foretar seg, men som skal jakte på eventuelle virkelige eller påståtte feil i uavhengige medier.

Sjøl ikke på dette området klarer Høyre å tenke sjøl. Dette er også planket etter USA.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg varsler at selskapet skal innføre en aktiv kamp mot det påståtte «falske nyheter». Det blir opprettet grupper av såkalte faktasjekkere som skal samarbeide om å brennemerke det de mener er «falske nyheter». Det er vel dette de skal drive med da, Høyres statsfinansierte «skarpskodde» gravejournalister.

Det som ikke har gått opp for Eidem Løvaas er at folk begynner å få main stream media på tvers i halsen. Jeg opplever det daglig. Også folk som stemmer på hans eget parti skriver dette til meg. «Jeg stemmer Høyre og er jo egentlig uenig med en kommunist som deg, men jeg setter stor pris på at du driver med kritisk journalistikk. Fortsett med det.» steigan.no hadde 207% vekst i 2016 og må være Norges raskest voksende nyhets- og kommentarmedium, uten at det er blitt kommentert noe sted.

Så bare kom med så mange skattemillioner du vil til en komité for portvokterjournalistikk, Eidem Løvaas. Det skal bli gøy å utfordre dem – på mikrobudsjett.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. Det ville i denne sammenheng vært helt på sin plass å få pressestøtten funksjonell igjen,og med en god bonus til de som har måtte slite under Solberg-regjeringen, kanskje?

 2. Tilliten til mainstream-media faller som en stein. Jeg leste nylig at Dagbladet ikke selger mer enn 20 000 eksemplarer på enkelte dager, og og situasjonen er ikke mye bedre for andre aviser. Grunnen er selvfølgelig at mainstream-media sluttet å gi objektive nyheter for mange år siden, og nå utelukkende fungerer som propagandaorganer for makta, omtrent som Pravda i Sovjetunionen.

  Folk forstår at de blir lurt, og søker etter alternative nyhetskilder, og dette er grunnen til at blogger som steigan.no øker så voldsomt. Pål Steigan skriver bra og er meget dyktig, men den viktigste årsaken til økningen er at folk er i ferd med å miste tilliten til mainstream media.

  Høyre er jo fullstendig på viddene i denne saken, som i alt annet. Det er jo mainstream media som er de største produsentene av fake news.

 3. Det er vel to måter Steigan kan møte utfordringene på. Enten stille seg til disposisjon som «gravende» journalist, eller stå til disposisjon som «hoggstabbe» for gravende journalistikk i regi av «staten». Begge alternativene kunne ha blitt svært så interessant.

 4. Det er noe skummelt med Høire for tiden. Dette kan umulig … eller. E Solberg opprettet jo HYP (hat ytrings politiet)… og hun er vel inspirert av DDR dama i BRD. Et statlig finansiert og kontrollert organ for gravende journalistikk. Det første som blir stoppet er vel graving i statlige sektorer og statlige overgrep.

 5. Desinformant i særklasse. Om jeg skulle sette opp en liste over rabiat desinformasjon fra eliten i Norge,ville NUPIs Sverre Lodgaards kronikk i Klassekampen 23 august 16 komme øverst. «Obamas ambisiøse arv». «USAs løfte om ikke å være den første til å benytte atomvåpen er et første skritt mot total avskaffelse. – Vi får rik anledning til å savne Obama.»
  Sannheten er at Obama har ført flere og dyrere kriger enn forgjenger Bush,og pådro seg kritikk fra deler av etablissementet i USA fordi han igangsatte et nytt atomopprustningsprogram til 1 billion dollar.
  Trump følger opp alt dette ved å si at USA vil «greatly strengthen and expand its nuclear capacity.»
  Denne Lodgaard er da medlem av norske EN VERDEN organisasjonen som igjen er en norsk avdeling av verdens føderale globalisering. Se Wikipedia,masse interessante navn.
  Ikke dessto mindre er det helt normalt for Klassekampen å henvende seg til «den tidligere Nupi-direktøren har i en årrekke forsket på atomnedrustning.» Jeg vil heller si det slik at han har vært desinformant om atomvåpenutviklingen og uttrykker seg slik i Klassekampen 7 januar 2017:
  «Etter atomavtalen med Iran i 2015 ble begrunnelsen endret. Nato mener det fortsatt er behov for et rakettskjold,men sier det ikke er rettet mot øst.»
  Har du hørt?
  En forsker i dette skulle jo redegjort for hvor mange atomraketter som allerede er utplassert i Romania,Bulgaria,Baltikum og Polen,ja selv det sentrale Tyskland lesses opp med atomvåpen som alle sammen er rettet inn mot Russland.
  Og poenget med det stupide desinformasjonsordet «rakettskjold» som Klassekampen skriver, skal utvides til Norge ,i en tre siders artikkel 7 januar 2017,er jo å dra Norge inn i samme framskutte konfrontasjonsposisjon som Polen – Romania og Baltikum.
  Ja,er det ikke Cecilie Hellestveit så er det Sverre Lodgaard som veileder Braanens samhold-venstre.
  Hvor skal dette ende?
  Kan man ikke like godt være ærlig og skrive på lederplass at Klassekampen er for Nato og fører Lodgaard som nasjonens ledende på atomvåpen-desinformasjon?

 6. Løvaas: «- En åpen og opplyst offentlig samtale er en forutsetning for demokrati.» Nei. En forutsetning for demokrati er at politikerne er ærlige, rakryggede og standhaftige, slik at velgerne kjenner dem og vet hva den enkelte politiker står for. I tillegg til at de følger folkeviljen, ikke hva korporasjonene og internasjonale organisasjoner måtte mene.
  Løvaas: «-Nå er det en veldig åpen samtale, men det er variabelt hvor opplyst den er.» Det pågår en krig om sannheten, og når politikerne ikke er opplyste, da de ikke søker informasjon selvstendig, men mottar allerede bearbeidet ideologisk materiell. De tror virkelig de besitter informasjon, men gjør det ei.
  Løvaas: «-Rykter og falske nyheter florerer på nettet». Ja, det gjør det, men det kan da ikke være politikernes oppgave å hindre dette. Skal de også hindre rykter på en arbeidsplass eller blant skoleelever? Makten har problemer med internett, fordi sannheten siver ut, og den er ikke fordelaktig politikerne. Derfor må internett kontrolleres og overvåkes, i følge dem.
  Løvaas: «- Alle har sine historier og vinklinger. Men da er det desto viktigere å ha skarpskodde journalister som kan slå ned på feil eller komme med andre versjoner.» Ja, men da får dette være medienes oppgave, ikke det offentlige og bruk av befolkningens skattepenger. Egentlig svært frekt og tvilsomt at skattepenger skal gå til slikt, men slik er det i totalitære regimer.

  • Øystein: Dette var gjennomgripende bra og tatt helt på kornet. Noe av det første vi merker det på er at slike innlegg ikke vil bli publisert i MSM. Enn så lenge vil det bare være Nettavisen av media med store brukergrupper som publiserer det du peker på. Hvis dette ikke blir endret på så går Norge mot å bli et totalitært land.

 7. Ingenting er falskere enn mainstream-media.
  De overgår alt .
  Vi har kjent de i mange år og sett hvordan de blir falskere og falskere….
  Om det er noen andre som overgår de i falskhet skal jeg ikke ha sagt , men jeg tviler…
  Skremmende !

 8. Kjenner godt til problemstillinga. Driv sjølv ei lita uavhengig nettavis med byutviklinga rundt Bergen som tema. Får stadig nyppigare tilbakemeldingar om alt lesarane saknar i lokale og regionane Schibsted-media.

 9. Norsk presse henter for mye legitimitet i egen diskurs. Så lenge de gjør dette vil fri og uavhengig journalistikk bare være en floskel.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.