Høyre skremt av uavhengige medier

0

Mediepolitisk talsmann i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, sier til avisa Dagbladet at Høyre vil opprette et statligfinansiert fond for gravende journalistikk. Begrunnelsen han gir er ar at han er skremt av graden av «rykter og falske nyheter» i valgkampen i USA.

«- En åpen og opplyst offentlig samtale er en forutsetning for demokrati. Nå er det en veldig åpen samtale, men det er variabelt hvor opplyst den er. Rykter og falske nyheter florerer på nettet, sier mediepolitisk talsmann Kårstein Eidem Løvaas (H), til Dagbladet.
Han mener skrekkeksemplet er den amerikanske valgkampen hvor falske nyheter florerte og til og med store mediehus lot seg lokke.»

For å skape en motvekt mot dette vil Høyre opprette et fond for gravende norskprodusert journalistikk. Bare smak på begrepet et lite øyeblikk: «statlig fond for gravende journalistikk»(!) Hvor mye vil de betale for å få noen til å grave i politikernes maktmisbruk og korrupsjon?

«- Alle har sine historier og vinklinger. Men da er det desto viktigere å ha skarpskodde journalister som kan slå ned på feil eller komme med andre versjoner. «

Main Stream Media kontrollerer over 95% av samtlige medier og skriver og sier stort sett det samme om alle store spørsmål, ikke minst når det gjelder internasjonale konflikter. Så det må jo være bloggere og uavhengige nettaviser Høyre er blitt skremt av. Alt under 100% kontroll er tydeligvis skremmende. Men uansett hvor mange titalls millioner Høyre kaster etter dagens medier så vil de aldri produsere gravende journalistikk.

La oss ta en test: Hvor mange kroner koster det å avsløre at den siste rapporten fra CIA og FBI om angivelig russisk innflytelse på valget i USA er bare varm luft fra ende til annen uten noen form for dokumentasjon? Sjøl med timeprisen til en journalist i hovedstadspressa koster det ikke så mange kronene.

Hvor mange kroner koster det å spørre Erna Solberg om hvor det er blitt av skattemilliardene som Norge såkalt har gitt til Syria?

Det handler ikke om penger, men om vilje. Norske nyhetsmedier er svært tilfredse med å formidle akkurat det samme som de dominerende mediene i USA, helt ned til pinlige enkeltformuleringer. Helt ned til de groveste falske nyhetene som er produsert, ikke av bloggere, men av US State Department, av reklamebyråer og av main stream media. Det er ikke alle som har glemt «kuvøsebarna» i Kuwait eller «Iraks masseødeleggelsesvåpen» eller «De hvite hjelmene».

Får de mer penger, vil de gjøre mer av det samme.

Men det er kanskje én sak Høyre kan gjøre noe med med sitt pressefond. Eidem Løvaas gir oss et hint når han sier at han ønsker «skarpskodde journalister som kan slå ned på feil». Altså ikke journalister som skal grave i hva makta foretar seg, men som skal jakte på eventuelle virkelige eller påståtte feil i uavhengige medier.

Sjøl ikke på dette området klarer Høyre å tenke sjøl. Dette er også planket etter USA.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg varsler at selskapet skal innføre en aktiv kamp mot det påståtte «falske nyheter». Det blir opprettet grupper av såkalte faktasjekkere som skal samarbeide om å brennemerke det de mener er «falske nyheter». Det er vel dette de skal drive med da, Høyres statsfinansierte «skarpskodde» gravejournalister.

Det som ikke har gått opp for Eidem Løvaas er at folk begynner å få main stream media på tvers i halsen. Jeg opplever det daglig. Også folk som stemmer på hans eget parti skriver dette til meg. «Jeg stemmer Høyre og er jo egentlig uenig med en kommunist som deg, men jeg setter stor pris på at du driver med kritisk journalistikk. Fortsett med det.» steigan.no hadde 207% vekst i 2016 og må være Norges raskest voksende nyhets- og kommentarmedium, uten at det er blitt kommentert noe sted.

Så bare kom med så mange skattemillioner du vil til en komité for portvokterjournalistikk, Eidem Løvaas. Det skal bli gøy å utfordre dem – på mikrobudsjett.

Forrige artikkelUSA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India
Neste artikkelTysk energipolitikk – enda et mareritt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).