EU vil tømme de norske gassfeltene fortest mulig

0
Silhouette of a floating production platform in North Sea region, Norway with sunset as background.

Av Jan Herdal.

Ifølge Dagbladet ble Jonas Gahr Støre hyllet som en helt i Brussel. EU skal angivelig bort fra russisk gass som i dag utgjør ca. 40 prosent av importen. Da er det naturlig å vende seg til den nest største leverandøren, Norge, som står for 20-25 prosent.

EU dekker over 86 prosent av sitt gassbehov ved import. Med brexit forsvant unionens største gassprodusent, UK. Den nest største, Nederland, skal stenge Groeningen i løpet av året, offisielt på grunn av at utvinningen utløser jordskjelv.

EUs klimasjef Frans Timmermans har skapt seg en karriere på den såkalt grønne energiomstillingen. Men nå er situasjonen desperat, og da han traff Støre sammen med Equinor-sjefen Anders Opedal, skal han ifølge DN ha spurt: – Kan vi få mer?

EU har allerede tidligere bedt om mer gass fra Norge, og fått nei. Det er ikke så rart, for Norge er allerede nær gasstoppen. Det går sikkert å øke produksjonen litt på kort sikt, men det betyr bare at fallet kommer tidligere og brattere.

For EU betyr ikke det noe. De tømmer gladelig de norske gassfeltene så raskt som mulig. Spørsmålet er bare om EU-kåte norske politikere er til å stole på.

Ifølge oljedirektoratets prognoser vil gassproduksjonen stige svakt fra vel 115 mill. fat standard oljeekvivalenter i år, til knapt 119 mill. fat i 2025, det vil si om fire år. Det er en økning på knapt 4 mill. fat, eller omtrent 1 prosent av de russiske leveransene til EU.

Fra og med 2026 vil gassproduksjonen begynne å synke svakt, og ingen tror for alvor at den noensinne vil øke igjen. Det dominerende kjempefeltet Troll er mer enn halvert. Det nest største gassfeltet, Ormen Lange, er i fall og har omtrent halvert produksjonen fra toppnivået.

Det er bare en grunn til at norsk petroleumsproduksjon har snudd fallet som begynte i 2018. Den heter Johan Sverdup, kjempefeltet som ble oppdaget i et modent område så seint som i 2010, og som i dag aleine står for 30 prosent av råoljeutvinningen.

Forrige artikkelHistorisk høring med kort svarfrist: ja eller nei til totalitært styre
Neste artikkelZelenskij: – Vi er overlatt til oss sjøl, ingen støtter oss