Zelenskij: – Vi er overlatt til oss sjøl, ingen støtter oss

0
President of Ukraine Volodymyr Zelensky visited the front positions of the army in the Donetsk region. Ukraine, Donetsk. 17.02.2022

Mens de vestlige ambassadene i Kiev er blitt evakuert i forbindelse med Russlands invasjon i landet, har den ukrainske presidenten Vladimir Zelenskij blitt på sin post i presidentpalasset. Derfra har han rettet inntrengende appeller både til NATO, til Russland og det russiske folket.

Han fortalte seerne om sine samtaler med vestlige ledere:

«Jeg spurte dem – er dere med oss?» «De svarte at de er med oss, men de vil ikke ta oss med i alliansen. Jeg har spurt 27 ledere av Europa om Ukraina kan få være med i NATO, jeg har spurt dem direkte – alle er redde og svarte ikke.»

«Vi ble overlatt til oss sjøl. Hvem er klar til å gå til krig for oss? Ærlig talt, jeg ser ingen. Hvem er klar til å gi Ukraina garantier om NATO-medlemskap? Ærlig talt, alle er redde,» la den ukrainske presidenten til.

The Telegraph skriver at den ukrainske presidenten henvendte seg direkte til det russiske folket:

– Folket i Ukraina og regjeringen i Ukraina ønsker fred, sa en emosjonell Mr. Zelensky, og snakket ikke på ukrainsk, men på russisk, fra hovedstaden i Kiev like etter midnatt.

Den ukrainske presidenten sa at han hadde forsøkt å ringe Vladimir Putin onsdag kveld, men det var «ingen svar, bare stillhet», og la til at Moskva nå har rundt 200 000 soldater ved Ukrainas grenser.

En russisk invasjon av Ukraina, sa han, «må stoppes før det er for sent.» Hvorvidt krig skjer, sa han, «avhenger bare av dere – innbyggerne i den russiske føderasjonen.»

Dere krever sikkerhetsgarantier fra Nato, men vi krever også sikkerhetsgarantier. Sikkerhet for Ukraina fra dere, fra Russland og andre garantier i Budapest-memorandumet.

Zelenskij blir også sitert på å ha sagt:

«Vi er ikke redde for Russland, vi er ikke redde for å snakke med Russland, snakke om alt: sikkerhetsgarantier for landet vårt og en nøytral status. Men vi er ikke i NATO nå – hvilke sikkerhetsgarantier vil vi ha? Hvilke land vil gi dem?» sa han, før han la til at det burde være samtaler som kan få slutt på den russiske militæroffensiven.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sa torsdag at «nøytral status og avvisning av å være vertskap for [offensive] våpensystemer» er Putins «røde linjer» for Ukraina, og at ballen nå var på Kievs banehalvdel, skriver RT.com. Han sa også at hvis den ukrainske ledelsen vil ha samtaler, så er Russland villig til å diskutere.

Men han sa også at denne operasjonen, altså den russiske invasjonen, vil fortsette, slik den er planlagt:

«Operasjonen har sine mål – de skal nås. Presidenten sa at alle beslutninger er tatt, og målene vil bli oppnådd,» fortsatte Peskov, og antydet at hvis Kiev skulle gå med på å møte kravene, kan det nåværende militære angrepet på Ukraina avbrytes.

Intet er mer som skrift i sand…

NATOs løfter og tilsynelatende garantier til Ukraina viste seg altså å være som skrift i sand. Den voldsomme russiske invasjonen tar helt tydelig sikte på å avvæpne Ukraina og hindre landet i å være en militær trussel mot Russland. Vesten har pøst våpen og militære rådgivere inn i landet nettopp for å bygge opp en slik framskutt posisjon mot Russland.

Det er ikke merkelig at Zelenskij føler seg sviktet. Han vant i sin tid valget på sine ønsker om fred i Donbass, men har blitt fanget inn i NATOs garn. Og da det virkelig gjaldt, sviktet de ham alle sammen. Militært er Ukraina overlatt til seg sjøl.

Det eneste Vesten tilbyr er sterke protester og nye sanksjoner mot Russland.

Macron til Putin: – Stans krigen nå!

På et møte i EU for å diskutere sanksjoner mot Russland fortalte den franske presidenten Emmanuel Macron at han hadde ringt til Vladimir Putin på oppfordring fra Zelenskij og krevd at Russland avslutter krigen, melder Le Monde.

Krigen kunne ha vært unngått

Det er ikke vanskelig å slå fast at Russlands angrep på Ukraina er et brudd på folkeretten. Russland har nå gjort det USA har gjort så mange ganger, invadert et land med overlegne militære styrker. Det er altfor tidlig å telle opp konsekvensene av angrepet, men det ville overraske om det skulle bli så brutalt og ødeleggende som USAs angrep på Irak i 2003 eller Norges og NATOs angrep på Libya i 2011, men i prinsippet gjør nå Russland det samme som Vesten har gjort så mange ganger.

Men krigen kunne ha vært unngått!

Russlands president la ikke fingrene han krevde sikkerhetsgarantier fra USA og NATO.

Financial Times skriver:

Vladimir Putin sa at USA og Russland vil møtes i januar i Genève for samtaler om Ukraina, som han sa var avgjørende for å beskytte Moskva mot det han hevdet var eksistensielle trusler fra Nato.

Da den russiske presidenten talte på sin årlige pressekonferanse i Moskva torsdag, ønsket den russiske presidenten velkommen en «positiv reaksjon» fra USA på to sett med utkast til forslag om europeisk sikkerhet som Moskva publiserte i forrige uke, som han sa at partene ville diskutere i bilaterale samtaler tidlig neste år.

«Våre amerikanske partnere forteller oss at de er klare til å starte denne diskusjonen, disse forhandlingene,» sa Putin. – Det er oppnevnt representanter fra begge sider. Jeg håper at det er slik situasjonen vil arte seg.»

Han la til: «Ballen er på deres banehalvdel. De må gi oss et svar.»

Forslagene inkluderer en forespørsel om at NATO forplikter seg til å slutte å ta opp noen medlemmer fra det tidligere Sovjetunionen – hovedsakelig Ukraina – og at det begrenser militære utplasseringer. USA har sagt at flere av disse forslagene er ikke-omsettelige, men at de var åpne for å diskutere andre krav fra Kreml når de søker måter å avskrekke Russland fra militæraksjon.

Joe Biden og NATO ga ikke Russland noen garantier, men gjentok sine gamle utsagn om at ingen har rett til å blande seg inn i hvem som skal bli medlem av NATO, og holdt dermed døra åpen for ukrainsk medlemskap.

Hvis Vesten hadde vært villige til å gi Russland slike garantier, er det all grunn til å anta at det ikke ville ha blitt noen krig. Men da garantiene ikke kom, må Putin ha bestemt seg for å handle. Med hele Dumaen i ryggen og fullmakter til å gjennomføre krigsoperasjoner i utlandet, hadde han ryggen fri på hjemmebane.

Analytikeren Gilbert Doctorow drøfter dette i artikkelen – A Surprise Russian Ultimatum: New Draft Treaties To Roll Back NATO.

Doctorow konkluderer slik:

Til slutt kan vi konkludere med at Vladimir Vladimirovitsj (Putin) og teamet hans har bestemt seg for å handle, og å handle nå på grunn av den strategiske overlegenheten de tror de nyter godt av. Gitt den svært forsiktige måten Putin alltid har ført regjeringspolitikk på de siste tjue årene, bør alle som tror Kreml bløffer eller feilberegner, tro om igjen.

Nå er det også en andre, støttende faktor som forklarer russernes beslutning om å offentliggjøre det som i hovedsak er et ultimatum til USA. Den faktoren er Kina. Det er ikke for ingenting at Putin og Xi hadde en mye publisert videokonferanse denne uka, der den kinesiske presidenten ga sin fulle støtte til russiske krav om løsning av sikkerhetskrisa i Europa og sa eksplisitt at det kinesisk-russiske forholdet er sterkere enn en allianse.

Krigen forandrer hele situasjonen i Europa

Vi har advart mot faren for en ny verdenskrig siden vi startet steigan.no. Våre analyser har pekt på at verden har vært på randen av et kjernefysisk ragnarok minst fire ganger siden 2013. Faren har bestått i at USA gang på gang har gått så tett på Russlands kjerneinteresser, at det fort kunne ha eskalert til atomkrig. Og den faren er fortsatt til stede. I likhet med andre observatører hadde vi ikke forventet en så omfattende invasjon som det Russland nå har gjennomført. Det lå i kortene at Russland ville rykke inn i Donbass og hindre den ukrainske hæren i å overkjøre de sjøloppnevnte folkerepublikkene, men Vladimir Putin ville tydeligvis oppheve den militære trusselen fra nabolandet en gang for alle. Det gjenstår å se hva dette vil føre til.

Og faren for en storkrig er ikke over. USA og NATO kan velge mellom å trappe opp militært, eller å endelig sette seg ved forhandlingsbordet for å få en ny sikkerhetsordning for Europa. Foreløpig er det liten grunn til å være optimistisk.

Les også Pepe Escobar: From the Black Sea to the East Med, do not poke The Russian Bear

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.