Forsøket på å destabilisere Kasakhstan kan ende opp med å styrke Russlands rolle

0

Som et svar på de velorganiserte voldelige angrepene på offentlige bygninger og politifolk i Kasakhstan har president Kasym-Jomart Tokajev bedt om militær hjelp fra det som kalles Collective Security Treaty Organization (CSTO). CSTO-medlemmene Russland, Armenia, Hviterussland, Tadsjikistan og Kirgisistan har alle besvart oppfordringa og sendt fredsbevarende styrker til Kasakhstan for å beskytte offentlige bygninger, men ikke delta i «rettshåndhevelsesoperasjoner», les: væpnet kamp.

Militære kilder i USA sier at Russland også har sendt systemer for elektronisk krigføring til nabolandet i sør.

Reuters intervjuet en tidligere kasakhisk handelsminister og bankmann som har søkt tilflukt i Paris fra anklager om at han hadde utført en av historiens største økonomiske svindler: Mukhtar Ablyazov. I intervjuet hevdet han å være leder for opposisjonen til Tokajev og ba Vesten om å «rive Kasakhstan vekk fra Russland».

«Hvis ikke, vil Kasakhstan bli til Hviterussland og [Russlands president Vladimir] Putin vil metodisk påtvinge programmet sitt – gjenskapingen av en struktur som Sovjetunionen,» sa Ablyazov til Reuters. «Russland har allerede gått inn, sendt inn tropper. CSTO er Russland. Dette er en okkupasjon fra Russland.»

Ablyazov erklærte seg i det samme intervjuet som leder av opposisjonen i Kasakhstan.

USA-organet Radio Free Europe gjorde et forsøk på å hevde at det ikke hadde vært bevæpnede og voldelige protester og la all skyld på myndighetene. Det er selv i dag en vanskelig sak å selge. Man kan godt mene at det er grunnlag både for protester og raseri, men det er umulig å komme forbi at dette startet med til dels ekstrem vold fra vel forberedte og væpnede grupper. Deres opptreden likner veldig på det vi så på Maidan i Ukraina i 2014, men det er ennå ikke klarlagt hvem de var og hvem som var deres bakmenn.

Fra Det hvite hus i Washington sier utenriksminister Antony Blinken at:

«Jeg tror en lærdom i nyere historie er at når russere er i huset ditt, er det noen ganger veldig vanskelig å få dem til å forlate.»

Dette sier altså utenriksministeren til det landet som har ført krig i Afghanistan i 20 år, inntil de ble kastet ut i fjor.

Forsøk på fargerevolusjon

Den tidligere kanadiske diplomaten Patrick Armstrong sier i et intervju med den russiske mediekanalen Sputnik:

«Det er klart at det er underliggende årsaker som vil få folk til å protestere. Men arrangører av fargerevolusjoner tar den uroen som finnes og styrer den. Som vi ser i Kasakhstan – plutselig dukker opp væpnede grupper, en «leder» som sitter utenfor landet, de vanlige vestlige frivillige organisasjonene som opptrer over tid, [og] stiller krav som involverer geopolitiske trekk bort fra Russland,» sa Armstrong.

Nesten 38.000 NGOer, hvorav de fleste er finansiert av USA og europeiske land, opererer for tida i Kasakhstan, ifølge International Center for Non-Profit Law. Det amerikanske byrået for internasjonal utvikling (USAID), National Endowment for Democracy (NED), Freedom House og andre USA-baserte organisasjoner er også aktive der.

NED sendte rundt 1 million dollar i 2020 til minst 20 samfunnsorganisasjoner i Kasakhstan. Organisasjonen har ikke svart på en Sputnik-henvendelse torsdag om tallene for 2021. I 2021 sendte utenriksdepartementet et tilskudd på 750 000 dollar til Support of Freedom of Association i Kasakhstan.

Akkurat som vi gjorde på steigan.no peker Armstrong på at for Kasakhstans vedkommende gikk den eventuelle fargerevolusjonen umiddelbart inn i den voldelige fasen:

«Man observerer at typisk fargerevolusjonsmønster tar litt tid å komme til ildspåsettelses- og skytefasen – denne kom dit nesten umiddelbart. Er det forsøk fra noen på å undergrave samtalene? (mellom USA og Russland, o.a.)»

Over 3000 arrestert

Den russiske generalen Andrei Serdyukov, som er kommandør for CSTO, sier i en pressebriefing 7. januar 2022 at over 3000 er arrestert og flere titalls drept.

Kommandøren sier også at demonstrantene i Almaty hadde ei væpnet gruppe som innledet skyting mot politiet, vakter og hæren i Kasakhstan, som har lidd tap av drepte og sårede i tre dager nå. «Følgelig er hovedoppgaven den fysiske ødeleggelsen av fienden som har okkupert en del av sentrum av byen. Noen av de militante, som er heldige, vil ganske enkelt bli tatt til fange, etterfulgt av en domfellelse. Resten vil bli tilintetgjort.»

Når det gjelder fredelige demonstranter sier han at dem vil «man ganske enkelt forhandle med».

Russland trekker det lengste strået

Det er mulig, for ikke å si sannsynlig, at det væpnede opprøret i Kasakhstan har hatt til hensikt å trekke landet vekk fra russisk innflytelse i retning USA og NATO. Men slik det nå ser ut kan utfallet komme til å bli det stikk motsatte. Tokajev har valgt å basere seg på støtte fra en russiskledet styrke, og dette bringer Kasakhstan nærmere inn i det eurasiske samarbeidet der Russland og Kina står som de samlende faktorene.

President Xi Jinping har da også gitt sin fulle støtte til Tokajevs tiltak for å slå ned opprøret. Xi sier at med dette har «Tokajev vist seg som en statsmann og en leder for sitt folk».

The Straits Times siterer Danil Kislov, som er en russisk ekspert på Sentral-Asia, og han mener å vite at nevøen til Kasakhstans første president, Nursultan Nasarbajev, skal ha spilt en «ledende rolle i å forberede opprøret». En av landets fremste gangstere, Arman Dzhumageldiev, kjent som «Arman the Wild,» skal ha oppildnet demonstrantene i Almaty med kraftfulle taler og oppfordret til hardere aksjoner «mens regjeringsbygninger sto i brann bak ham,» som det heter i reportasjene.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMisvisende innleggelsestall og hets mot uvaksinerte, deler av en strategi
Neste artikkelJeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell: Kriminell sex-ring med politisk innhold