En inflasjons-tsunami er underveis

0

I 2021 har prisene på verdensmarkedet økt som aldri før siden annen verdenskrig. Alt tyder på at en inflasjons-tsunami kommer vår vei, og at den kommer fort.

I Tyskland var engrossalgsprisene 16,6 prosent høyere i november enn i samme måned i fjor. Dette var den høyeste økningen fra år til år siden beregningen startet for 59 år siden. Dette melder Statistische Bundesamt, skriver Tagesschau.

Men de underliggende tallene er enda verre.

I november var de sterkeste prisdriverne i engros nok en gang petroleumsprodukter, som i gjennomsnitt kostet 62 prosent mer enn året før. Materialprisene gikk opp med hele 77 prosent, mens malm, metaller og produkter som brukes i metallproduksjonen steg med 60 prosent. Prisene på tømmer har også steget betydelig med 41 prosent.

Kornprisene økte med 37 prosent i oktober. Poteter steg i pris med 44 prosent på grunn av lav innhøsting, og raps med hele 62 prosent. Prisutviklinga på nyttevekster henger også sammen med at de nå i økende grad brukes til energiproduksjon. (Takk til «det grønne skiftet»!)

I Tyskland hadde konsumprisene nylig steget med 5,2 prosent, det raskeste de har vært på nesten 30 år.

Men når alle innsatsfaktorene for den produksjonen som til slutt ender hos forbrukerne øker inntil ti ganger så mye, så betyr set at det allerede er bygd inn en priseksplosjon – en inflasjons-tsunami – i systemet. Og den kommer fort.

Robert Reich, som er tidligere arbeidsminister i USA, skrev i en kronikk i The Guardian at det er «djupere strukturelle årsaker» til denne priseksplosjonen. «Korporasjonene bruker inflasjonen som et påskudd til å håve inn mer profitt.»

Han nevner som eksempel Procter & Gamble som i april 2021 annonserte at de ville begynne å kreve mer for forbruksvarer, alt fra bleier til toalettpapir, med henvisning til «økende kostnader for råvarer, som harpiks og papirmasse, og høyere utgifter til transport av varer».

«Men P&G tjener store penger. I kvartalet som endte 30. september, etter at noen av prisøkningene trådte i kraft, rapporterte de en fortjenestemargin på hele 24,7 %. De brukte til og med 3 milliarder dollar i løpet av kvartalet på å kjøpe sine egne aksjer.»

P&G kan øke prisene og sope inn mer penger fordi P&G nesten ikke møter noen konkurranse. Brorparten av markedet for bleier, for å ta ett eksempel, kontrolleres av bare to selskaper – P&G og Kimberly-Clark – som grovt sett koordinerer priser og produksjon. Det var neppe en tilfeldighet at Kimberly-Clark annonserte prisøkninger tilsvarende P&Gs samtidig som P&G annonserte sine egne prisøkninger.

Stopp en hal: Hvem eier P&G?

Nei skulle du ha sett:

Vanguard Group, Inc. (The)8.87%
Blackrock Inc.6.41%
State Street Corporation4.29%

Men hvem eier Kimberly-Clark da?

Nå ble vi overrasket:

Vanguard Group, Inc. (The)8.80%
Blackrock Inc.7.49%
State Street Corporation5.22%

Dette betyr at Robert Reich har enda mer rett enn han er klar over, eller enn han viser. Det er ikke noe egentlig duopol, men et fiktivt duopol. De er de samme vanlige mistenkte som eier de to eneste «konkurrentene» i markedet.

Eller se på et annet «duopol»:

Reich skriver videre:

Eller se på et annet duopol i forbrukermarkedet – PepsiCo (morselskapet til Frito-Lay, Gatorade, Quaker, Tropicana og andre merker), og Coca-Cola. I april kunngjorde PepsiCo at de økte prisene, og skyldte på «høyere kostnader for enkelte ingredienser, frakt og arbeidskraft». Søppel. Selskapet trengte ikke å øke prisene. Det registrerte 3 milliarder dollar i driftsresultat i september.

Og hva med deres «konkurrent»?

«Hvis PepsiCo hadde møtt tøff konkurranse, kunne de aldri ha kommet unna med dette. Men det gjør de ikke. Tvert imot ser de ut til å ha samarbeidet med Coca-Cola – som merkelig nok annonserte prisøkninger omtrent samtidig som PepsiCo, og har økt fortjenestemarginene til 28,9 %.«

Og hvem eier Pepsi?

Hvem skulle ha trodd…

Vanguard Group, Inc. (The)8.67%
Blackrock Inc.7.12%
State Street Corporation4.14%

Men Coca-Cola da?

En ørliten variasjon der:

Berkshire Hathaway, Inc9.26%
Vanguard Group, Inc. (The)7.96%
Blackrock Inc.6.25%
State Street Corporation3.88%

Berkshire Hathaway er investeringsselskapet til Warren Buffett, investoren til Bill & Melinda Gates Foundation, mannen bak de nøkterne ordene:

«Det pågår en klassekrig der ute – og de er vi – de superrike, som vinner!»

Monopolkapitalen setter prisene og raker inn profitten

Reich peker på at dette er den foreløpige toppen av en prosess som har pågått i et par tiår:

«Monsanto setter nå prisene for det meste av nasjonens frømais. Regjeringa ga grønt lys for Wall Streets konsolidering til fem gigantiske banker, hvorav JP Morgan er den største.

Flyselskaper har slått seg sammen fra 12 i 1980 til fire i dag, som nå kontrollerer 80 % av innenlands setekapasitet. Boeing og McDonnell Douglas har slått seg sammen, og USA har bare én stor produsent av sivile fly: Boeing.

Tre gigantiske kabelselskaper dominerer bredbånd: Comcast, AT&T og Verizon. En håndfull legemiddelfirmaer kontrollerer den farmasøytiske industrien: Pfizer, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Bristol-Myers Squibb og Merck.»

Men lesere av steigan.no vet at det er de samme vanlige mistenke som står bak disse igjen:

Les: De eier bankene, våpenindustrien, merkevarene, mediene og teknogigantene

Robert Reich skriver videre at Joe Bidens tiltak for å gjøre noe med inflasjonen ikke griper fatt i hovedproblemet:

Men ingenting av dette svarer på det djupere strukturelle problemet – som prisveksten er et symptom på: den økende konsolideringa av økonomien i en håndfull store selskaper med nok makt til å heve prisene og øke fortjenesten.

Inflasjons-tsunamien ingen naturkatastrofe

Reich er svært nær kjernen i problemet, men fordi han ikke går den siste meteren, nemlig fram til de strukturelle eierne, mister han et helt vesentlig poeng: Denne krisa er faktisk utløst av dem:

I 2019 la BlackRock fram planen for den kommende krisa: – En finansiell operasjon uten sidestykke

På det tidspunktet var det klart for finanskapitalistene at verden var på vei inn i ei finanskrise som ville bli mye større enn den i 2008. Derfor utarbeidet de en plan for hvordan de skulle velte denne krisa over på verdens regjeringer og folkemassene over hele verden. Den planen ble lagt fram av BlackRock på et møte av G7-eksperter i Jackson Hole, Wyoming. Der deltok også sentralbanksjefene i disse landene.

I 2009 «løste» The Fed krise ved å gjennomføre «kvantitative lettelser», det vil si – «trykke» sentralbankpenger. Disse milliardene av dollar som ble skapt ut av tynn luft endte opp som gjeld i samfunnet og på kontoene til finanskapitalen.

Men det ville ikke være nok denne gangen, sa BlackRock. I den finanskrisa som da var under oppseiling, ville det derfor ikke være tilstrekkelig pengepolitisk rom for å takle den neste nedgangen, skrev toppene i BlackRock.

Forfatterne skrev i hvitboka at «i den neste nedgangen er den eneste løsningen for en mer formell – og historisk uvanlig – koordinering av pengepolitikken og finanspolitikken for å gi effektiv stimulans.» De kalte dette «å gå direkte».

Det betydde at de ikke bare ville forsyne seg av sentralbankpenger, men direkte fra landenes statsbudsjetter.

Et sammendrag av BlackRocks plan finnes her.

Forfatterne skriver:

«En ekstrem form for «gå direkte» ville være en eksplisitt og permanent monetær finansiering av en finanspolitisk ekspansjon, eller såkalte helikopterpenger.«

For å få aksept for å pøse så mye offentlige penger over i finansmarkedene var det altså nødvendig å «definere de uvanlige omstendighetene som krever en slik uvanlig koordinering«, og så sannelig kom det ikke ei krise som passet ypperlig til det formålet, nemlig den såkalte «pandemien».

Inflasjons-tsunamien er altså ingen naturkatastrofe. Den er utløst av finanskapitalen for å plyndre oss alle til skinnet, og som Robert Reich peker på, vil de økte prisene fylle kontoene til de samme selskapene med enda flere milliarder.

Og i mens sitter tidligere radikalere som nå er redusert til engstelige tilhengere av det meste som kommer fra BigPharma (eid av den samme finanskapitalen, forresten) innesperret av egen frykt og fagbevegelsen er totalt paralysert. Og de mediene som hausser covid 24/7 eies av dem også:

– Styrelederen i Reuters er investor og på topp i Pfizer. Folk må våkne!

For finanskapitalen er det som å stjele sukkertøy fra småunger.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.