Kinas hypersoniske våpen skjøt ut et missil i flukt – Pentagon skjønner ikke hvordan

0
En kunstners framstilling av et Mach-5 missil. Kilde: Raytheon

Pentagon sliter med å finne ut hvordan det var mulig og sier at «det strider mot fysikkens lover».

Avisa Financial Times skriver:

Kinas hypersoniske våpentest i juli inkluderte et teknologisk fremskritt som gjorde det i stand til å avfyre ​​et missil når det nærmet seg målet med minst fem ganger lydhastigheten – en evne ingen land tidligere har demonstrert.

Pentagon-forskere ble overrumplet av dette framskrittet, som gjorde det mulig for det hypersoniske glidefartøyet, et manøvrerbart romfartøy som kan bære et atomstridshode, å avfyre ​​et eget missil midtveis over Sør-Kinahavet, ifølge folk som er kjent med etterretninga.

Eksperter ved Darpa, Pentagons avanserte forskningsbyrå, er fortsatt usikre på hvordan Kina overvant fysikkens begrensninger ved å skyte ut et missil fra et prosjektil som beveger seg i hypersoniske hastigheter, sa folk som er kjent med detaljene.

Militære eksperter har gransket data relatert til testen for å forstå hvordan Kina mestret teknologien. De diskuterer også formålet med prosjektilet.

Pentagon-funksjonærer har blitt stadig mer offentlige i sine bekymringer over juli-testen. Det hypersoniske glidefartøyet ble drevet ut i verdensrommet på en «orbital bombardement system»-rakett som kan fly over Sørpolen, og bringe våpenet utenfor rekkevidde til amerikanske missilforsvarssystemer, som er fokusert på ballistiske missiltrusler som kommer over Nordpolen.

Dette gir Kina flere måter å treffe amerikanske mål på. Moskva utplasserte et system kalt «fraksjonelt orbital bombardementssystem» under den kalde krigen, men det var mindre avansert og hadde ikke et manøvrerbart hypersonisk glidefartøy.

Amerikanske tjenestemenn er godt klar over at Kina ligger foran Pentagon når det gjelder hypersoniske våpen. Men testen 27. juli viste at People’s Liberation Army Rocket Force gjør enda raskere framgang enn mange hadde anslått. Det har blitt forsterket av at Beijing har lykkes med å kombinere et orbitalsystem med et hypersonisk våpen som kan skyte et missil.

Ankit Panda, som er seniorstipendiat i Nuclear Policy Program ved Carnegie Endowment for International Peace, sa at den rapporterte testen «må være teknologisk enestående så vidt jeg kan forstå».

«Hvis dette er riktig, er det et svært bekymringsfullt framskritt som ser ut til å gå langt utover tidligere rapportering om de kinesiske hypersoniske missiltestene tidligere i sommer,» la nasjonal sikkerhetsekspert Jamil N. Jaffer fra George Mason University til.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times melder at Kina har utviklet vindtunneller spesielt beregnet på å teste hypersoniske våpen. De skal bli i stand til å simulere hastigheter på 30 ganger lydens hastighet. Avisa peker også på at USA sjøl tester hypersoniske våpen, men pisker opp stemninga mot Kina.

Et Sputnik-øyeblikk?

Militæreksperter i USA drøfter om Kinas revolusjonering av hypersoniske våpen er et «Sputnik-øyeblikk» eller ikke. Dette viser til Sputnik 1, historiens første kunstige satellitt, som ble skutt opp 4. oktober 1957. Det kom som et sjokk på både Pentagon og politikere i USA.

Plutselig ble det klart at Sovjetunionen hadde mulighet til å skyte satellitter ut i bane, og en konsekvens av det var at en antok at de da også kunne sende raketter med atomstridshoder mot USA.

Hva så med Kinas hypersoniske glidere og deres utskytingskapasiteter? Er det like skjellsettende?

Sanne Verschuren ved Brown University, skriver i det Pentagon-tilknyttede War on the Rocks at China’s Hypersonic Weapons Tests Don’t Have to Be a Sputnik Moment.

Hun argumenterer for at denne teknologien ikke er et tilsvarende kvantesprang, og at det er mye farligere at USA og Kina, i motsetning til hva som var tilfelle med USA og Sovjetunionen under den kalde krigen, har få kanaler for direkte og indirekte kommunikasjon om militære spørsmål.

Hun peker også på at det er USAs oppsigelse av ABM-avtalen og USAs erklærte ønske om å utvikle sin kjernefysiske kapasitet som er driveren bak både Russlands og Kinas satsing på kjernefysisk missilteknologi.

Svaret på Kinas framganger med blant annet hypersoniske våpen er ikke enda et våpenkappløp fra Vestens side, men en ny vilje til å opprette saklige kommunikasjonskanaler og initiativer for nedrustning å redusert spenning. Det krever noe helt annet enn den krigspropagandaen blant annet Jens Stoltenberg er ansvarlig for.

Les: Putins militære advarsel til Vesten

Stoltenberg med entusiastisk støtte til Storbritannias kanonbåtdiplomati mot Kina

Et hjernedødt NATO vil gjøre Kina til sin fiende

Forrige artikkelVerdens mest vaksinerte samfunn avlyser julefeiringa på grunn av «voldsom smitteøkning»
Neste artikkelSverige: Vaksinepass og tropper til Ukraina