«Det vi opplever nå er at NATO lider hjernedøden!» Dette sa Frankrikes president Emmanuel Macron i et intervju med det britiske magasinet The Economist i 2019. Det kunne ha vært overskriften på Financial Times‘ intervju med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.
Stoltenberg sier at NATO nå skal «utvide fokus» til å inkludere Kina, at:
Å bekjempe sikkerhetstrusselen fra fremveksten av Kina vil være en viktig del av Natos framtidige begrunnelse, har alliansens generalsekretær sagt, og markerer en betydelig revurdering av den vestlige alliansens mål som gjenspeiler USAs geostrategiske omdreining til Asia.
I et intervju med Financial Times sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at Kina allerede hadde innvirkning på europeisk sikkerhet gjennom sine cybermuligheter, nye teknologier og langdistanseraketter. Hvordan man skal forsvare Nato-allierte mot disse truslene vil bli «grundig» omtalt i alliansens nye doktrine for det neste tiåret, sa han.
NATO kaller seg en nord-atlantisk allianse. En skal strekke begrepene langt for å inkludere Kina i Nord-Atlanteren. Men NATO-megafon Stoltenberg er på jakt etter en «framtidig rasjonale» for alliansen, og da er det jo godt å ty til Kina.
Hvordan skal NATO møte Kina?
Den militære alliansen har brukt flere tiår på å bekjempe Russland og siden 2001 angivelig også terrorisme.
«Det nye fokuset på Kina kommer midt i et markant skifte i USAs geopolitiske orientering bort fra Europa til en hegemonisk konflikt med Beijing.
“Nato er en allianse av Nord-Amerika og Europa. Men denne regionen står overfor globale utfordringer: terrorisme, cyber, men også fremveksten av Kina. Så når det gjelder å styrke vårt kollektive forsvar, handler det også om hvordan vi skal håndtere Kinas fremvekst, sier Stoltenberg. «Det vi kan forutsi er at fremveksten av Kina vil påvirke vår sikkerhet. Det har det allerede.»
Både Kina og Russland er motstandere
Vi siterer videre fra intervjuet:
Stoltenberg sa at Russland og Kina ikke skal sees på som separate trusler. «Først og fremst jobber Kina og Russland tett sammen,» sa han. «For det andre, når vi investerer mer i teknologi. . . det handler om dem begge. «
«Hele denne ideen om å skille så mye mellom Kina, Russland, enten Asia-Stillehavet eller Europa: det er ett stort sikkerhetsmiljø, og vi må løse alt sammen. Hva vi gjør på beredskap, på teknologi, på cyber, på motstandsevne er viktig for alle disse truslene. Du setter ikke en etikett på det,» la han til.
NATO-landene har ingen felles linje overfor Kina
Det er europeiske skattebetalere som vil møtte betale for Stoltenbergs globale anti-Kina planer. Dette blir ekstremt dyrt, og det er ikke mange NATO-land som ser Kina som noen sikkerhetstrussel. Kina har gode handelsforbindelser med de fleste europeiske land og Kina er Tysklands viktigste kunde. Skal Tyskland ødelegge dette forholdet og tape et gigantisk eksportmarked for å tekkes USAs militær-industrielle kompleks?
Stoltenbergs uttalelser går svært langt i å bekrefte Macrons karakteristikk: Alliansen er hjernedød!
NATO har for lenge siden overlevd sin eventuelle eksistensberettigelse. NATO gikk på et ydmykende nederlag i Afghanistan, som også er ganske langt fra Nord-Atlanteren, og burde ha lært av det. Men Stoltenberg fantaserer om at NATO kunne ha fortsatt å stå i landet uten USA, men at de valgte å trekke seg ut.
Det er interessant at det er mulig å si noe sånt etter at man har sett den panikkaktige flukten fra Kabul.
NATO vil aldri klare å samle seg mot Kina
Uansett hva Stoltenberg måtte drømme om, NATO vil aldri klare å samle seg mot Kina, til det er interessemotsetningene for store. Det er også derfor USA valgte å dolke «NATO-partner» Frankrike i ryggen for å bygge en ny Stlllehavsorientert allianse med Australia.
Les: De «allierte» gikk bak ryggen på Macron da de forberedte AUKUS-avtalen som rammet Frankrike
Russland bryter med NATO
Tidligere har Russland hatt store illusjoner om muligheten av å være «partner» med NATO. Russland har til og med hatt en fast representant ved NATOs hovedkvarter. Det blir det slutt på. Russland bryter de diplomatiske forbindelsene med NATO.
Russland planlegger å avslutte sitt diplomatiske engasjement med NATO, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på et møte i Valdai-klubben i Sotsji.
I begynnelsen av neste måned, sa Lavrov, vil Russland stoppe aktivitetene til sitt representasjonskontor ved NATOs hovedkvarter i Brussel og oppheve de diplomatiske rettighetene til NATOs utsendinger i Moskva.
Kort sagt: Russland har fått nok av NATOs avtalebrudd, sanksjoner og aggresjon. Nå gidder ikke Moskva å leke «partner» mer.