Putins militære advarsel til Vesten

0
Avangard hypersonisk missil. Kilde: The National Interest

I Vladimir Putins tale til Den føderale forsamlinga i Russland, var det meste av tida viet til sosiale og innenrikspolitiske forhold, slik Bjørn Nistad beskriver i artikkelen Russland retter ryggen etter korona.

Men det var et kort avsnitt i talen som handlet om utenrikspolitikk og militære forhold. Her kom Russlands president med klare advarsler til vestlige politiske og militære ledere. Vi siterer et utdrag:

Jeg vil nå si, akkurat som jeg alltid gjør under de årlige talene til den føderale forsamlinga, at forbedring og kvalitativ styrking av Russlands væpnede styrker fortsetter på en regelmessig basis. Spesielt vil spesiell oppmerksomhet rettes mot utvikling av militær utdanning både ved militærskoler og akademier og ved militære treningssentre ved sivile universiteter.

Innen 2024 vil andelen av moderne våpen og militært utstyr i væpnede styrker nå nesten 76 prosent, noe som er en veldig god målestokk. Denne andelen i den kjernefysiske triaden vil være over 88 prosent før dette året er omme.

De nyeste Avangard hypersoniske interkontinentale missilsystemene og Peresvet-kamplasersystemene er i stående kampberedskap, og det første regimentet bevæpnet med Sarmat supertunge interkontinentale ballistiske missiler er planlagt å gå være klare til kamptjeneste i slutten av 2022.

Antall kampluftsystemer med Kinzhal hypersoniske missiler, og krigsskip bevæpnet med presisjonshypersoniske våpen som Kinzhal som jeg nevnte, og med Kalibr-missiler, øker. Tsirkon-hypersoniske raketter vil snart bli satt i kampberedskap. Arbeidet pågår med andre moderne kampsystemer, inkludert Poseidon og Burevestnik, i samsvar med utviklingsplanene til Forsvaret.

Som leder i etableringen av nye generasjons kampsystemer og i utviklingen av moderne atomkrefter, oppfordrer Russland sine partnere igjen til å diskutere spørsmål knyttet til strategisk bevæpning og for å sikre global stabilitet.

Deretter understreket Putin at Russland er klar for nedrustningsforhandlinger når det gjelder alle typer våpen og sa at han håpet an de andre stormaktene ville være med på slike forhandlinger.

La oss kort nevne hva de nevnte våpensystemene er:

Avangard hypersoniske interkontinentale missilsystemer er hypersoniske glidere som kan nå opp i 27 ganger lydhastigheten. De kan omgå kjente forsvarssystemer og kan føre atomvåpen opp til 2 megatonn TNT.

Peresvet er et laservåpen som er testet til å kunne skyte ned for eksempel droner.

Kh-47M2 Kinzhal er et ballistisk missilsystem som kan nå opp i Mach 10 og som kan gjøre unngpende manøvre underveis, slik at det er vanskelig å skyte ned.

Poseidon er en russisk kjernefysisk undervannsdrone som er i stand til å lage en «kjernefysisk tsunami» mot en fiendtlig kyst.

9M730 Burevestnik er et nytt strategisk kjernefysisk våpen som Russland har utviklet. Det er en krysserrakett som angivelig skal være i stnad til å trenge gjennom alle kjente antimissilsystemer.

Denne katalogen over Russlands våpensystemer var ikke så mye beregnet på den vanlige mediekonsument som den var rettet direkte til de strategiske planleggerne i Pentagon. De forstår utmerket godt hva denne lista betyr, og de vet sjøl at USA ikke har noe effektivt forsvar mot disse systemene. Putin har tidligere sagt til NATO-lederne at dersom de går til krig mot Russland, vil de kommandosentralene som leder et slikt angrep bli utslettet. Denne lista med nye våpen viser at dette ikke er noen tom trussel.

Dersom de er noe tess som rådgivere burde de militære ekspertene i vest prøve å få kyllinghaukene i Washington til å roe seg ned og innse at dersom de ikke ønsker kjernefysisk utslettelse på amerikansk jord bør de unngå krig med Russland og heller gå i gang med seriøse nedrustningsforhandlinger. Men vil de det, og klarer de det? Eller har blodtåka i mediene og politikernes markeringsbehov satt i gang en krigsspiral som ikke er til å stoppe?

Forrige artikkelRussland retter ryggen etter korona
Neste artikkelHvis de begynner å bli opptatt av menneskerettighetene i ditt land, er det et ganske godt tegn på at du snart blir bombet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).