Vaksinekuppet i Italia 15. oktober 2021

0
Kjempedemonstrasjon mot #GreenPass på Piazza San Giovanni i Roma der 1. maidemonstrasjonene vanligvis blir holdt.

Av Pål Steigan.

15. oktober 2021 vil bli stående som en mørk dag og en skammens dag i Italias historie. Fra denne dagen blir Italia det første landet i Europa hvor du trenger et koronapass, eller et «#GreenPass» som det heter på ny-italiensk, for ikke bare å få tilgang til de fleste offentlige områder (slik det allerede er tilfellet for alle borgere over 12 år) men alle arbeidsplasser også, offentlige eller private. Passet viser at du har blitt vaksinert mot covid-19, nylig har testet negativt eller har kommet deg etter sykdommen i løpet av de siste seks månedene. Alle uten et slikt pass risikerer å bli satt på ulønnet permisjon og få bøter på så mye som 1500 euro.

Frankrike har en del tiltak i samme retning, men ikke noe annet land i Europa har gått så langt som Italia. Det nærmeste å sammenlikne med er det obligatoriske koronapasset i Saudi-Arabia. Folk på gata i Italia sier at «ikke en gang Mussolini gikk så langt som statsminister Mario Draghi gjør nå».

De diktatoriske tiltakene har kommet snikende. #GreenPass ble lansert i sommer til tross for at smittetallene i Italia var lave og vaksinasjonsgraden godt over det europeiske gjennomsnittet. Så begynte restriksjonene å komme, men siden de først gjaldt innendørs i restauranter, i museer og kinoer, og det var midt i ferietida da folk helst var utendørs, ble ikke virkningene så store.

Men så kom de store endringene. 1. september ble det grønne passet obligatorisk også for mellom- og langdistanse offentlig transport, samt for alle skolelærere, ansatte og universitetsstudenter. Og for bare ei uke siden kom beslutningen om å utvide den til alle ansatte i offentlig og privat sektor – et trekk som overrasket nesten alle.

Tiltakene har blitt møtt med demonstrasjoner, slik som de store demonstrasjonene i Roma og Milano.

Les: Kjempedemonstrasjoner i Roma og Milano: #NoGreenPass

Brudd med grunnloven, brudd med EU-vedtakene

Her gjennomfører man altså en massiv diskriminering av folk som ikke har begått noen form for lovbrudd. Kritikerne peker på at det både er et brudd mot Italias grunnlov og mot EU-reglementet 2021/953 som sier at

«[Utstedelse av [Covid]sertifikater … bør ikke føre til diskriminering på grunnlag av besittelse av en bestemt kategori sertifikat», og at «[det] er nødvendig å forhindre direkte eller indirekte diskriminering av personer som er ikke vaksinert, for eksempel på grunn av medisinske årsaker … eller fordi de ennå ikke har hatt muligheten eller valgt å ikke bli vaksinert ”.

Dette standpunktet er også uttrykt i klartekst i resolusjon 2361 fra Europarådet.

Ekstrem språkbruk fra makthaverne

Begrepet «diskriminering» er ikke en gang dekkende for det vi opplever nå i Italia. Språkbruken til makthaverne er så ekstrem, så ytterliggående at det er vanskelig å ta inn over seg. Representanter for det politiske maktapparatet, helsebyråkratiet og hovedstrømsmediene har åpent anklaget de uvaksinerte for å være «rotter«, «undermennesker» og «kriminelle«, som fortjener å bli «ekskludert fra det offentlige liv» og «fra den nasjonale helsevesenet» og til og med «dø som fluer«. Både statsminister Mario Draghi og presidenten Sergio Mattarella har anklaget de uvaksinerte for å «sette andres liv i fare» (et krav basert på den feilaktige antakelsen om at de vaksinerte ikke er smittsomme).

Draghi tilhører virkelig den internasjonale finanskapitalens indre krets. Han har vært finansminister i Italia, sentralbanksjef i Italia, direktør i Goldman Sachs, sentralbanksjef i Den europeiske sentralbanken, Italias direktør i Verdensbanken og er medlem av Group of Thirty, grunnlagt av Rockefeller Foundation.

Italienske filosofer: «Green Pass» tilhører et despotisk regime

De to kjente italienske filosofene Massimo Cacciari og Giorgio Agamben går til frontalangrep på den italienske regjeringas vedtak om å innføre vaksinepass, såkalt Green Pass. Passet skal gjøres obligatorisk innendørs på barer og restauranter eller på større arrangementer.

Cacciari sier at dette er noe som tilhører «despotiske regimer». Han og Agamben har undertegnet et opprop fra det filosofiske instituttet i Napoli der de sier at:

Diskriminering av en kategori mennesker, som automatisk blir annenrangs borgere, er i seg selv et veldig alvorlig forhold, hvis konsekvenser kan være dramatiske for hele det demokratiske livet. Vi står overfor den, med det såkalte Green Pass, som innføres med bevisstløs letthet. Hvert despotisk regime har alltid praktisert diskriminering, først kanskje moderat og deretter brutalt. Det er ikke tilfeldig at Kina erklærer at de vil fortsette med sporing og kontroll selv på slutten av pandemien.

Og det vil være verdt å huske det ‘interne passet’ som borgere i Sovjetunionen måtte vise myndighetene for hver reise. Så når en politiker omtaler dem som ikke vaksinerer seg med en fascistisk sjargong som «vi vil utrenske dem med det grønne passet», er det virkelig å frykte at de allerede er utenfor enhver konstitusjonell garanti. Vaksinen blir til et slags politisk-religiøst symbol. Dette ville ikke bare representere en utålelig antidemokratisk utvikling, men ville stride mot de avgjørende vitenskapelig dokumentasjon.

Filosofene minner om en artikkel i EU-parlamentets offisielle tidsskrift 15. juni som sier klart: «Det er nødvendig å unngå direkte eller indirekte diskriminering av mennesker som ikke er vaksinert, selv de som har valgt å ikke bli vaksinert».

De skriver også at disse vaksinene ikke en gang beskytter mot smitte:

De vaksinerte kan ikke bare smitte, men kan fremdeles bli sjuke: I England hadde 50 av 117 nye dødsfall fått dobbel dose. I Israel anslås det at vaksinen sikrer 64% av de som mottok den. De samme farmasøytiske selskapene som har utviklet vaksinene har offisielt erklært at det ikke er mulig å forutsi den langsiktige skaden av vaksinen, etter å ikke ha hatt tid til å utføre alle tester når det gjelder giftighet og kreftfremkallende stoffer.

Massimo Cacciari og Giorgio Agamben skriver at hele samfunnet er truet av at det innføres en slik diskriminerende praksis. De peker på at ønsket om å diskriminere er eldgammelt og at slik myndighetene i dag stempler vaksineskeptikerne som «fiender av vitenskapen» ble folk stemplet og utsøtt i gamle dager. Men i et demokratisk samfunn, sier de, må vi bevisst stå imot dette ønsket om diskriminering.

Mer enn 1000 universitetsprofessorer har undertegnet et opprop mot #GreenPass.

Agamben: Italia er blitt Europas laboratorium for de herskendes ekstreme strategier

I en artikkel fra 17. september 2021 skriver Giorgio Agamben:

Italia, som det politiske laboratoriet i Vesten, der de dominerende maktas strategier er utarbeidet på forhånd i sin ekstreme form, er i dag et land som er menneskelig og politisk i forfall, hvor et skruppelløst og bestemt tyranni har alliert seg med en folkemasse i grepet av en pseudo-religiøs frykt, klar til å ofre ikke bare det som en gang ble kalt konstitusjonelle friheter, men til og med all varme i menneskelige forhold. Å tro at greenpass betyr en tilbakevending til det normale er svært naivt. Akkurat som en tredje vaksine allerede pålegges, vil nye bli pålagt og nye nødssituasjoner og nye røde soner vil bli erklært så lenge regjeringa og maktene den representerer anser det som nyttig. Og de som uklokt har fulgt denne politikken, vil være de som først og fremst vil måtte betale prisen.

Hvordan utvikle motstand?

Agamben skriver at slike tyranniske forhold krever at man utvikler en ny form for motstand:

Under disse forholdene, uten å legge fra seg alle mulige instrumenter for umiddelbar motstand, må dissidenter tenke på å skape noe som kan være et samfunn i samfunnet, et fellesskap av venner og naboer i et samfunn av fiendskap og avstand. Formene til denne nye hemmelige organiseringa, som må gjøre seg så autonome som mulig fra institusjonene, vil bli tenkt ut og eksperimentert fram fra tid til annen, men bare de vil kunne garantere menneskelig overlevelse i en verden som har viet seg til en mer eller mindre bevisst selvdestruksjon.

Dette likner det vi spøte om da det første portforbudet kom i mars 2020, da utfartsveiene var kontrollert av væpnet carabinieri og droner og helikoptre svevde over landsbyen: «Vi må være carbonari.»

Carbonari, egentlig «kullbrennerne», var fellesbetegnelsen for en rekke hemmelige revolusjonære selskaper som ble grunnlagt tidlig på 1800-tallet i Italia. De var sentrale drivkrefter ved planleggingene av en rekke opprør og revolusjoner i en rekke italienske stater, i 1820, 1830–1831 og 1848.

Den motstandslinja Agamben foreslår er ikke ulik tankegangen bak i carbonari.

«Gratis tester for alle»

Motstanden mot Draghis tyranniske politikk øker i fagbevegelsen og blant små og mellomstore bedrifter. Som et svar på tvangen om #GreenPass krever de nå «gratis hurtigtester for alle». Matteo Salvini i Lega krever dette og sier at «alle må få lov til å jobbe», «alle må få bringe brød på bordet til barna sine».

Noen småbedrifter har allerede reagert med å stenge virksomheten, midlertidig eller for alltid.

Men det er naturligvis ingen protest mot det virkelige innholdet i Draghis politikk. Thomas Fazi sier at det Draghi holder på med er en «oligarkisering» av samfunnet, et forsøk på å undertrykke all motstand. Massimo Cacciari skriver at #GreenPass er en måte å fortsette unntakstilstanden på. Andrea Crisanti, som er mikrobiolog ved universitetet i Padova sier:

«Det grønne passet er ikke et tiltak for folkehelsa. Vi vet nå at selv vaksinerte mennesker kan bli smittet og infisere andre mennesker etter en viss periode. Dette betyr at vi ikke vet hva effekten av det grønne passet på overføring av viruset er, om noen.”

Men vi vet hva den politiske effekten av vaksinepass og apartheidregler er.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelAustralia bygger konsentrasjonsleire kalt karantene-fasiliteter
Neste artikkelWHO og FN: Før midten av 2022 er planen at 70 prosent av verdens befolkning skal motta gen-injeksjoner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).