Klassetur til Eventyrland – september 2021

0

Klassekampen i okkupert Syria

Av Eva Thomassen.

Klassekampen har vært på reportasjetur til Syria. Til Raqqa. Det har også VG, NRK og Erling Folkvord. Samtidig?

Har de reist sammen? Hatt samme fiksere, tolker, sjåfører, guider, alt man trenger for en bekvem tur, en «all inclusive» reportasjetur?

Jeg kan ta feil. At disse ikke reiste sammen. At det heller er tilfeldig…

For å komme til Raqqa må man ta seg ulovlig inn fra kurdiske områder i Irak. Grenseovergangen Kocer-Yaroubia fra Irak til Syria er stengt etter resolusjon 2585 i Sikkerhetsrådet i juni i år. Stengt for grensekryssende bistand. All bistand skal fraktes fra Damaskus. USA, NATO inkl. Norge liker ikke dette. Heller ikke såkalte bistandsorganisasjoner som Norsk Folkehjelp. Fordi all bistand, våpen, terrorister kommer inn i Syria fra Irak til områdene som er kontrollert av SDF og USA.  Fra Irak nordøst i landet. Fra kurdiskkontrollerte områder rundt Erbil. Norske myndigheter tok seg ulovlig inn i Syria fra Irak i disse områdene da de smuglet ut den norske IS- terroristen og barna hennes i 2019. De tok seg også ulovlig inn i Irak igjen. Så hvilken grenseovergang tok Klassekampen og følge (?) seg ulovlig igjennom?

Reportasjer

25. september 2021 hadde Klassekampen en reportasje fra Raqqa. 26. september og 3. oktober hadde NRK reportasjer fra Hasaka. 25. og 28. september hadde VG reportasjer fra Raqaa. 10. september hadde Erling Folkvord en reportasje fra Raqqa i Dag og Tid. 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/Kz6qx5/de-navnloese-barnegravene

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/z74mWv/kurdisk-leder-til-vg-ny-regjering-maa-hente-is-kvinner

https://www.nrk.no/urix/livet-vender-tilbake-til-spokelsesbyen-raqqa-1.13866067

https://www.nrk.no/urix/kjaerligheten-til-kusina-gjorde-ibrahim-_17_-til-is-drapsmann-1.15663234

https://www.nrk.no/urix/jeg-likte-is-fangen.-det-fikk-meg-til-a-lure-pa-om-det-var-galt-1.15674301

https://www.dagogtid.no/samfunn/-koffertane-star-alltid-klare-6.23.22880.c3f8979964

Klassekampen har hatt en rekke artikler om Syria generelt og om kurderne nordøst i Syria spesielt i løpet av den over 10 lange krigen. Vi har blant annet blitt kjent med en rekke nyord. «Den Demokratiske Føderasjonen  Nord-Syria», alternativt «Rojava» eller «Vest- Kurdistan».

«Ferskvare»

Forskjellen fra tidligere artikler i Klassekampen og den vi får servert 25. september er at nå er Klassekampens selv i Syria. For første gang under den over 10 år lange krigen.

Hva har Klassekampen med i bagasjen tilbake til oss leserne av avisa? Alt som svermer rundt kurderne nordøst i Syria. Omtalt som Nord-Øst-Syria.

Reportasjen er fra et land som ikke finnes. Kurdistan finnes ikke. Syria finnes, men hvem bryr seg? I Klassekampens verden ledes Raqqa nå av en Raqqa sivile råd, som en del av administrasjonen for Nord- og Øst-Syria, også kalt Rojava.

Trenger leserne av Klassekampen påfyll?

At kurderne har drevet med «demokrati», «kvinnefrigjøring», «økologisk dyrket mat» og «revolusjon» mens resten av Syria har drevet med «borgerkrig». At kurdernes behov er utfaset fra krigen som raser rundt dem? Deres kamp er eksklusiv. Resten av Syria er belemret med «Assad».

At kurdernes prosjekt har vært å danne en egen «stat», en føderasjon eller selvstyre, et Kurdistan. Med egne institusjoner, egne skoler, kurdisk som obligatorisk språk på skolene, eget pensum tilpasset kurdisk historie og en forberedelse til et Kurdistan.

Påfyll av nytale

Kan ord bli til virkelighet?

Kan «revolusjon» bli en revolusjon bare fordi man vil det skal være en «revolusjon»? Kan man lage et nytt land i et annet land ved å si ordet «Den Demokratiske Føderasjonen Nord-Syria»? Kan man skille ut deler av Syria til «Assad-land» bare fordi man ønsker det? Er Syrian Democratic Forces (SDF) demokratisk bare fordi man sier «Syrias demokratiske styrker»?

Kan Syria deles opp i «Den arabiske republikken Syria»  og «Nord Syrias demokratiske føderasjon» bare fordi man vil det ? Kan terrorister være «moderate» bare fordi vi vil det? Kan et område være «frigjort» bare fordi man vil det? Kan en drøm bli til virkelighet bare fordi man vil det? Kan en krig bli til borgerkrig bare fordi man vil den skal være det? Er Assad en diktator bare man vil han skal være det? Kan terrorister bli til «fremmedkrigere» bare fordi man vil det? Kan terrorister bli til «moderate opprørere» bare fordi man vil de skal være det ?

IS og SDF

Klassekampen

«Det var til slutt Syrias demokratiske styrker (SDF), en militærallianse dominert av de kurdiske militsene YPG og YPJ, som med støtte fra en amerikanskledet koalisjon nedkjempet terrorveldet i Raqqa i oktober 2017».

Var det det? Nei – ifølge reportasjen  BBC laget om den skitne hemmeligheten fra Raqqa. Om samarbeidet  mellom IS og SDF. Hvor SDF bisto hundrevis av IS terrorister ut av Raqqa. Noen av de mest livsfarlige terroristene i IS ble hjulpet ut av Raqqa. Uten interesse eller kontroll over hvor de dro.

Les: Den skitne hemmeligheten i Raqqa

Fra BBCs oppslag

«Forskjells – Syria»

Kunne Klassekampen ha skrevet en annen reportasje fra områdene? … som også burde være av interesse for leserne av Klassekampen? Og, ikke bare  leserne av Klassekampen?

Klassekampen skriver


Da statuen falt, hadde revolusjonen i Syria utviklet seg til en blodig borgerkrig. Aktivister og internt fordrevne flokket til Raqqa for å bygge et nytt samfunn, men det gjorde også jihadister, fremmedkrigere og uregjerlige opprørsgrupper. I løpet av få dager kastet de Raqqa ut i anarki og kaos.

«Flokket seg til»?

Men, hvor ble den opprinnelige befolkningen av? En befolkning på en million mennesker? Det er ikke bare å «flokke seg til Raqqa». Raqqa ligger midt i ørkenen. Hvordan kom hundretusenvis av «aktivister», jihadister, «fremmedkrigere» og «uregjerlige opprørsgrupper» seg dit? Hvordan kom 250.000 «fremmedkrigere», konene og barna deres seg til Raqqa fra 100 land. Noen fra Norge, noen fra Bahamas, titusenvis av uigurer fra ulike sentralasiatiske republikker? Hvordan kom Al-Qaida seg til Raqqa fra Irak? Og, et minst like viktig spørsmål. Hvordan overlevde de der? Hvem ga dem mat, hus, klær, penger, våpen, sykehus, medisiner? De fikk hjelp! Spørsmålet blir av hvem? Fikk de hjelp av de samme som sier de var der for å bekjempe dem? De var avhengig av bistand. Hvem ga dem bistand?  

IS

Klassekampen stiller seg undrende

Raqqa er en by full av ubehagelige spørsmål.

 Et av dem er hvordan en gruppe som var i krig med syriske myndigheter og Russland på den ene sida og en amerikanskledet koalisjon bestående av 83 land på den andre sida, likevel klarte å kontrollere så mye territorium i fire år?

 Videre

Det finnes mange, delvis omstridte forklaringer på dette, men noe av svaret ligger åpenbart hos handelsstanden. Flere kjøpmenn sier at de nøt bedre kontakt med omverdenen under IS enn det de gjør i dag. En av dem er en farmasøyt som hadde mer å frykte enn de fleste den gangen.

Jeg var redd, men forretningene gikk godt. Jeg var overrasket. Alle slags medisiner var tilgjengelig og billige, sier Moses Nasri.

De som var knytta til IS, fikk behandling, andre fikk ingenting. Vi reddet én av dem, og de behandlet ham og ga blaffen i alle andre, sier Bashar.

Klassekampen synes å være fornøyd med svaret. At det var handelsstanden som holdt liv i IS. Vi får ingen oppfølgingsspørsmål. Det riktige svaret er at IS ble bevæpnet av de samme landene som sa de bekjempet dem. Bare det faktum at 83 land ikke klarte å få øye på 85.000 IS-kvinner og barn som plutselig dukket opp i 2019. I løpet av 4 år i de enorme oversiktlige ørkenområdene rundt Raqqa er vel svar nok.  Med amerikansk satellittovervåkingsutstyr. Så avansert at de kunne se hva ørkenrottene spiste til middag.

Og, det er de samme landene som bevæpnet IS som har holdt liv i IS med bistand. Hvem ellers?…

Derfor var farmasøyten Klassekampen intervjuet overrasket over at det fløt av medisiner. Det bekreftes også av svaret Bashar gir Klassekampen.

At IS fikk medisinsk behandling og ikke resten av befolkningen. Dette er hva som er blitt gjort kjent i alle områder som er blitt befridd fra terrorgrupper. At medisiner, medisinsk behandling etc. var forbeholdt terroristene i områdene. Noe regjeringen og NGOene har prøvd å skjule.

Bistand

Faktum er at norske bistandsorganisasjoner finansierer og tilrettelegger for IS og andre terrorgrupper inkludert den militante kurdiske militsen SDF, slik at disse kan utføre jobben de får betalt for. Nemlig å være proxyhæren i regimeskiftekrigen. Vi ser det også i  disse interneringsleirene for kvinnelige IS terrorister. De ser ikke utsultet og syke ut. De går ikke nakne og flere av de norske opplyser at barna og dem selv har fått behandling ved sykehus i blant annet Raqqa. Syriske barn har ikke tilgang på slagstøvler, gummibukse, boblejakker, hjemmestrikkede «Mariusgensere» etc. Dette er klær de hadde på seg da de kom nærmest veltende ut i titusentall fra Baghuz i 2019. Sammen med titusentalls mannlige IS terrorister.  Norge er forøvrig ikke det eneste landet som gir bistand til terrorister i Syria. Folkvord opplyser et sted at det er 43 NGOer i Raqqa da han besøkte byen i 2018. Det er etter Raqqa ble totalødelagt, Hvor mange som var der før Raqqa ble teppebombet USA vet vi ikke. Jo, vi vet. Å holde flere hundretusen med kost og losji koster milliarder. Dette var et spleiselag som resten av krigen. Man kan argumentere med at det bor sivile i disse områdene, men det er bistanden som finansierer terroren.

Å holde liv i 250.000 terrorister fra over 100 land, 85.000 kvinner og barn fra like mange land krever forberedelser, logistikk og en tilpasset infrastruktur. Våpen, trening, lønn, klær, sykehus, mat, drikke, bil, hus, indoktrineringsleire for barn, leker, menstruasjonsbind, bleier, dopapir, medisiner, skoler for å nevne noen av de tingene vi er avhengig av. (ref, hamstring av dopapir under Covid-19 pandemien). Å klare seg uten dopapir i 10 år kan være ubehagelig. I tillegg skal kurderne som kjemper en kamp mot vindmøllene ha lønn for strevet. Spurte Klassekampen om hvor de får penger fra til å overleve i en ruinhaug av en by som Raqqa ?

Såkalte bistandsorganisasjoner er del av infrastrukturen til både terrorgrupper og den sivile delen av disse gruppene. Vi finner dem overalt i Syria der terrorister kontrollerer områdene. Nå i Raqqa/ Hasaka og i Idlib. Norsk Folkehjelp, Leger uten grenser, Redd Barna, Flyktningehjelpen og NORWAC er den norske regjeringens fotsoldater i Syria. Det vil si de lokale partnerne deres. Bistanden er utfaset.  De får tilskudd fra UD- hittil har UD brukt 17 milliarder kroner på «bistand» til Syria.  Det er hykleri å bruke sivilbefolkningen som påskudd til å gi bistand til disse områdene. Omsorgen varer bare til den syriske hæren befrir områdene. Når bistandsorganisasjonen forsvinner forsvinner også bistanden.  Da legger NGOene til rette for dødbringende sanksjoner.  

Regjeringen

 I de kurdiskkontrollerte områdene og i Raqqa-provinsen gir Norge støtte til folk på flukt og sivile i nød gjennom de humanitære FN-organisasjonene, norske NGO-er og deres partnere. Vår førsteprioritet er å støtte sivile i vanskelige omstendigheter, ikke å vise det norske flagget.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/viktig_innsats/id2603409/

https://www.regjeringen.no/…/pm_rydding/id2607243/…

Medisinsk bistand

Klassekampen:

 De som var knytta til IS, fikk behandling, andre fikk ingenting. Vi reddet én av dem, og de behandlet ham og ga blaffen i alle andre. Flere kjøpmenn sier at de nøt bedre kontakt med omverdenen under IS enn det de gjør i dag. En av dem er en farmasøyt som hadde mer å frykte enn de fleste den gangen.

Jeg var redd, men forretningene gikk godt. Jeg var overrasket. Alle slags medisiner var tilgjengelig og billige, sier Moses Nasri. Hvordan kunne det ha seg at terrorister tilknyttet IS fikk overflod av medisiner, men ikke vanlige folk? Ligger svaret i at såkalte bistandsorganisasjoner ble «pålagt» av regjeringer å bruke bistandsmidler til «frigjorte» områder? Dit terrorgrupper var «demokratiforkjempere»

NORWAC

NRK avslørte i 2014 at sykehus NORWAC finansierte i områdene rundt Raqqa var kontrollert av IS. NORWAC måtte motvillig avslutte støtten til sykehuset da UD stoppet pengestrømmen. Også, de motvillig. Men, første etter at syrere på bakken i områdene kunne bevise at sykehuset ble drevet av IS for terrorister tilknyttet nettopp IS.  Som alle de andre NGOene som får milliarder i tilskudd fra UD er de ikke der selv, det er lokale partnere man fester lit til skal forvalte milliardene.

IS kontrollerer ifølge NRKs kilder et sykehus i Syria som finansieres av penger fra norsk UD. Organisasjonen Norwac avviser at IS bestemmer hvem som får behandling, men bekrefter at IS-krigere behandles der. Likevel sendes det fortsatt hver måned rundt 250.000 kroner til byen fra Norge for å dekke lønninger til helsearbeiderne ved sykehuset.

Like ved grensen til Tyrkia nord i Syria ligger byen Tell Abiad. Norske offentlige penger har bidratt til å ruste opp og drive det tidligere offentlige sykehuset i byen, og NRK får bekreftet at det totalt er brukt over seks millioner kroner på sykehuset.

Apotek:

Et av tiltakene Norwac har støttet på sykehuset er å bygge opp et skikkelig sykehusapotek med nødvendige medisiner og utstyr.

Norwac har sendt forseendelser med medisinsk ustyr inn til sykehuset som hjalp mange sivile før IS tok over sykehuset.

Pengene har bidratt til ny operasjonssal, nye dialysemaskiner, laboratorier, sykehusapotek og annet teknisk utstyr. Ressursene kommer fra det norske utenriksdepartementet og går via den norske organisasjonen Norwac. Siden det norske bidraget til sykehuset startet i 2013 har terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten (IS) tatt full kontroll over området og byen sykehuset ligger i.

Nå opererer NORWAC i Idlib etter samme prinsipper. Overlater penger, utstyr og drift av sykehus til dem som har kontrollen i Idlib. Det er Al-Qaida affilierte grupper som HTS og Al-Nusra.

https://www.nrk.no/urix/norge-betaler-for-sykehus-som-behandler-is-krigere-1.12057340

Leger uten grenser

Leger uten grenser er i Raqqa. Vi leser at også Leger uten grenser er i Tal Abyad, samme by som der NORWAC ble tvunget til å avslutte bistanden til et sykehus.

Leger uten grenser har drevet en driver en rekke sykehus/ «sykehus»  i områder kontrollert av terrorgrupper. Nå  i Raqqa og i Idlib.
Leger Uten Grenser måtte f.eks. evakuere ansatte  fra Ain Issa, Al Hol, Tal Abyad, Tal Tamer, Tal Kocher/Yaroubiyah, Kobane/Ain Al Arab og byen Raqqa da tyrkerne angrep områdene.
Det er prisen sivilbefolkningen betaler når NGOer opererer uten beskyttelse og tillatelse fra Damaskus.NGOene stikker.

https://legerutengrenser.no/nyheter/nordost-i-syria-leger-uten-grenser-tvunget-til-a-evakuere

I Raqqa var det IS som har kontroll og det er IS Leger Uten Grenser måtte forholde seg til. Når Leger Uten Grenser og andre NGO’er baserer virksomheten sin på de politiske føringene som følger med pengestrømmen fra UD og når politikken til  regjeringen er at det er ‘opposisjonen’ som skal nyte godt av pengene, så vil som i Raqqa, Leger Uten Grenser ende opp med å si ‘sivilbefolkningen blir overlatt seg selv’.

Flyktninghjelpen

2014

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen bekrefter overfor E24 at bistand går til ISILs selverklærte kalifat

Nødhjelp for millioner av kroner fra Flyktninghjelpen har havnet i områder som er kontrollert av den islamistiske terrorgruppen ISIL. Hjelpen utnyttes i ISIL-propaganda for å vinne folkets gunst.

 Vi holder en lav profil på en del leveranser som har verdi, siden mange mindre velstående grupper enn ISIL vil ha tak i forsyningene. Det er ikke noen annonsering om at vi kommer med lastebiler, det går stille og rolig for seg. Men det er vel kjent at norske, europeiske og amerikanske skattebetaler står bak, sier Egeland.

Norske, europeiske og amerikanske myndigheter har gitt økonomisk støtte til bistanden som hver måned blir fraktet til ISIL-kontrollerte områder som Raqqa, Manbij, og Jarablus, der strenge Sharia-tolkninger har blitt praktisert etter terrorgruppen erklærte kontroll over områdene.


Egeland hevder at ISIL har godtatt at Flyktningshjelpen skal være ansvarlig for hva som blir gitt av bistand, når det skal gis, og til hvilke mottakere, selv om det har vært en ekstrem vanskelig prosess dit.

Den britiske avisen  The Independent slo stort opp avsløringen om at flere vestlige bistandsorganisasjoner har stått bak frakt av mat, medisiner og hygieneartikler til det selverklærte islamske kalifatet til ISIL. I de samme kanalene sprer ISIL propaganda om at kalifatet makter å forsyne innbyggerne med helsehjelp, mat og bensin, som i virkeligheten er forsyninger fra vestlige humanitære organisasjoner sponset av norske, europeiske og amerikanske skattekroner, ifølge The Independent.

https://e24.no/naeringsliv/i/g7pmM9/egeland-bekrefter-at-bistand-gaar-til-isils-selverklaerte-kalifat

The Independent.
Syria conflict: Western countries sending millions of pounds in aid to Isis-controlled regions

Food aid and medicines sent by governments, NGOs and the UN are arriving in towns such as Raqqa, Manbij and Jarablus, which have witnessed beheadings and crucifixions since the terrorist group took over early this year

Isis is also luring doctors and nurses with large salaries in return for their loyalty, a Syrian doctor working for a Norwegian medical NGO in Raqqa told The Independent.

“They are buying people one by one – they are offering doctors up to 100,000 Syrian pounds a month (£390), which is a fortune there now.

“At the beginning they would take any aid they didn’t have to pay for, but since they announced the establishment of the caliphate, they are running their own services so that it can become more like a state.”

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-conflict-how-millions-pounds-western-aid-destined-needy-falling-hands-isis-9610491.html

Skole

Erling Folkvord i «Solidaritet med Kurdistan» 2018

De (Den nord-syriske demokratiske føderasjonen, min anm.),  har lagd nye skolebøker som behandler alle folkeslag og alle religioner likt. Regimets skolebøker var sjåvinistiske og fremma araberne foran de andre folkeslagene. Tidligere foregikk all undervisning på arabisk. Nå foregår undervisninga basert på morsmålet til elevene. Det er tre offisielle språk i Den Nord-syriske demokratiske føderasjonen: arabisk, kurdisk og asyrisk. Fram til fjerde klasse har elevene undervisning kun i sitt eget morsmål. Fra fjerde klasse lærer de også et annet av de offisielle språkene. 
Vi prøvde å samarbeide med FN gjennom UNICEF. Men det gikk ikke. Unicef krevde at vi måtte bruke regimets pensum. Vi kutta derfor
kontakten.

Redd Barna og skole i «Kurdistan»

Det kan synes som Redd Barna har lyttet til Erling Folkvord. De skolene Redd Barna driver i Hasaka er skreddersydd for kurdere. Pensum etter læreplan for syrisk skole er forbudt. Arabisk også. Mange fra ulike etniske grupper i områdene har holdt barna hjemme i flere år fordi barna deres blir hjernevasket til å tro at de nå bor i «frigjorte» områder. «Assad-land» er «haram». Undervisningen er en forberedelse til hva som venter i et frigjort Kurdistan.

Pensum i henhold til offentlige læreplaner for syrisk skole er forbudt. Når områder blir befridd og barna skal begynne på offentlige skoler kan de verken lese eller skrive arabisk. De er tekniske analfabeter. Det er rett og slett barnemishandling det Redd Barna gjør mot barn i Syria. Det er en skandale at Norge støtter skoler som tvinger barn til å forholde seg til et pensum og en skolegang  som er ubrukelig. Utdanning som verken kan brukes innen ordinære skoler, høyere utdanning eller i yrkeslivet. Å begynne på skolen når du er 10 år og kun mestrer pensum for 1.klasse er oppskriften på en ødelagt barndom. Dette beviser kynismen i bistanden. Norge vil ikke samarbeide med syriske myndigheter, heller ikke om skole. Da heller støtte shariaskoler og skoler som terrorgrupper bestemmer pensum.

Minerydding

Regjeringen

– Minerydding er avgjerande for å hindre at sivile liv går tapt, for at nødhjelp skal komme fram, og for å sikre at fleire hundre tusen internt fordrivne kan vende trygt heim. Dette er bakgrunnen for at vi no aukar mineryddingsinnsatsen i Irak og Syria, seier utanriksminister Ine Eriksen Søreide.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/pm_rydding/id2607243/

Videre

Vi kjenner godt til den prekære situasjonen i Raqqa by, hvor Isil har etterlatt et enormt antall avanserte miner og eksplosiver. Det er krevende å drive humanitært og stabiliserende arbeid i dette området, men noe hjelp kommer inn. Å rydde områder for miner er en forutsetning for å få inn annen type hjelp. Vi bidrar med midler til minerydding i Raqqa by og planlegger å trappe opp innsatsen.

 Det må settes en stopper for de menneskelige lidelsene disse minene forårsaker. Situasjonen er spesielt alvorlig i Raqqa og Mosul. Derfor går en vesentlig del av den nye norske støtten til minerydding i disse to byene, sier Søreide.

Norge har besluttet å øke støtten til minerydding i Irak og Syria fra 100 millioner kroner i fjor til 154 millioner kroner i år, opplyser utenriksdepartementet.

Norsk Folkehjelp og minerydding i Syria.  

Fra Norsk Folkehjelps hjemmeside

På nåværende tidspunkt driver Norsk Folkehjelp ikke med minerydding i Syria. Som en av verdens største humanitære minerydderorganisasjoner ønsker Norsk Folkehjelp å bidra med vår kunnskap og erfaring, men gitt situasjonen i landet er det flere faktorer som må på plass for at det skal være mulig både hva angår logistikk og sikkerhet. 

https://folkehjelp.no/miner-og-eksplosiver/her-jobber-vi-med-mine-og-eksplosivrydding/syria

Denne begrunnelsen har Norsk Folkehjelp presentert for oss helt tilbake til 2012 da Norsk Folkehjelp lot seg verve av regjeringen til å drive med «demokratibygging» i «frigjorte» områder i Syria.

Men, hvordan kan Norsk Folkehjelp hevde at de ikke driver med minerydding i Syria når de helt tilbake til 2012 har mottatt tilskudd fra UD til nettopp minerydding i Syria?

https://resultater.norad.no/no

Minerydding i regjeringskontrollerte områder

In northeastern governorates under the control of the Kurdish Syrian Democratic Forces (KSDF), clearance has been undertaken by humanitarian demining organizations and commercial companies

In government-controlled territories, however, there is a critical lack of qualified clearance operators with only one international operator, the Armenian Centre for Humanitarian Demining and Expertise (ACHDE), accredited (in 2020).

http://www.the-monitor.org/en-gb/reports/2020/syria/impact.aspx

I regjeringskontrollerte områder er det kun russiske og armenske mineryddere som bistår syriske mineryddere.

Øst-Aleppo april 2017

Russiske mineryddere markerte hvor det var mineryddet slik at folk kunne bevege seg i områdene igjen.

Minerydding I Øst-Aleppo etter bydelen ble befridd i desember 2016

Da jeg var i Palmyra i april 2016, kort tid etter Palmyra ble befridd av den syriske hæren og allierte, var det drønn fra minerydding overalt. Det var russiske mineryddere som sikret områdene vi beveget oss i. Hvordan kunne det ha seg at Palmyra nærmest ble teppebombet med miner av IS, når 83 land hevdet de var i områdene for å bekjempe IS?  (IS invaderte Palmyra i 2015. Palmyra ble befridd fra IS i april 2016- for så å bli Palmyra invadert av IS igjen i desember 2016. Befridd på nytt i 2017)

Altså. Norge driver med minerydding I Syria, men bare i områder kontrollert av USA og SDF. Det er et paradoks at Norge driver med minerydding i områder der den syriske hæren ikke har oppholdt seg, samtidig som de anklager «Assad» for å ha minelagt hele Syria. Spørsmålet er hvem som plasserte minene, hvem skaffet dem, hvem fraktet dem og hvem  lot det skje?  Spørsmålet en bør stille seg er hvordan det er mulig at 83 land ikke oppdaget eller avverget at IS reiste rundt med tonnevis av miner i bagasjen i enorme ørkenområder?

Palmyra var minelagt. Raqqa var minelagt. Hvorfor gir regjeringen bistand til minerydding av Raqqa og ikke av Palmyra? Kan det skyldes at Palmyra ble befridd av den syriske hæren og Russland? At det ikke var meningen at Palmyra skulle befris? Om Palmyra ikke ble befridd og minene måtte ryddes hvem skulle rydde dem da? Norsk Folkehjelp?

Hvorfor holdes det skjult for det norske folk at Norge lar barn tråkke på miner i regjeringskontrollerte områder, men minerydder i områder kontrollert av USA og terrorgruppa SDF? Og, White Helmsts i Idlib…Hvorfor lyver Norsk Folkehjelp om at de ikke driver med minerydding i Syria når de får millioner av den norske regjeringen til nettopp minerydding i Syria? Regjeringen presiserer jo at områder må mineryddes for at folk kan flytte tilbake til disse områdene? Norge bistår USA med Plan B. Dele opp Syria. Gjøre Hasaka og Raqqa om til et amerikansk lydrike. Til glede for kurdere og Israel.

Svaret: Symbiosen norsk utenrikspolitikk og bistandsorganisaajoner

Frivillige organisasjoner og utenrikspolitikk

 Organisasjonene er avhengige av staten for å få finansiert sine prosjekter, staten er avhengig av organisasjonene for å få utført sin politikk. Dette bryter med begge instansers oppfatning av seg selv som uavhengige. Samtidig kan faktisk identiteten som uavhengig være både viktig og hensiktsmessig for begge parter.

NGOene er avhengig av statlig støtte. Samtidig er staten avhengig av NGOene som utførere av norsk bistandspolitikk ute samt for intensjonen om å bli en humanitær stormakt. NGO ene påvirker også utenrikspolitikken gjennom å ha kunnskap UD er avhengig av for å definere norsk politikk.

Utvikling, frivillige organisasjoner og utenrikspolitikk

Jeg tror Klassekampens lesere vel så mye ville ha vært interessert i en reportasje fra bakken i Syria der Klassekampen sporet opp hvor 17 milliarder norske bistandskroner har tatt vegen. Klassekampen var jo i området der milliardene er brukt. I stedet endte Klassekampens tur til Syria med nok en reportasje om kurderne.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPseudo-avsløringen
Neste artikkelMediene og BigTech har politisert og korrumpert medisin på global skala