Den skitne hemmeligheten i Raqqa

0
Fra BBCs oppslag

BBC har avslørt en hemmelig avtale mellom USA og IS som lot hundrevis av IS-krigere og deres familier unnslippe fra Raqqa under bevoktning av den amerikanske og britiskledede koalisjonen og de kurdiske styrkene som kontrollerer byen. Konvoien inkluderte noen av de mest notoriske medlemmene av IS og dusinvis av utenlandske jihadister. En del av disse har spredd seg ut over Syria og noen er kommet så langt som til Tyrkia.

BBC skriver:

The deal to let IS fighters escape from Raqqa – de facto capital of their self-declared caliphate – had been arranged by local officials. It came after four months of fighting that left the city obliterated and almost devoid of people. It would spare lives and bring fighting to an end. The lives of the Arab, Kurdish and other fighters opposing IS would be spared.

But it also enabled many hundreds of IS fighters to escape from the city. At the time, neither the US and British-led coalition, nor the SDF, which it backs, wanted to admit their part.

Has the pact, which stood as Raqqa’s dirty secret, unleashed a threat to the outside world – one that has enabled militants to spread far and wide across Syria and beyond?

Great pains were taken to hide it from the world. But the BBC has spoken to dozens of people who were either on the convoy, or observed it, and to the men who negotiated the deal.

Forsøk på å skjule

BBC har blant annet snakket med lastebilsjåføren Abu Fawzi og han forteller at han og andre ble tilbudt store penger for å frakte IS-krigere, familiene deres og tonnevis av våpen og ammunisjon ut av Raqqa. Han trodde at han skulle frakte sivile flyktninger, men ble lurt av USA-koalisjonen. Han fortalte til BBC at han og andre sjåfører ble tilbudt tusenvis av dollar for å holde kjeft om det som skjedde, men de så aldri noe til disse pengene.

Etter at BBC har avslørt det skitne spillet i Raqqa har både koalisjonen og kurdiske SDF bekreftet historien. Koalisjonen sier nå at 250 IS-krigere fikk forlate Raqqa.

Krigen mot IS er en bløff

USA-koalisjonen har angivelig ført krig mot IS siden 2014. Men den krigen har vært uhyre lite effektiv, når en serpå hva slags ildkraft USA har og hvor små resultater denne krigenhar gitt. Det virker som USA mer har brukt dette som et påskudd til å ødelegge så mye som mulig av Syrias infrastruktur. Raqqa er for eksempel bombet så sørder og sammen at mange har sammenliknet den med Dresden etter den allierte bombinga der. Og så lar man altså de verste krigerne til IS unnslippe. Og det er ikke første gangen.

Hundrevis av kjøretøyer fra Den islamske staten er filmet under sin flukt fra Raqqa i juli 2017. Det skrev nettavisa almasdarnews . Dette var en flukt på høylys dag og droner fra USA og den kurdiske styrken i området skal ha hengt over dem. USAs kommando var altså fullstendig klar over flukten, men foretok seg ingenting. Det tyder på at det har vært en underhåndsavtale mellom IS og USAs lokale kommando.

Bekrefter den russiske versjonen

Avsløringa i BBC bekrefter den versjonen den russiske overkommandoen har gitt. Som vi skrev her 18. oktober 2017:

Russiske kilder hevder med styrke at USA-koalisjonen har latt store grupper av IS-jihadister forlate byen, og sier de er evakuert til Syria med USAs hjelp.
Russisk TV hevder at USA ikke bare har latt IS-fightere slippe ut av jernringen rundt Raqqa, men har flydd dem til Deir Ezzor for å delta i kampen mot den syriske armeen der.

Det hevdes også at IS-fightere blir busset ut av Raqqa etter en avtale med USA-koalisjonen. Denne transporten bekreftes av USA-koalisjonen, men de hevder at den bare omfattet sivile. USA hevder også at de ikke var med på å diskutere evakueringa. Men BBC har filmet en slik forhandling.

Det framgår av avsløringene at det er IS-kadre som har fått lov å unnslippe, folk som er herdet i kamp og terror og som vil kunne lede krig og terror andre steder, for eksempel i Europa.

Forrige artikkelClinton-stiftelsen smelter bort
Neste artikkelSeks år etter Norges krig: – Libya er blitt et slavemarked
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).