Riksrevisjonen med knusende kritikk av UDs støtte til Terje Rød-Larsens organisasjon

0
Riksrevisor Per-Kristian Foss. Foto: Riksrevisjonen

«Utenriksdepartementet kontrollerte ikke hvordan International Peace Institute (IPI) brukte pengene, brøt reglene for saksbehandling og tok ikke habilitetsspørsmålet på alvor, viser vår undersøkelse.»

Det skriver Riksrevisjonen, som torsdag 3. juni 2021 publiserte en rapport om Utenriksdepartementets støtte til tankesmien International Peace Institute. Dette skriver Gard Oterholm og Tore Gjerstad i Dagens Næringsliv.

«Ikke sånn et departement skal opptre»

Riksrevisjonen har undersøkt om UD har fulgt gjeldende regler ved tildeling av midler til IPI mellom 2007 og 2012. I denne perioden var støtten fra norske myndigheter på over 50 millioner kroner. Granskningen har følgende konklusjoner:

  • Det var betydelige svakheter i departementets saksbehandling, kontroll og oppfølging av tilskuddene til IPI.
  • UD sørget ikke for at nødvendige habilitetsvurderinger ble gjennomført.

– Jeg vil ikke uttale meg om personer, for vi ser etter systemer. UD har sviktet, i kontrollen av habilitet og oppfølging av tilskuddene, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisor Foss sier:

Det er både overraskende og kritikkverdig at Utenriksdepartementet ikke gjorde nødvendige habilitetsvurderinger da de behandlet tilskudd til IPI i perioden 2007 til 2012. De visste godt at dette var viktig og skulle hatt etablerte systemer og rutiner for det.

En tidligere forretningspartner av sexforbryteren Jeffrey Epstein signerte avtalen da tankesmien IPI kjøpte leilighet til rådighet for president Terje Rød-Larsen:

Terje Rød-Larsens tankesmie brukte over 13 millioner kroner på Manhattan-leilighet som var tilgjengelig for ham

Riksrevisjonen kommer også med generell kritikk av UDs kontroll i saken, og sier at departementet:

  • Mangler dokumentasjon på egen saksbehandling
  • Kontrollerte ikke eller fulgte opp hvordan IPI brukte pengene, blant annet at de brukte for mye av tilskuddet til å dekke egne administrasjonskostnader
  • Stilte ikke krav til IPI om å rapportere på måloppnåelse
  • Fulgte heller ikke opp mangler ved prosjektplaner, budsjetter, rapporter og regnskaper fra IPI

Hele Riksrevisjonens rapport kan lastes ned her.

Kommentar: Kameraderi og korrupsjon

Så langt rapporten fra Riksrevisjonen. Den er holdt i revisjonens nøkterne språk, men når man ser på det saklige innholdet i den, er det ingen tvil om at det som avdekkes er det som i dagligtale kalles kameraderi og korrupsjon. Det var Rød-Larsens venn, den fremtredende FN-diplomaten Geir O. Pedersen, som avgjorde støtten til IPI i flere år.

Vi omtalte dette kameraderiet i denne artikkelen Terje Rød-Larsen trekker seg som president for International Peace Institute:

Kameraderiet mellom Pedersen og Rød-Larsen må granskes. Det er tross alt våre skattepenger FN-ambassadøren ga til sin gode venns stiftelse. Pedersen var også delaktig i samrøret med Epstein. Hva vil UD gjøre med det?

Nå er kameraderiet mellom Pedersen og Rød-Larsen gransket, og Riksrevisjonens dom er knusende. Det som ikke er gransket er forholdet mellom Pedersen som representant for UD og Jeffery Epstein, samt diverse norske offentlige personers forhold til den pedofilidømte milliardæren.

Styret i International Peace Institute er ikke særlig nådige i sin kritikk:

«Epsteins forbrytelser var uhyrlige. Forestillingen om at IPI på noe som helst vis hadde noe å gjøre med en slik motbydelig karakter er frastøtende for institusjonens kjerneverdier», står det i uttalelsen.

Les: Hvorfor ga Epstein millioner til Terje Rød-Larsens organisasjon?

Men hva med Norge? Aftenpostens Harald Stanghelle skrev i 2019:

«Norges daværende FN-ambassadør Geir O. Pedersen har bekreftet at han møtte Jeffrey Epstein på «en arbeidsmiddag om Midtøsten». Det ubesvarte spørsmålet er hva i all verden en dømt sexforbryter uten Midtøsten-erfaring har å gjøre på en slik arbeidsmiddag? «

Stanghelle forteller også om en annen nordmann som har spist middag med Epstein:

«Under en annen middag ble Kjell Magne Bondevik introdusert for Jeffrey Epstein. Den var i 2013, og den rause milliardæren inviterte Norges tidligere statsminister til et privat møte på sitt kontor. Der skulle det snakkes om pengegaver til Oslosenteret som Bondevik ledet. Under neste New York-besøk spiste han frokost med en stadig raus Epstein og de to ble enige om å følge opp saken.»

Harald Stanghelle pekte også på at det er flere bindinger mellom Terje Rød-Larsen og den pedofilidømte Jeffrey Epstein:

«Terje Rød-Larsens IPI har flere bindinger til Jeffrey Epstein, dokumenterer DN. Blant disse er at Mort Zuckerman, en tidligere forretningspartner av sexforbryteren, har sittet i IPIs styre. Han omtales nå som styreleder emeritus på IPIs nettsider.

Denne Mort Zuckerman som Stanghelle skriver om er milliardæren Mortimer Benjamin Zuckerman. Han er en helt sentral person i Israel-lobbyen i USA. Dette skriver John Mearsheimer og Stephen Walt i dokumentet The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy i 2006. President George W. Bush utnevnte Zuckerman til å delta i sin «æresdelegasjon» til Israel i mai 2008. Han er dessuten omtalt av Israel som som en av de 70 fremste amerikanske bidragsyterne når det gjelder forholdet mellom USA og Israel.

Zuckerman er dessuten djupt involvert med en rekke sentrale maktorganer i djupstaten og finansinstusjonene i USA. Han har viktige posisjoner i Aspen Institute, JPMorgan‘s National Advisory Board, Council on Foreign Relations (som vi har omtalt som det egentlige partiet for overklassen i USA),Washington Institute for Near East Policy, det Soros-finansierte International Institute for Strategic Studies.

Skandalen er stor – og det kommer mer

Vi har tidligere rost Dagens Næringsliv for det gravearbeidet de har gjort når det gjelder Terje Rød-Larsen, Geir O. Pedersen, Utenriksdepartementet og Jeffrey Epstein, og vi løfter gjerne hatten for dem igjen. Det er nok riktig å si at det er DNs gravejournalistikk som har gjort det nødvendig for Riksrevisjonen å granske forholdet mellom UD , Rød-Larsen og IPI.

«To menn uten ryggrad»

Og hvem var utenriksminister da UD øste norske skattemillioner over til AP-pampen Rød-Larsen? Ganske riktig, det var APs Jonas Gahr Støre. Og hvem var det Jeffrey Epstein og Bill Gates møtte i Strasbourg for å lansere Gates som kandidat til Nobelprisen? Jo, ganske riktig, APs tidligere statsminister og utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Les: – Thorbjørn Jagland tok imot Jeffrey Epstein og Bill Gates i sin Strasbourg-residens

Bill Gates håpet at den pedofilidømte Epstein kunne hjelpe ham til å få Nobelprisen

Vi er kjent med at det finnes ei internasjonal gruppe med eksperter som jobber med å få en full oversikt over alle disse lyssky og korrupte forbindelsene. De har ikke tenkt å gi seg fordi UD og diverse norske samfunnstopper prøver å drive skadebegrensning og bortforklaringer. Vi mener derfor det er grunn til å regne med at det vil komme mer – mye mer.

Forrige artikkelAndre møte med SIPO/POT
Neste artikkelProtasevitsj gir hviterussisk TV et langt intervju og navngir sine støttespillere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).