Protasevitsj gir hviterussisk TV et langt intervju og navngir sine støttespillere

0
Roman Protasevitsj intervjues av hviterussisk TV. Skjermdump fra video

Roman Protasevitsj, opposisjonsmedlemmet som ble arrestert i Minsk, ga hviterussisk TV et intervju som varer over fire timer, hvorav nesten halvannen time ble sendt.

I intervjuet fortalte Protasevitsj i detalj om interne forhold og maktkampen i den hviterussiske opposisjonen. Han fortalte om hvem som får betalt av hvem, hvem som får instruksjoner fra hvem, og han innrømmet åpent  praktisk talt alle beskyldninger mot ham selv. I intervjuet forteller han hva han vet om opposisjonens finanser, og påpeker gjentatte ganger at han selv ikke hadde noe å gjøre med opposisjonens finanser, men bare med finansene til Telegram-kanalen Nexta, som han var med på å grunnlegge.

Av Thomas Röper.

Thomas Röper

Intervjuet

Ifølge hviterussisk TV varte intervjuet i over fire timer, men det ble forkortet til i underkant av halvannen time fordi det ble sagt mye som ennå ikke var tillatt å publiseres av etterforskningsårsaker. I intervjuet innrømmet Protasevitsj beskyldningene mot ham, beskyldningene om at han oppviglet til masseopptøyene i fjor og kontrollerte dem via Telegram-kanalen Nexta. Han benekter imidlertid å ha kjempet i Donbas, som russiske og hviterussiske medier har rapportert, og holder seg til sin versjon om at jobbet der som frilansjournalist.

Han fortsetter også med å si at han de siste månedene hadde begynt å tvile og at han hadde havnet i konflikt med sine medkjempere fordi han – etter å ha mislyktes i å gjenopplive protestene i mars – var av den oppfatning at spillet var tapt. Han hevder at han hadde begynt å tvile de siste månedene.

Dette kan nok være en påstand for å beskytte seg selv, fordi han naturligvis håper på en mildere straff. På den annen side tolker Protasevitsj disse konfliktene som at han nå var et bondeoffer som skulle tjene som påskudd for nye sanksjoner mot Hviterussland.

Han visste også om det mislykkede kuppforsøket, og ifølge hans vitnesbyrd var det han selv som antydet til Tikhanovskaja at det kunne skje et voldelig forsøk på å ta makten. Hun ser ikke ut til å ha visst at rådgiverne hennes planla et kupp.

Det er knapt mulig å oppsummere intervjuet her, fordi det inneholdt så mange detaljer at det er umulig. I tillegg nevnes det mange navn fra den hviterussiske opposisjonen, som jeg selv har hørt veldig lite om, og de er helt ukjente for lesere her. Hvis jeg prøvde å oppsummere alle maktkampene – og spesielt de interne stridene om penger – her, ville det være helt uforståelig og forvirrende.

I intervjuet fortalte han imidlertid, med mange navn, eksempler og detaljer, hvordan de enkelte gruppene i opposisjonen kjempet for midlene fra sine sponsorer. Han nevnte Litauen som de viktigste sponsoren han vet om, fordi staten finansierer Tikhanovskaja, gir henne livvakter, en villa og alt hun og hennes team trenger. De Warszawa-baserte opposisjonsgruppene, som også inkluderer Nexta-kanalen eller «Det hviterussiske hus», er ifølge ham finansiert og utstyrt av Polen. Det er også latviske forretningsfolk, men han navngir dem ikke. Og at USA står bak Tikhanovskaja er ingen hemmelighet, fordi hennes viktigste rådgiver Franak Viačorka er stipendiat ved Atlantic Council og har tidligere jobbet for amerikanske statlige medier.

Opposisjonen rapporterte om arrestasjonen hans før arrestasjonen

Protasevitsj er også overbevist om at han ble ofret av sine «venner» og at bombetrusselen mot Ryanair-flyet og den påfølgende landingen i Minsk var verket til opposisjonens støttespillere. Årsaken er lett å forstå: Selv om ingen visste at Ryanair-flyet hadde landet i Minsk og Protasevitsj fortsatt ventet i flyplassterminalen på passkontroll og den forventede arrestasjonen, hadde Viačorka allerede rapportert om arrestasjonen i Minsk på Twitter. Vi kommer tilbake til det snart.

Det faktum at Protasevitsj åpenbart ble ofret for å skape en unnskyldning for en ny mediekampanje mot Hviterussland og for nye sanksjoner, kan ha fått ham til å samarbeide med hviterussiske etterforskere. For det første er det sannsynlig at han blir forbanna på sine «venner», og for det andre håper han selvfølgelig på en mildere dom, fordi han risikerer opptil 15 års fengsel.

Selv om de fleste lesere her nok ikke forstår russisk, linker jeg til intervjuet her. I Vesten sies det at Protasevitsj blir torturert og truet. Selv uten russiskkunnskaper kan seeren danne seg et inntrykk fra Protasevitsjs kroppsspråk og spørre seg selv om han ser ut som noen som blir presset. Alle bør danne seg sin egen mening om dette, men det du tydelig kan se er at de snakker fritt hele tiden. Først virker han fortsatt anspent, men han slapper raskt av og etterhvert diskuterer han mer og mer livlig med journalisten, avbryter og korrigerer ham.

Det ble også avslørt noen overraskelser i intervjuet. For eksempel sa Protasevitsj at en rik russisk forretningsmann også hadde støttet den hviterussiske opposisjonen i Polen økonomisk. Protasevitsj spekulerte at bakgrunnen var en maktkamp mellom russiske forretningsmenn. Man må vente og se hva konsekvensene av denne uttalelsen vil være, men det er nok sikkert at Russland har tatt opplysningen til etterretning med interesse.

Den emosjonelle slutten på intervjuet

Til slutt ble intervjuet veldig emosjonelt og måtte avbrytes fordi Protasevitsj begynte å gråte og journalisten som intervjuet også var synlig følelsesmessig opprørt. Årsaken var følgende spørsmål fra journalisten:

«La oss avslutte dette intervjuet, som ikke er lett for oss begge, med et siste spørsmål. Venninnen din har klaget til advokaten sin over at hun nå lider av panikkanfall. Si meg ærlig, kan du forestille deg panikkanfallene til konene og barna til de som henges ut i «Hviterusslands bok»? (Röpers anmerkning: Sofia Sapega jobbet med en Telegram-chatkanal som oppfordret til at personopplysninger om hviterussiske politibetjenter skulle publiseres, slik at opposisjonsmedlemmer kunne true deres koner og barn. Protasevitsj bekreftet dette i intervjuet.)
Kan du forestille deg panikken til folk som deltok i ulovlige handlinger takket være dine oppfordringer og som nå har alvorlige problemer med loven? Og med rette, for da de gjorde det, visste de at de brøt loven. De gjorde dette fordi de ble oppfordret og koordinert til å gjøre det, og de ble i utgangspunktet brakt til å gjøre det med psykologiske knep.
Se nå her, Roman, du har nå vært på ferie med Sofia, hatt et kjærlighetsforhold, dratt på ferie og tatt bilder.
Oss «propagandister» – som vi blir kalt – blir ofte spurt: «Sover du rolig?» Og jeg sier det ærlig, man sover ikke bra, fordi det er ikke lett å sove når folk er splittet og det ikke er klart hva som vil skje med landet. Dette lar en ofte være søvnløs, ikke frykten.
Og du? Hvordan sover du etter alt dette?»

Da han prøvde å svare, begynte Protasevitsj å gråte og journalisten var synlig opprørt. Intervjuet ble deretter fadet ut og endte ikke som normalt med slike program, med de normale frasene og rulleteksten. Til slutt sa journalisten:

“I utgangspunktet møtte jeg min ideologiske fiende i dag, en mann som offisielt ble satt på terrorlisten. Men slutten på intervjuet var følelsesmessig helt uventet. Dette vil sannsynligvis få mange til å tenke. Intervjuet varte i over fire timer, men dessverre kan vi ikke avsløre alle navn, hendelser og fakta før etterforskningen er avsluttet.»

Russisk fjernsyn rapporterte også om hendelsen i kveldsnyhetene som ble sendt før intervjuet ble publisert. Rapporten på russisk TV så også på hvordan opposisjonen rapporterte om arrestasjonen av Protasevitsj før han ble arrestert.

Derfor oversatte jeg bidraget fra russisk fjernsyn, og siden de originale twitter-meldingene også vises der på engelsk, anbefaler jeg å se bidraget fra russisk fjernsyn, for på den måten kan alle sjekke uttalelsene i reportasjen.

Start på oversettelsen fra russisk fjernsyn:

Den hviterussiske regjeringen svarte på Washingtons sanksjoner mot landets petrokjemiske sektor. Den amerikanske representanten i Hviterussland er blitt kalt inn til utenriksdepartementet og har fått beskjed om at antallet ansatte ved den amerikanske ambassaden vil bli redusert, visumprosedyrene strammes inn og USAIDs tillatelse til å jobbe i republikken vil bli trukket tilbake.

I mellomtiden avga Roman Protasevitsj en erklæring. Han er grunnleggeren av Telegram-kanalen Nexta, som er klassifisert som ekstremistisk i Hviterussland. Han mener han kan ha blitt arrestert på grunnlag av et tips fra sine egne kolleger. Protasevitsj innrømmet at han var med i å organisere opptøyene. Hva kan være resultatet av hans uventede tilståelse? En rapport fra Minsk.

Varetektsfengsel nummer 1 ligger overfor den berømte katolske katedralen i Minsk, og her ble Roman Protasevitsj holdt til etter arrestasjonen. Derfra rapporterte han først at han ble behandlet korrekt og at han samarbeidet med etterforskningen. Nå har de første detaljene av hva dette samarbeidet består av blitt kjent.

Protasevitsj sitter på et romslig kontor. Sigaretter, fyrstikker og en medisinsk maske ligger spredt på bordet foran bloggeren. Det som skjedde med ham er resultatet av en nylig konflikt med et annet opposisjonsparti, sa Protasevitsj. Men navnet er ikke nevnt i fragmentene av avhøret publisert av hviterussisk fjernsyn. (Röpers kommentar: I intervjuet som senere ble sendt ble navnene og detaljene i konflikten nevnt).

«Den eneste gangen jeg skrev om hvordan og hvor og med hvilket fly jeg fløy, var 40 minutter før avgang, i en jobb-chat som denne personen også tilhører,» tilsto opposisjons-medlemmet. “En av de første tingene jeg trodde, var at jeg faktisk ble lurt – fordi jeg hadde aldri nevnt det, og straks jeg nevnte det, befant jeg meg i Minsk. Og det umiddelbart.»

Klokka 14:35 registrerte overvåkningskameraer bloggeren og andre passasjerer er i terminalen og ventet på pass og tollkontroll. Ingen er interessert i ham, like lite i kjæresten. Her stopper hun for å knyte skolissen. Men akkurat da slår Svetlana Tikhanovskaja nærmeste rådgiver, Franak Viačorka, allerede alarm på Twitter.

“Regimet tvang et Ryanair-fly til å lande for å arrestere den fremtredende hviterussiske journalisten Roman Protasevitsj. Han risikerer dødsstraff.” tvitret Viačorka klokka 14:35.

Det betyr at bloggeren først ble arrestert etter at opposisjons-kanaler begynte å rapportere om arrestasjonen. Takket være dem ble det kjent – kanskje til og med for de hviterussiske hemmelige tjenestene – at Protasevitsj var på flyplassen i Minsk.

«Jeg hadde faktisk et godt forhold til Franak Viačorka, men på mindre enn en uke har holdningen hans til meg blitt det motsatte,» sa Protasevitsj. «Han sa til og med setningen: Vi må se nærmere på det videre samarbeidet.»

Nå oppfordrer denne Viačorka Vesten til ikke å være gjerrig med sanksjoner mot regimet, for å skape en god fremtid for Hviterussland.

«Sanksjoner er en av de mest effektive måtene å oppnå dette målet på,» sier Viačorka.

Svetlana Tikhanovskaja fører i mellomtiden en betydelig dialog med Europa og USA om spørsmålet om hvilke områder av den hviterussiske økonomien som vil bli berørt av de neste sanksjonene. Den 3. juni møtte hun den polske presidenten og så til Praha og Berlin, deretter Luxembourg og Washington.

«De er klar til å innføre den fjerde pakken med sanksjoner og vurdere en femte,» forsikret Tikhanovskaja.

Den amerikanske sanksjons-pakken trådte i kraft torsdag 3. juni. Det påvirker nøkkelområdene i den hviterussiske industrien, olje- og kjemisk industri.

Europa vil vedta sine restriktive tiltak innen 21. juni. Hviterussland er vant til å leve under sanksjoner, men det har aldri vært et slikt press. President Alexander Lukasjenko holdt en serie møter om industriell utvikling.

«Vi ble også kritisert under valgkampen – ‘det er demonstranter på gata, men Lukasjenko er opptatt med papp.’ Men det var et investeringsprosjekt, et stort investeringsprosjekt, og vi vil nå lage disse vakre boksene selv, i stedet for å bruke råvarer som leveres til Polen og deretter kjøpe de ferdige produktene,” sa Lukasjenko.

I vest, der Protasevitsjs bilder ble hengt opp på flyplasser, blir hans siste uttalelse ikke kommentert. Telegram-kanalene mot regjeringen ignorerte også avsløringene til deres arresterte kamerat, som vil bli vist 3. juni i beste sendetid på hviterussisk TV med et eksklusivt intervju.

Slutt på oversettelsen.


Med velvillig tillatelse fra Thomas Röper. Röper, født i 1971, har hatt leder- og representantskap-stillinger som ekspert på Øst-Europa i finansielle serviceselskaper i Øst-Europa og Russland. I dag bor han i sin adopterte hjemby St. Petersburg. Han har bodd i Russland i over 15 år og behersker russisk. Fokus i hans mediekritiske arbeid er (medie) bildet av Russland i Tyskland, kritikk av rapportering fra vestlige medier generelt og temaene (geo-) politikk og økonomi.

Denne artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.