«To menn uten ryggrad»

0
Terje Rød-Larsen vil ikke forklare seg om sitt forhold til den pedofilidømte Jeffrey Epstein. Bakgrunnsfoto: IPI

Forholdet mellom den nå avdøde pedofilidømte Jeffrey Epstein og enkelte topper i Arbeiderpartiet tåler tydeligvis ikke dagens lys. Særlig har Terje Rød-Larsen opptrådt på en meget besynderlig måte og prøvd å unngå å svare på relevante spørsmål om sitt forhold til Epstein. Men heller ikke Thorbjørn Jagland har opptrådt på noen måte som vekker tillit. Til tross for at han hadde mottatt Bill Gates og Epstein i sin praktvilla i Strasbourg klarte han å benekte at han hadde møtt Epstein.

I egenskap av journalist i Dagens Næringsliv har Kjetil B. Alstadheim forsøkt mange ganger å får Rød-Larsen i tale. Det er jo svært viktig hva Rød-Larsen har å fortelle, siden hans stiftelse var den største mottakeren av tilskudd fra Epsteins stiftelse.

Faksimile fra Aftenpostens oppslag. Bløtdyr har ikke ryggrad.

Nå er Alstadheim politisk redaktør i Aftenposten og han fortsetter å prøve å få tak i Rød-Larsen. Han skriver 9. oktober 2020:

Hvorfor tok IPI imot flere millioner kroner fra stiftelsen til den dømte sexovergriperen Jeffrey Epstein? Hva brukte stiftelsen pengene til? Gikk noen av pengene til å kjøpe opp en spesialoppsetning av teaterstykket om Oslo-prosessen om fred mellom Israel og palestinerne? Altså et stykke der Rød-Larsen selv er en av hovedpersonene.

Største mottaker av Epstein-penger

Den største donasjonen Epsteins stiftelse delte ut gikk imidlertid til tenketanken International Peace Institute Inc. som drives av Terje Rød-Larsen, skriver The Daily Beast. Bevilgningen var på 375.000 dollar. Dette gikk fram av ei melding fra «Jeffrey Epstein VI Foundation» i 2012. Rød-Larsen er fortsatt president i IPI.

Aftenpostens Harald Stanghelle skrev på prioritert plass i avisa 23. desember 2019:

Terje Rød-Larsen fremstår som en viktig brikke i hvitvaskingen av sexforbryteren Jeffrey Epstein. Nå er han gått i dekning bak en mur av taushet. 

Etter å ha blitt dømt for pedofili trengte Epstein en

en utvei for å finne veien tilbake til «det gode selskap». Metoden han brukte var penger. Han kjøpte seg et rykte som velgjører og humanist. Han begynte å gi store summer til diverse «aktverdige formål». Og da pengene lå på bordet – eller var overført til konto – glemte mange beleilig den knusende dommen for pedofili. Som Stanghelle skriver: «en av dem som aktivt lot seg bruke i denne hvitvaskingskampanjen var nettopp Terje Rød-Larsen»:

«Allerede i 2010 finnes det spor av de første donasjonene til IPI. Og i 2017 fikk tenketanken hele 375.000 dollar (3,37 millioner kroner) av Epsteins stiftelse Gratitude America LTD. Stiftelsens egen oversikt viser at dette gjør IPI til den største mottageren av Epstein-penger dette året.»

IPI, eller International Peace Institute, er en stiftelse der Terje Rød-Larsen er president. Donasjonen fra Epstein er dokumentert i ei melding fra «Jeffrey Epstein VI Foundation» i 2012.

Rød-Larsen gjør alt han kan for ikke å svare

Alstadheim skriver i Aftenposten:

Dagens Næringsliv skrev om forbindelsen mellom Epstein, Rød- Larsen og IPI i november. Avisen – som jeg jobbet i den gang – hadde forsøkt å få Rød-Larsen i tale. Han svarte aldri.

I stedet la IPI ut en melding kort tid etter at DN hadde publisert saken. Det var ingen beklagelse. Men IPI hadde bestemt seg for å donere en tilsvarende sum som den IPI hadde fått fra Epstein, til tiltak for ofre for menneskehandel og seksuelle overgrep.

Også Riksrevisjonen har prøvd å finne ut av forholdet mellom IPI og Epstein. Den norske staten har jo tross alt bevilget store millionbeløp til IPI og har krav på å få vite mer.

I august fortalte DN at Riksrevisjonen undersøker støtten til IPI. Heller ikke dette har Rød-Larsen villet kommentere. Da DN oppsøkte ham i New York i mai, sa han:
– Kan du være snill å respektere: Jeg snakker ikke med Dagens Næringsliv. Har du forstått det?

Rød-Larsen satser på taushet som strategi. Han vil tie saken ihjel. Da DN oppsøkte ham på gaten i New York i januar, gjemte han seg i en bil. Videoen kan anbefales.

– Thorbjørn Jagland tok imot Jeffrey Epstein og Bill Gates i sin Strasbourg-residens

Thorbjørn Jagland benektet overfor Nobelkomiteens leder å ha møtt Jeffrey Epstein. Men i 2013 var det et møte hjemme hos Jagland, der både Epstein og Bill Gates var til stede. Dette skriver Dagens Næringsliv 2. oktober 2020.

Det var i desember 2019 at Berit Reiss-Andersen, leder for Nobelkomiteen, etter å ha fått spørsmål fra DN spurte komiteens medlemer og også Jagland om de hadde møtt Epstein. Jagland svarte nei. Nå har han altså på CVen sin at han har løyet for Nobelkomiteens leder! (Da han ble konfrontert med det etterpå av Reiss-Andersen sa Jagland at det hadde vært en misforståelse!)

Alstadheim skriver om dette møtet:

For en uke siden fortalte DN at Jagland i 2013 tok imot Jeffrey Epstein sammen med Bill Gates og representanter fra IPI i Jaglands residens i Strasbourg. Jagland var den gang generalsekretær i Europarådet.
I desember i fjor spurte Nobelkomiteens leder, Berit Reiss- Andersen, om noen av komiteens medlemmer hadde hatt kontakt med Epstein.

Bakgrunnen var en henvendelse fra DN. Jagland svarte benektende. Ti måneder senere bekrefter han møtet med Epstein.

Så hvorfor benektet Jagland i desember? Jo, svarer Jagland, fordi han hadde «i tankene DNs gale og absurde konspirasjonsteori om at jeg hadde spist middag med denne personen i Paris i juni».

DN hadde tidligere spurt Jagland om et mulig annet møte mellom ham og Epstein. Og dette spørsmålet hadde gjort Jagland så oppskjørtet at han ikke klarte å svare korrekt senere. Og han prøver å gi DN skylden.

Ynkelig opptreden

Det er åpenbart at det er noe som ikke tåler dagens lys når det gjelder forholdet mellom i det minste enkelte nåværende eller tidligere topper i Arbeiderpartiet og Jeffrey Epstein. Hvis Jagland og Rød-Larsen hadde helt reint mel i posen burde det ikke være vanskelig å si sannheten. Men i stedet juger de og prøver å slippe unna ved å ikke svare. Alstadheim oppsummerer:

Hvordan Epstein opererte, er vesentlig å få frem. Rød-Larsen kan kaste lys over det. Det vil han ikke. Jagland fremstår heller ikke som et fyrtårn for åpenhet og transparens.
De er et trist syn. Og det bør ikke glemmes.

Vi slutter oss til det. Spørsmålene kan også utvides i og med at det tydeligvis har vært Norges favorittmilliardær Bill Gates som har introdusert Epstein både overfor Jagland, men også overfor kronprinsesse Mette Marit, så er det mer her offentligheten trenger å vite. Alstadheim mener at kongehuset har taklet dette på en ryddigere måte i og med at man der både har innrømt at kronprinsessen har hatt flere møter med Epstein og har beklaget det. Å framstå som bedre enn Rød-Larsen, er ingen bragd. Men verken Mette Marit eller kongehuset har villet fortelle hvorfor de i det hele tatt møttes flere ganger, hva som var agendaen, eller hvem som ellers deltok på møtene.

Les: Kronprinsesse Mette-Marits forklaring om kontakten med Epstein holder ikke


Forrige artikkelBastant motstand mot jernbanepolitikken til regjeringa
Neste artikkelAtomvåpen på norsk territorium
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).