Avspänning med Ryssland istället för kalla kriget 2.0

0
Den tyske Sentralarméen erobret Minsk 25. juni 1941 i Operasjon Barbarossa. Den sovjetiske byens befolkning på 300.000 ble redusert til 50.000 ved slutten av 2. verdenskrig. / ShutterstockUttalande från Attac Tyskland i samband med 80-årsjubileet för den tyska invasionen av Sovjetunionen.

Den 22 juni är det 80-årsjubileet för Nazitysklands invasion av Sovjetunionen. Från början planerades detta krig – till skillnad från kriget i väst – som ett rasistiskt utrotningskrig. I Wehrmachts strategiska planering avsågs förintelsen av 50-60% av de «slaviska untermenschen – lägre stående varelser» i den europeiska delen av Sovjetunionen, och ytterligare 15% -25% skulle utvisas bakom Ural. Resten skulle göras till arbetarslaver av den «ariska överlägsna rasen».

För att psykologiskt förbereda den tyska befolkningen för krig spreds ideologisk propaganda om de «slaviska underlägsna människornas» och den «judisk-bolsjevikiska världskonspirationen». Tysk barbarism kostade 27 miljoner människor livet i Sovjetunionen. Dessa grymheter får inte glömmas bort eller relativiseras. Även utan att ifrågasätta det unika med Förintelsen ger utrotningskriget i öst också anledning för oss att ta ett moraliskt och politiskt ansvar idag.

Idag innebär detta att acceptera principen om gemensam säkerhet, som den praktiseras i Willy Brandts Ostpolitik, dvs. principen att säkerhet bara kan uppnås tillsammans och med hänsyn till den andra
sidans säkerhetsintressen.

Idag betyder detta en aktiv politik för avspänning istället för Natos militära utplacering vid de ryska gränserna, vapenkapplöpning och kallt krig.

Idag betyder det politisk dialog för att lösa konflikter istället för konfrontation och för att dela upp världen igen i fientliga läger.

Idag betyder det ekonomiskt samarbete och goda grannförbindelser istället för sanktioner. Och det innebär också att sätta stopp för att bygga upp fiendebilder, som målas upp av politiker och många massmedier av Ryssland som ett imperium av ondska. Det betyder att sätta stopp för självgoda tankar om egen överlägsenhet, som idag återuppstår i gestaltningen av «europeiska värderingar», till exempel när Bryssel säger «vår mjuka kraft är den bästa i världen» (tidigare EU: s utländska representant Mogherini) och Tysklands utrikesminister Maas entusiasm över «europeisk patriotism».

I ljuset av globala problem som klimatkatastrofen, de dramatiska omvandlingarna i det internationella systemet, den förnyade risken för kärnvapenkrig på grund av uppsägningen av vapenkontrollavtal och ny militär teknik, liksom de utmaningar som pandemier medför, växande fattigdom och ökande rikedom är ett nytt kallt krig ren galenskap.

Attac Tyskland
Frankfurt / M. 21 juni 2021

Översatt av Aktivister för fred


Tord Björk

Forrige artikkelHvorfor bruker Klassekampen en terrorist som sannhetsvitne mot Kina?
Neste artikkel– USA har tatt kontroll over statlige iranske nettsider