Colombias politi skyter for å drepe når folket protesterer

0
Fra demonstrasjonene i Bogotá. Skjermdump fra Twitter

Mange folk er blitt drept under protestdemonstrasjonene mot president Duques skattereform, skriver Marcus Jönsson i Proletären.

Av Marcus Jönsson, Proletären.

Efter tre dagars strejk och stora demonstrationer i Colombia, backade president Ivan Duque från några av de mest kontroversiella förslagen i det mycket impopulära förslag till skattereform som fått tiotusentals att samlas på gatorna. Momsen på mat och bensin skulle inte längre höjas, och gränsen för när man börjar betala inkomstskatt inte längre sänkas. 

Dagen efter kom beskedet att hela reformen dras tillbaka i sin nuvarande form. Då hade flera städer i Colombia sett brutal repression från specialpolisens sida mot demonstranter. Närmare 40 personer har dödats av polisen och hundratals skadats, samtidigt som omkring 70 personer saknas.

I måndags meddelade de colombianska myndigheterna att 17 personer dödats, men den nationella strejkkommittén sade samma dag att 27 personer dödats av polisen bara mellan den 28 april och den 2 maj.

En siffra som växt då demonstrationerna fortsatt, inte minst i staden Cali i västra Colombia, där protesterna varit störst och tio personer ska ha dödats bara de första dagarna.

Den nationella strejkkommittén och de fackliga centralorganisationerna CUT, CGT och CTC har utlyst fortsatta demonstrationer för att kräva att regeringen tillgodoser ett antal krav på bland annat pensionssystem, utbildning och sjukvård. 

– Anledningen till strejken var inte bara skattereformen, det har också att göra med att regeringen inte går med på att förhandla om strejkkraven, sa CUT:s ordförande Francisco Maltés på en presskonferens. 

Han krävde också en avmilitarisering av städerna och ett stopp för polisens våld. 

I fredags twittrade Colombias före detta president, den nuvarande presidenten Duques beskyddare, med mycket nära koppling till Colombias narkotikamaffia och paramilitära styrkor, Alvaro Uribe, istället ut sitt stöd till polisens och militärens användande av vapen mot demonstranterna.

Polisvåld, protester och propagandakrig i Colombia

Efter fortsatta protester – som likt de som inleddes i Chile hösten 2019 alltmer riktar sig mot hela det nyliberala systemet som hålls under armarna av den statsstödda terrorismen i Colombia – har Duque manat till ”nationell dialog” med de protesterande.

En dialog som ”inte ska präglas av ideologiska motsättningar utan av vår djupaste patriotism”, enligt presidenten.

El Espectador: 37 demonstranter drept siden 28 april.

Telesur: 1,773 Cases of Police Violence Reported During Protests in Colombia

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.