Ellevill koronakorrupsjon i EU

0
Koronakommissær Stella Kyriakides er mistenkt for korrupsjon i stort format. Foto: Shutterstock

EUs helsekommisær Stella Kyriakides og hennes ektemann er i søkelyset mistenkt for massiv koronakorrupsjon. 4 millioner euro (40 millioner kroner) har havnet på deres familiekonto uten at noen av dem kan redegjøre for hvorfor disse pengene har havnet der og hvor de kommer fra. Kyriakides er fra Kypros og kontoen er i Cyprus Cooperative Bank. Paret har forsøkt å framstille summen som et lån, men det er klarlagt at de ikke har verdier som kan stille sikkerhet for et lån i dette formatet.

Det er mistanke om at pengene har sammenheng med vaksinekontrakter til EU, noe Kyriakides heftig benekter. Men det er enorme summer som er i bevegelse når unionen bestemmer seg for å velge den ene eller andre leverandøren, så mistanken er ikke urimelig, særlig når helsekommisæren ikke klarer å forklare hvor så store penger skulle ha kommet fra.

Tidligere er det kommet fram at EU og Kyriakides undertegnet en dårligere kontrakt med AstraZeneca enn det Storbritannia hadde gjort, og det er reist spørsmål om hvordan det kan ha seg.

Også den tyske nyhetskanalen ARD Panorama melder om at ektemannen til EUs vaksinekommisær er under mistanke om korrupsjon. De skriver at:

«Ifølge Panorama-informasjon er EUs helsekommisjonær Stella Kyriakides under press etter en revisjonsrettsrapport i hjemlandet Kypros. Mannen hennes Kyiriakos Kyriakides mottok flere millioner euro i lån fra en statsbank, selv om rapporten sa at han ikke var i stand til å stille tilstrekkelig sikkerhet.»

Augsburger Allgemeine skriver: EU-kommissær Stella Kyriakides er under mistanke. EU-parlamentariker Sven Giegold fra De grønne har stilt tre spørsmål i EU-parlamentet:

I sin erklæring om økonomiske interesser identifiserte kommissær Stella Kyriakides en rekke lederstillinger for mannen sin, Kyriakos Kyriakides. MARALO LIMITED-selskapet er imidlertid ikke ført opp til tross for at Kyriakos Kyriakides er oppført som direktør og det er tatt opp store lån til selskapet. Disse lånene, som ble gitt til selskapet av Kypros Cooperative Bank, ble nylig rapportert av Revisjonsretten for Republikken Kypros.

1. Kan det bekreftes om Kyriakos Kyriakides, ektemannen til Stella Kyriakides, er direktør for MARALO LIMITED, og ​​i så fall siden når?

2. Hvorfor ble akkurat denne lederposisjonen og de ovennevnte lånene ikke nevnt i kommisjonærens erklæring om økonomiske interesser?

3. Er erklæringen om Stella Kyriakides økonomiske interesser ufullstendig, og vil den bli revidert i god tid? »

Maskeballet i Bayern

Vi har tidligere meldt at Merkels partifelle ble søkkrik på munnbind og maskesalg.

Etter vedvarende kritikk har Mannheim CDU-politikeren Nikolas Löbel kunngjort at han vil gi opp sitt mandat «med umiddelbar virkning» og også vil forlate partiet. Löbel har brukt sin posisjon i Forbundsdagen til til å formidle salg av masker og munnbind, skriver Bild. Dette har han hatt en provisjon på 250.000 euro for.

Etter at skandalen ble kjent har det vært mange krav fra hans partikolleger om at han måtte trekke seg. Det gjorde han da også til slutt, og forlater altså også partiet.

Men det slutter ikke der. Süddeutsche Zeitung kan fortelle at Andrea Tandler, som er datter av den tidligere så mektige CSU-toppen Gerold Tandler, har hatt heftige maskeprovisjoner fra det sveitsiske selskapet Emix for fristaten Bayern, den føderale regjeringa og staten Nordrhein-Westfalen. Det gjelder summer på 34 til 51 millioner euro for selskapet Little Penguin. Firmaet tilhører Andrea Tandler og en partner av henne. Disse maskene skal ha vært dobbelt så dyre som andre masker skriver SD. Og det blir fort penger av det når det kjøpes inn 150 millioner masker til en pris av 5,58 euro per stykk.

Og det er jo greit å drive kampanjer for masketvang når politikerenes og deres venners konti vokser seg så feite av det.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVil du ha medisinsk apartheid i Norge?
Neste artikkelPartiene, atomvåpen og amerikanske baser
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).