Verdens største oljeselskap vil garantere Kinas energiforsyning

0

Saudi Aramco er ikke bare verdens største energiselskap. Det er også bærebjelken i petrodollarsystemet. Når selskapet nå skal øke sin oljeeksport til Kina, vil handelen helt sikkert ikke foregå i dollar.

Nyhetskanalen Daily Sabah skriver:

Saudi Aramco vil sikre at Kinas energisikkerhet forblir deres høyeste prioritet de neste femti årene og deretter ettersom nye og tradisjonelle energikilder går parallelt i noen tid, sa administrerende direktør Amin Nasser til China Development Forum søndag. Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, beholdt sin posisjon som Kinas toppleverandør de to første månedene i år, med volumøkning på 2,1% til 1,86 millioner fat per dag (bpd), viser Kinas tolldata lørdag.

Saudi-Arabia konkurrerer med Russland om å være Kinas største oljeleverandør. Landet ønsker også å delta i Kinas arbeid med å utvikle alternative energisystemer. Dette omfatter blant annet et større forskningssamarbeid mellom Aramco og kinesiske universiteter og forskningsinstitusjoner.

Ringer klokkene for petrodollaren?

Petrodollar har vært grunnlaget for det globale oljemarkedet siden 1974, og er samtidig garantisten for USAs hegemoni. Petrodollar-avtalen med Saudi Arabia innebar at all olje ble solgt mot dollar. Saudi Arabias dollar fløt tilbake til USA mot at Saudiene investerte dem i amerikanske verdipapirer. Slik kom dollarene tilbake til USA mens gjelda til oljeprodusentene økte og økte. I tillegg kunne USA uten kostnader bla opp stadig nye dollarer til investeringer og innkjøp utenlands.

«Om vi skulle peke på hva som framfor alt styrker USAs imperialisme og strebing etter verdenshegemoni, skiller dollarens rolle seg markant ut», skriver Federico Pieraccini i en serie på tre artikler om hvordan USA taper kampen mot Russland og Kina – økonomisk, politisk og militært. Det er tre grunner til dollarens enestående rolle, hevder han videre: petrodollaren, dollaren som verdensvaluta og at siden 1971 er verdien av dollaren ikke lenger basert på gull.

Saudi-Arabia har vært garantisten for petrodollaren og dermed sjølve bunnproppen i USAs valutabaserte hegemoni. Men allerede for to år siden truet kongedømmet med å rive i stykker petrodollarsystemet og begynne å handle olje i andre valutaer.

Så spent som forholdet er mellom USA og Kina er det ikke tale om at Kina kommer til å handle saudiarabisk olje i dollar. Det mest sannsynlige er at kontraktene blir gjort i yuan renminbi.

Det betyr at klokkene for alvor ringer for petrodollaren og dermed også for USAs finansielle hegemoni. Også Russland har tatt nye skritt for avdollarisering gjennom at det statlige russiske finansfondet har vedtatt å redusere sin dollarbeholdning og heller kjøpe gull, japanske yen og kinesiske yuan.

Les Erik Plahtes artikkelserie om petrodollaren:

Slik oppsto petrodollaren

Petrodollar – ei gullgruve uten gull

Les: Petrodollarsystemet smuldrer opp innenfra og utfordres utenfra

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.