Verdens største oljeselskap vil garantere Kinas energiforsyning

0

Saudi Aramco er ikke bare verdens største energiselskap. Det er også bærebjelken i petrodollarsystemet. Når selskapet nå skal øke sin oljeeksport til Kina, vil handelen helt sikkert ikke foregå i dollar.

Nyhetskanalen Daily Sabah skriver:

Saudi Aramco vil sikre at Kinas energisikkerhet forblir deres høyeste prioritet de neste femti årene og deretter ettersom nye og tradisjonelle energikilder går parallelt i noen tid, sa administrerende direktør Amin Nasser til China Development Forum søndag. Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, beholdt sin posisjon som Kinas toppleverandør de to første månedene i år, med volumøkning på 2,1% til 1,86 millioner fat per dag (bpd), viser Kinas tolldata lørdag.

Saudi-Arabia konkurrerer med Russland om å være Kinas største oljeleverandør. Landet ønsker også å delta i Kinas arbeid med å utvikle alternative energisystemer. Dette omfatter blant annet et større forskningssamarbeid mellom Aramco og kinesiske universiteter og forskningsinstitusjoner.

Ringer klokkene for petrodollaren?

Petrodollar har vært grunnlaget for det globale oljemarkedet siden 1974, og er samtidig garantisten for USAs hegemoni. Petrodollar-avtalen med Saudi Arabia innebar at all olje ble solgt mot dollar. Saudi Arabias dollar fløt tilbake til USA mot at Saudiene investerte dem i amerikanske verdipapirer. Slik kom dollarene tilbake til USA mens gjelda til oljeprodusentene økte og økte. I tillegg kunne USA uten kostnader bla opp stadig nye dollarer til investeringer og innkjøp utenlands.

«Om vi skulle peke på hva som framfor alt styrker USAs imperialisme og strebing etter verdenshegemoni, skiller dollarens rolle seg markant ut», skriver Federico Pieraccini i en serie på tre artikler om hvordan USA taper kampen mot Russland og Kina – økonomisk, politisk og militært. Det er tre grunner til dollarens enestående rolle, hevder han videre: petrodollaren, dollaren som verdensvaluta og at siden 1971 er verdien av dollaren ikke lenger basert på gull.

Saudi-Arabia har vært garantisten for petrodollaren og dermed sjølve bunnproppen i USAs valutabaserte hegemoni. Men allerede for to år siden truet kongedømmet med å rive i stykker petrodollarsystemet og begynne å handle olje i andre valutaer.

Så spent som forholdet er mellom USA og Kina er det ikke tale om at Kina kommer til å handle saudiarabisk olje i dollar. Det mest sannsynlige er at kontraktene blir gjort i yuan renminbi.

Det betyr at klokkene for alvor ringer for petrodollaren og dermed også for USAs finansielle hegemoni. Også Russland har tatt nye skritt for avdollarisering gjennom at det statlige russiske finansfondet har vedtatt å redusere sin dollarbeholdning og heller kjøpe gull, japanske yen og kinesiske yuan.

Les Erik Plahtes artikkelserie om petrodollaren:

Slik oppsto petrodollaren

Petrodollar – ei gullgruve uten gull

Les: Petrodollarsystemet smuldrer opp innenfra og utfordres utenfra

Forrige artikkelRussland advarer NATO mot å sende tropper til Ukraina
Neste artikkelTroms Kraft på nye ville veier – vindkraft i Finnmark?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).