Russland advarer NATO mot å sende tropper til Ukraina

0
Dmitrij Peskov, pressetalsmann for Vladimir Putin. / Shutterstock

Etter en samtale med USAs forsvarsminister Lloyd Austen ga forsvarsdepartementet i Ukraina uttrykk for at USA ville komme Ukraina til unnsetning i tilfelle av «en økende aggresjon fra Russlands side». Her må det legges til at ukrainske og vestlige myndigheter og medier kaller det russisk aggresjon hvis Russland flytter tropper på eget territorium.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov advarte NATO mot å sende tropper til Ukraina og sa at dersom dette skulle bli gjort måtte Russland ta tiltak for å sørge for sin egen sikkerhet. Dette skriver den russiske kanalen RT.

Peskov sa at utviklinga i Ukraina «er virkelig skremmende». Han viste da til de økende angrepene på utbryterrepublikkene i Donbass fra ukrainsk side. Ukraina har oppfordret NATO til å styrke sin aktivitet i Ukraina og i en uttalelse 2. april 2021 sa nestleder ved den ukrainske presidentens kontor, Roman Mashovets at Ukraina og NATO bør utvikle «felles aktiviteter, inkludert militære øvelser i Ukraina og NATO.» Disse aktivitetene «bør omfatte land-, marine- og luftkomponenter. I tillegg anbefales det å øke nivået på kampberedskap for tropper i NATO-land som grenser til Ukraina.”

Russland har tidligere gitt uttrykk for at et ukrainsk NATO-medlemskap eller utplassering av NATO-tropper i landet for dem ville vær «å krysseei rød linje».

Stoltenberg vil trappe opp NATO-virksomhet i Svartehavet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for en økt militær virksomhet fra NATOs side i Svartehavet. På en pressekonferanse med Ukrainas statsminister Denis Shmigal sa Stoltenberg at NATO har økt sin militære virksomhet i Svartehavet:

NATO har økt sin aktivitet i Svartehavsregionen med mer tilstedeværelse i marinen. I løpet av de siste ukene hadde vi faktisk tre amerikanske marinefartøyer utplassert i Svartehavet, og også noen av dem trente i øvelser med den ukrainske marinen. Vi har mer politimessig tilstedeværelse i lufta, og også på land med flere NATO-tropper, som trener og er aktive i regionen. Så, NATO har økt sin militære tilstedeværelse i Svartehavsregionen, fordi vi anerkjenner den store strategiske betydningen av denne regionen for alle NATO-allierte, men også selvfølgelig for vår nære partner, Ukraina.

Vi har en rumensk ledet multinasjonal brigade, basert i Craiova, i Romania. Og vi øker også vår støtte til våre partnere, Ukraina og Georgia, inkludert med litt støtte, hjelp til deres forskjellige maritime styrker, inkludert kystvaktene og sist jeg besøkte Ukraina, dro vi til Odessa, vi så Naval Academy i Odessa hvor faktisk NATO gir støtte til Ukraina ved å hjelpe til med å trene personell for Navy.

Så, NATO er til stede i Svartehavsregionen. Vi samarbeider med Ukraina. Og vi ser hele tiden på behovet for å justere vår tilstedeværelse der, og fordi vi må sørge for at det ikke er tvil om at Svartehavet er noe som ikke er dominert av ett land, Russland, men faktisk, der vi ser frihet til å navigere , og internasjonal lov gjelder.

Shmigal sa at Ukraina nå starter bygging av to marinebaser, en ved Svartehavet og en ved Azovhavet. Han sa at dette arbeidet er delsvis støttet finansielt av Storbritannia. Stoltenberg sa at Ukraina er anerkjent som kandidat for NATO-medlemskap og at NATO dermed vil hjelpe til med å bygge opp landets militære styrker.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.