Saudi-Arabia truer med å dumpe petrodollar

0
Saudi-Arabia truer med å dumpe perdollaren. Shutterstock.

Nå er vi kommet dit. Saudi-Arabia truer med å slå beina under på hele petrodollarsystemet og selge sin olje i andre valutaer enn dollar. Det er Reuters som melder dette.

Forslaget om å bryte med petrodollaren og handle i de valutaene som måtte passe har vært drøftet internt i Saudi-Arabia og i OPEC på grunn av de virkningene ny antitruslovgivning vil ha på OPEC.

Reuters mener at det er lite sannsynlig at forslaget blir realisert, men bare det at et så drastisk forslag reises viser hvor skarpe motsetningene er blitt.

«Om vi skulle peke på hva som framfor alt styrker USAs imperialisme og strebing etter verdenshegemoni, skiller dollarens rolle seg markant ut», skriver Federico Pieraccini i en serie på tre artikler om hvordan USA taper kampen mot Russland og Kina – økonomisk, politisk og militært. Det er tre grunner til dollarens enestående rolle, hevder han videre: petrodollaren, dollaren som verdensvaluta og at siden 1971 er verdien av dollaren ikke lenger basert på gull.

Petrodollar har vært grunnlaget for det globale oljemarkedet siden 1974, og er samtidig garantisten for USAs hegemoni. Petrodollar-avtalen med Saudi Arabia innebar at all olje ble solgt mot dollar. Saudi Arabias dollar fløt tilbake til USA mot at Saudiene investerte dem i amerikanske verdipapirer. Slik kom dollarene tilbake til USA  mens gjelda til oljeprodusentene økte og økte. I tillegg kunne USA uten kostnader bla opp stadig nye dollarer til investeringer og innkjøp utenlands.

Les Erik Plahtes artikkelserie om petrodollaren:

Slik oppsto petrodollaren

Petrodollar – ei gullgruve uten gull

Les: Petrodollarsystemet smuldrer opp innenfra og utfordres utenfra

Det globale pengesystemet er i ferd med å endres grunnleggende, skriver Alastair Crooke i Huffington Post. Og det er sant. Fra før av vet vi at Russland, Kina, Iran, Qatar og Venezuela arbeider for å handle oljeprodukter utenom dollarsystemet. Skulle også Saudi-Arabia bryte ut, så finne ikke lenger petrodollaren.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.