Tyrkia sender leiesoldater til Jemen

0
En militæravdeling av stammefolk som støtter Houthi-geriljaen på grensa til Saudi-Arabia. Foto: MintPress

Tyrkia har sendt ei stor gruppe jihadistiske leiesoldater fra Syria til Jemen for å slåss for den jemenittiske avdelinga av Det muslimske brorskapet sammen med Saudi-Arabia.

Ahmed Abdulkareem som skriver fra Jemen for MintPress rapporterer at Tyrkia nå for alvor går inn på Saudi-Arabias side i krigen mot houthibevegelsen i Jamen. Han skriver:

De utenlandske krigerne, som lenge har vært et standardverktøy i stedfortrederkriger over hele Midtøsten, kjemper under banneret til Al-Islah-partiet, den jemenitiske grenen til Det muslimske brorskapet. Rett før Ramadan rapporteres det at en stor gruppe syriske leiesoldater har ankommet Marib. En Houthi-tjenestemann fortalte MintPress at de fleste av krigerne krysset havet fra havner i Somalia, mens andre krysset grensa til Jemen fra Saudi-Arabia. «Mange av dem ble drept og skadet i direkte konfrontasjon, av ballistiske raketter og av droneangrep.» Tjenestemannen sa videre at tyrkisk-bygde droner allerede har blitt oppdaget som deltar i kampene. I mars ble en tyrkisk Karayel militærdrone skutt ned i al-Jawf, et område som grenser til Marib.

Akkurat som de overførte syriske leiesoldater til konfliktsonene i Libya og Aserbajdsjan, gjør Tyrkia – den økonomiske og åndelige hovedstaden til det muslimske brorskapet – nå det samme i Jemens oljerike Marib. Både Islah- og Houthi-kilder fortalte MintPress at Saudi-Arabia og Tyrkia samarbeider i Marib, den siste store festningen i Jemen til både Saudi-Arabia og Det muslimske brorskapet. Vanligvis er det politiske uenigheter dem i mellom, sier kilder som forteller at Islah Party-ledere har jobbet med Qatar, et annet støttepunkt for Det muslimske brorskapet, for å mekle mellom Saudi-Arabia og Tyrkia, ved å bruke deres felles ønske om å beholde innflytelse i Jemen som ei gulrot for tilnærming. I en uttalelse som ikke var karakteristisk for den tyrkiske regjeringa, sa det tyrkiske utenriksdepartementet at «Tyrkia står sammen med Saudi-Arabia og dets folk mot Houthi-angrepene som er rettet mot Saudi-Arabias oljeanlegg.»

Houthiene er på sin side ikke opptatt av muligheten for tyrkisk intervensjon. Abdul Wahab al-Mahbashi, medlem av Ansar Allah Political Council, sa at Tyrkia sannsynligvis vil stole på leiesoldater, i likhet med deres intervensjoner i Libya og Nagorno-Karabakh. «Å invadere Jemen vil ikke ha en lykkelig slutt for Erdogan eller for landets regjering og militære styrker,» understreket han.

I juni i fjor avslørte MintPress at Ankara hadde begynt å sende tyrkiske rådgivere, eksperter og våpen til Marib og rekrutterte libyske og syriske leiesoldater til kampene, og lovte høye lønninger og en lett gevinst. Nå, nesten ett år senere, har den tyrkiske intervensjonen økt i kjølvannet av president Recep Erdogan og kong Salmans forsoning i november i forkant av G20-toppmøtet.

Violations Documentation Center i Nord-Syria, ei lokal gruppe som sporer og rapporterer brudd på menneskerettighetene, ga ut en rapport om at tyrkiske etterretningstjenester hadde gitt den syriske jihadistlederen Kamal Taha Al-Faihan, med tilnavnet Abu Faisal Al-Mujahid, i oppgave å rekruttere syriske krigere for å bli sendt til Jemen. I følge rapporten ble krigerne tilbudt $ 2500 hver måned; $ 100 av dette beløpet vil bli trukket for dokumentutgifter, krigerne vil motta $ 400 i kontanter i utgangspunktet, og de resterende $ 2000 vil bli betalt til deres familier etter utplasseringa til Jemen.

Lokale rapporter og lekkede lydopptak indikerer at Tyrkia følger den samme rekrutteringsstrategien i Marib. Det syriske nyhetsbyrået Shaam Times rapporterte at 300 syriske krigere allerede har sluttet seg til al-Islah-militsens rekker. Jemens North Press Agency rapporterte med henvisning til en kilde i den syriske væpnede ekstremistgruppa Sultan Suleiman Shah, at Syrian National Army, en annen væpnet militsgruppe støttet av Tyrkia, “har jobbet i flere uker for å forberede mange titalls ekstremister til å bli sendt til Jemen.”

Ahmed AbdulKareem er en jemenittisk journalist med base i Sana’a. Han dekker krigen i Jemen for MintPress News så vel som lokale jemenittiske medier.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.