Reallønnsnedgangen i Norge fortsetter

0
Ole Erik Almlid er administrerende direktør i NHO. Han ønsker enda mer reallønnsnedgang i Norge. Foto: NHO

Kapitalkreftene i Norge har ført en effektiv og vellykket klassekamp mot norske lønnsmottakere. Reallønnsnedgangen er markant, og NHO vil at den skal fortsatte. Dessverre er ikke den norske arbeiderklassen foreløpig rustet til å føre en klassekamp mot dette.

Fri Fagbevegelse skriver:

«Fra 2012 til 2020 har norsk konkurranseevne forbedret seg over 25 prosent. Sammenlignet med konkurrentlandene og handlespartene, selges norske varer i utlandet til 75 prosent av prisen av det prisen var for åtte år siden.»

I 2012 var oljeprisen ekstremt høy. Et fat olje ble solgt for over 120 dollar fatet. Det gjorde at den norske krona steg i verdi. En kunne kjøpe en euro for 7,50 kroner. I dag er oljeprisen omtrent halvparten av det den var for åtte år siden. Det gjør også at den norske krona har falt i verdi. I dag må du betale over ti kroner for en euro. Det blir dyrere for oss som turister, men for eksportindustrien er det gunstig.

Det betyr at norske varer blir billigere i utlandet. Tall fra TBU viser at norske arbeidstakere er 25 prosent billigere i 2020 enn i 2012 når en sammenligner det med de landene vi konkurrerer med.

Grafikk: Torgny Hasås Kilde: TBU Last ned data Created with Datawrapper

I 2020 er norsk konkurransekraft tilbake på nivået som var for 20 år siden.

Men sjøl om man ikke tar hensyn til valutakursen og oljeprisen, er reallønna på vei nedover.

NHO mener at lønnsvekstene i Norge må ligge lavere enn hos konkurrentene. Hvis NHOs krav går igjennom i forhandlingene med LO, vil det bety at vanlige folk vil få en nedgang i kjøpekrafta eller reallønna på 0,6 prosent.

Forrige artikkelJusprofessor om Solbergs smittevernbrudd: – Klart og utvilsomt brudd på loven
Neste artikkelNoen nøkkelpunkter om vaksinene