Kina og Iran har inngått økonomisk gigantavtale

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kina og Iran har skrevet under en økonomisk samarbeidsavtale til en verdi av 400 milliarder dollar. Det skjedde 27. mars 2021. Forhandlingene har pågått en stund, men nå er de altså avsluttet med noe som må kalles en epokegjørende avtale.

Det var utenriksministrene Javad Zarif og Wang Yi som undertegnet avtalen under en seremoni i Teheran. Vestlig presse reiser spørsmål ved om avtalen kan implementeres for alvor på grunn av de restriksjonene som ligger i atomavtalen med Iran. Men hvis Kinas signaler under toppmøtet med USAs utenriksminister Antony Blinken i Anchorage i Alaska nylig er noe å gå etter, bør de ikke bekymre seg over det. Kina har ikke tenkt å bøye seg for press fra USA. Den tida er forbi. Det gikk også klart fram under toppmøtet mellom Sergej Lavrov og Wang Yi i Guilin i Kina.

Den russiske utenriksministeren kritiserte bruken av sanksjoner, som i økende grad inntar diplomatiets plass. «Vi bør danne en maksimal bred koalisjon av land som fundamentalt kan motsette seg denne ulovlige praksisen.»

På møtet i Teheran sa Wang Yi at «Kina er villig til å motsette seg hegemoni og «mobbing», sikre internasjonal lov og rettferdighet og opprettholde internasjonale normer overfor Iran og andre land».

Det betyr at Kina ikke vil godta at Iran skal behandles som en pariah på det internasjonale nivået. Begge land ser seg tjent med samarbeidet. Iran får store investeringer i sin industri og infrastruktur og Kina sikrer som Irans olje og gass langt inn i framtida.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times omtaler avtalen som et «omfattende strategisk partnerskap». Speakeren i det iranske parlamentet majlis, Mohammad Baqer Qalibaf, kaller det en «strategisk samarbeidsavtale» og Iran ser opplagt på dette som en mulighet til en mer allsidig økonomisk utvikling av landet.

Wall Street Journal skriver at de to landa «trosser USAs forsøk på å isolere Iran og fremmer Irans langvarige forsøk på å styrke sine diplomatiske forbindelser utenfor vestmaktene.» Bloomberg kaller avtalen «ei utfordring til Biden-administrasjonen».

New York Times skriver:

«Avtalen kan utdype Kinas innflytelse i Midt-Østen og undergrave den amerikansk innsatsen for å holde Iran isolert,» og la til at «den kinesiske utenriksministerens besøk, gjenspeiler Kinas voksende ambisjon om å spille en større rolle i en region som har vært en strategisk sentral for USA i flere tiår.»

Avtalen er en konkretisering av det kinesiske silkeveibeltet Bridge and Road Initiative og forsterker også trekanten Iran-Russland-Kina. Vi kommer også til å se større integrasjon mellom Kinas silkeveistrategi og Russlands Eurasia-strategi.

I forlengelsen av dette samarbeidet ser vi framtidig gjenoppbygging av Afghanistan, Irak og Syria der både Russland, Kina og Iran vil være aktive. Imperiet har ingen muligheter til å utkonkurrere dette samarbeidet på fredelig vis gjennom investeringer og handel. Det eneste USA og Vesten har å svare med er mer krig. Eller som Pepe Escobar skriver: «NATO papp-generalsekretær Jens Stoltenberg» har lansert NATO 2030-strategien, som «ikke er noe annet enn et globalt robocop politisk-militært mandat».

Iran, Kina og Russland er fullstendig klare over det, og de har ikke tenkt å verken la seg skremme, hindre eller stanse av det.

Forrige artikkel– Universitetet i Oxford vurderer å droppe undervisning i partiturer
Neste artikkel– Frankrike bærer et betydelig ansvar for folkemordet i Rwanda
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).