– Universitetet i Oxford vurderer å droppe undervisning i partiturer

0
All Souls College Oxford / Shutterstock

Ifølge britisk presse har staben på universitetet i Oxford «reist bekymringer» om at partiturer «er for koloniale» og frykter «medansvar for white supremacy» i musikkundervisninga.

Det er Daily Mail som skriver dette, og de har ikke vært i stand til å få noen offisiell kommentar fra universitetsledelsen i Oxford. Mail skriver:

Professorer er klare til å reformere musikkursene sine for å bevege seg bort fra det klassiske repertoaret, som inkluderer slike som Beethoven og Mozart, i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen. Universitetsansatte har hevdet at den nåværende læreplanen fokuserer på ‘hvit europeisk musikk fra slaveperioden’, ifølge The Telegraph.

Dokumenter som denne avisa har sett indikerer at det er forslått reformer av grunnkursene. Det hevdes at undervisning i musikalsk notasjon ikke hadde «brutt forbindelsen til sin koloniale fortid» og ville være «et slag i ansiktet» for noen studenter.

Og det la til at musikalske ferdigheter ikke lenger skulle være obligatoriske fordi dagens repertoarers fokus på «hvit europeisk musikk» skaper «store problemer for fargede studenter». Det antas at skriving av musikk også vil bli reformert for å «bli mer inkluderende».

Men forslagene skapte oppstandelse blant noen fakultetsmedlemmer som hevdet at det var urettferdig å beskylde de som underviste i musikk fra før 1900 for å være opptatt av bare ‘hvithet’. MailOnline har kontaktet University of Oxford for kommentar.

Det kommer etter at et Oxford-college fjernet navnet på en slavehandler fra det 18. århundre fra hovedbiblioteket tidligere i år – men trosset krav om å fjerne statuen av ham.

Foreløpig foreligger det altså ikke noen offisiell kommentar fra universitetet i Oxford, og det har heller ikke vært mulig å få tilgang til de dokumentene Mail viser til, så vi får vente med noen endelig kommentar. Men vi kan i det minste vise til hva Wikipedia skriver om partiturer:

Et partitur er et notehefte eller en noteoversikt der alle stemmene og instrumentene i et flerstemmig musikkstykke er vist samlet og ordnet under hverandre takt for takt. Partituret gir dermed muligheten til å få et fullstendig overblikk over en musikalsk komposisjon. Ved ledelsen av et ensemble, for eksempel et orkester bruker dirigenten partituret for å holde oversikten over alle stemmene. I mindre ensembler som for eksempel en trio kan musikerne bruke partituret for å gjøre seg kjent med de øvriges stemmer for å bedre samspillet.

Hvis meldingene fra Mail stemmer vurderer altså det tradisjonsrike universitetet å avskaffe «muligheten til å få et fullstendig overblikk over en musikalsk komposisjon» fordi det angivelig er en arv fra kolonitida. Refleksjonene gir seg sjøl.

Forrige artikkelMed Rødt og SV fra Libya til Syria
Neste artikkelKina og Iran har inngått økonomisk gigantavtale