– Frankrike bærer et betydelig ansvar for folkemordet i Rwanda

0
Folk flykter under folkemordet i Rwanda i 1994. Skjermdump fra BBCs reportasje Rwanda’s Untold Story.

Frankrike har overveldende ansvar for folkemordet i Rwanda i 1994 og var «blind» for forberedelsene til massakrene, ifølge en rapport fra historikere 26. mars 2021, mens de la til at det ikke var noe bevis Paris var medskyldig i drapene. Dette skriver France24.

En historisk kommisjon opprettet av president Emmanuel Macron konkluderte med at det hadde skjedd en «fiasko» fra Frankrike under den tidligere lederen François Mitterrand når det gjaldt folkemordet der 800 000 mennesker ble slaktet ned.

Historikeren Vincent Duclert, som leder kommisjonen, overleverte den fordømmende rapporten til Macron i Elysee-palasset etter mange års diskusjoner og beskyldninger. Frankrike gjorde ikke nok for å stoppe massakrene og var til og med medskyldig i forbrytelsene, sier rapporten. Rapporten er på 992 sider, så det er umulig å gi et fullverdig konsentrat av den.

Rwanda hyllet rapporten som «et viktig skritt mot en felles forståelse av Frankrikes rolle i folkemordet mot tutsiene».

Folkemordet pågikk mellom april og juli 1994 begynte etter at Rwandas Hutu-president Juvenal Habyarimana, som Paris hadde dyrket tette bånd med, ble drept da flyet hans ble skutt ned over Kigali 6. april.

Hva er sannheten om folkemordet i Rwanda?

Paul Kagame, som har vært president i Rwanda siden 2000, er tutsi, og han har sørget for at fortellingen om folkemordet framstiller ham sjøl som helten. Men i 2014 sendte BBC en dokumentar som gir en helt annen historie. Den hadde tittelen Rwanda’s Untold Story, og kan sees her. Jonathan Cook skrev i en omtale av dokumentaren:

Det dokumentaren viser med stor kraft er at Paul Kagame, helten i den offisielle historien om folkemordet i Rwanda, nesten helt sikkert var den største krigsforbryteren som har kommet ut av de forferdelige hendelsene. Kagame ledet tutsiene ‘viktigste milits, RPF. Det er nesten helt sikkert at det var han som bestilte nedskytinga av den rwandiske presidentens fly, det som utløste en borgerkrig som raskt eskalerte til et folkemord. Etter de beste estimatene var hans RPF ansvarlig for å drepe 80% av den 1 millionen som døde inne i Rwanda, og gjorde hutuer, ikke tutsier, til de viktigste ofrene; og hans påfølgende beslutning om å utvide borgerkrigen til nabolandet Kongo, der mange sivile hutuer hadde flyktet for å unnslippe RPF, førte til at inntil 5 millioner flere døde.

Ikke overraskende da at Kagames viktigste forkjemper er Storbritannias egen største krigsforbryter, Tony Blair. Men råten har spredd seg mye lenger. Rwanda, nå hyllet som et modelldemokrati under Kagame, er i sannhet en politistat, der presidenten dreper eller låser inne alle motstandere, fikser valget og har gjort det å reise spørsmål ved den offisielle historien han sjøl har skapt – at tutsiene var den eksklusive ofre for folkemordet – til en forbrytelse.

BBC har ikke måttet grave opp ny informasjon for å lage dette programmet. Det hele har vært tilgjengelig i mange år. Men ingen bortsett fra noen få eksperter – akademikere, FNs militærpersonell som var der, FNs etterforskere og Kagames tidligere og desillusjonerte indre krets – har våget å si fra.

Det ser ut til at de virkelige kriminelle har vært vestmaktene og FN. De har med glede paradert sin anger over å unnlate å gripe inn på tidspunktet for folkemordet (antagelig fordi deres selvkjente feil bidro til å rettferdiggjøre den påfølgende bølgen av falske «humanitære inngrep» i Midtøsten). Men det dokumentaren gjør klart er at Blair, Bill Clinton, Kofi Annan og mange andre har bidratt til å hvitvaske Kagames forbrytelser mot menneskeheten og gi en skinn av legitimitet til hans nåværende undertrykkende styre. Alle som har truet med å avsløre dette, som Carla del Ponte, hovedadvokaten ved FNs internasjonale domstol i Rwanda, er tvunget ut.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.