Minner fra en svunnen tid: Krysset-streiken

0
Kilde: HK-Nytt

Av Erling Grape.

I år er det 45 år siden den såkalte Krysset-konflikten startet i februar 1976. De to ansatte gikk til streik fordi  daglig leder og eier av Krysset nektet å undertegne noen tariffavtale. Krysset i Rønvika i Bodø var en dagligvarehandel ikke så mange kvartal fra der jeg bodde. Som radikal og fersk Rød Ungdom-medlem ble jeg en aktiv støttespiller for de streikende.

Rød Ungdom-laget var en meget aktivt og humørfylt gjeng. Jeg var kanskje ikke så godt skolert på politisk teori, selv om jeg leste mye, både anarkistisk og mer arbeiderlitteratur. Teoriforståelsen kom etter hvert gjennom alle studiesirklene vi arrangerte, spesielt i det filosofiske grunnlaget, materialismen, som dannet grunnlaget for den bevegelsen Rødt i dag har sitt utspring fra.

Tilbake til Krysset-streiken. På grunn av min nærhet, ble min lille bolig et samlingspunkt for de av oss som deltok i aksjonene vi gjerne gjennomførte. Hvor politisk klokt disse aksjonene var, kan sikkert diskuteres, men det var spennende, det skapte samhold i laget og vi hadde det moro. Natters tid tok vi oss ned til butikken, klistret streikeplakater på vinduene og fylte nøkkelhullene til butikken med tyggegummi. Tapetklisteret vi brukte til streikeplakatene, var fylt med knust glass for å gjøre det vanskeligere å fjerne disse. Mye kan sies om eieren av butikken, Gillesen, men det er nesten så jeg beundrer den stae og stridbare fyren. Tidlig i løpet av formiddagen var plakatene vekke og butikken åpen.

Vi risikerte også å møte de leverandørene som trosset LOs boikott av butikken, gjennom at ledelsen hos disse leverandørene selv fraktet varer til butikken i ly av nattemørket. Vi opplevde også at naboene til butikken fulgte med i sine stuevinduer, uten at verken politi eller andre kom og avbrøt oss.

På bakgrunn av konflikten laget Hålogaland Teater stykket «Dikt & førbainna løgn», teaterets mest utskjelte i pressen, men også kanskje det mest elskede blant arbeidsfolk. Sluttsangen i stykket, «Ellinors vise», med tekst av Klaus Hagerup og melodi av Sverre Kjelsberg, ble i Nitimen kåret til en av Norges nasjonalviser og er fortsatt populær i arbeiderbevegelsen.

Artikkel fra HK-Nytt, Handel og kontors organ

Klaus Hagerup: Dikt & førbainna løgn

Sverre Kjeldsberg fremfører Ellinors vise

YouTube player
Forrige artikkelNederland ga støtte til terrorister i Syria – regjeringa stopper etterforskninga
Neste artikkelMilitærallianse mellom Russland og Kina?