Militærallianse mellom Russland og Kina?

20
Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov og Kinas utenriksminister Wang Yi. / Shutterstock

Amerikanske generalers mareritt i ferd med å bli virkelighet.

4. februar 2021 foregikk det en telefonsamtale mellom Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov og Kinas utenriksminister Wang Yi som vanskelig kan overvurderes. Meldinga i det offisielle kinesiske nyhetsbyrået er like knapp som nyheten er epokegjørende. «Wang Yi ser ingen begrensninger i den strategiske koordineringa mellom Kina og Russland,» siterer Xinhua.

Som så ofte før i kinesisk sammenheng, er dette kode, og i dette tilfellet betyr koden i klartekst: Kina er klart for å inngå en strategisk militærallianse med Russland. Dette er alle amerikanske generalers aller verste mareritt.

Helt nytt er ikke dette. Det har vært diskutert bak lukkede dører i Moskva og Beijing siden 2016, og vi har omtalt konturene av en slik allianse tdiligere. I 2018 skrev vi:

«Kinas forsvarsminister Wei Feghe har besøkt Moskva for som han sa: «Vi er kommet for å vise USA hvor nære bånd det er mellom Russlands og Kinas væpnede styrker.»

Dette er første gang de to landene i så klare ordelag erklærer seg som militært allierte.»

Men gjennom samtalen mellom Wang og Lavrov er dette løftet helt til topps, og vi ser konturene av en virkelig militærallianse. Russlands president Vladimir Putin var også ganske klar på dette i en tale 22. oktober 2020 i Novo-Ogaryovo. Kineserne reagerte uvanlig varmt på dette utspillet, skrev det russiske nyhetsbyrået Tass.

«Russisk-kinesiske forhold har nådd et enestående høyt nivå. Vi behandler hverandre med stor tillit, vi har utviklet sterke, stabile og, viktigst, effektive samarbeidsbånd på alle områder,» sa Putin.

Begge land har mye å vinne på en militærallianse, mener nettavisa Russtrat.ru:

«Kinas interesse for denne alliansen er tredelt.

For det første er det Russlands strategiske kjernefysiske paraply. Mot Kina alene kan USA gå til en atomkrig (for eksempel begrenset til taktiske stridshoder), om enn veldig teoretisk, men det kan gå. Men dersom Kina er i allianse med Russland – vil det definitivt ikke gå.

For det andre, etter å ha mottatt en garanti for ryggdekning, kan Beijing konsentrere hæren sin på en ganske smal «østlig» sektor av en potensiell front, og derved garantere en avgjørende overlegenhet i styrker og militærutstyr der.

For det tredje vil en slik traktat ikke bare frigjøre Kinas hender i «Taiwan-spørsmålet», men vil også bety uoffisiell anerkjennelse fra Russland av retten til å avgjøre dette «spørsmålet» etter eget skjønn.

Hva kan Russlands interesse være for en slik allianse?

Først og fremst vil signeringen av en slik avtale automatisk tvinge Kina til å ta en mer aktiv og tydelig pro-russisk holdning til mange internasjonale spørsmål som er viktige for Russland. Det gjelder både Krim og sanksjoner, samt at Kina kan støtte den russiske økonomien med finansiering og industrien med teknologi.»

En formell militærallianse vil også sikre at Russland og Kina koordinerer sine interesser og initiativer i Sentral-Asia, slik at de forsterker hverandre. Russland har sine strategiske initiativer gjennom Eastern Economic Forum (EEF) og Kina har BRI eller «silkeveibeltet».

Les: Imens i Vladivostok

Det lå ikke i kortene at Russland og Kina skulle bli militære allierte. Så seint som i 1969 var det som kjent en kortvarig grensekrig mellom dem, og det har vært mye skepsis og negative holdninger på begge sider. Men USAs ledelse har begått omtrent alle feil det er mulig å begå i det geopolitiske spillet overfor sine to rivaler. Ved å true dem begge og sanksjonere dem begge, har Washington tvunget Russland og Kina til å legge vekk gammel agg og forene seg for å slå tilbake en felles fiende. Det må kunne kalles «godt jobba»!»

Observatører mener at en formell militærallianse mellom de to stormaktene kan komme til å bli undertegnet alt i 2022.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Forholdet til India er en åpenbar demper. Problemet til han-kineserne er at ingen stoler på dem.

 2. Ja, det haster for at Rusland og Kina at annoncere en taktisk miltæralliance, på linje Nato´s musketer-ed, hvor de forpligter at komme hinanden til undsætning, hvis USA/Nato truer deres respektive suverænitet. Det ligger i imperialismens DNA at ekspandere og få kontrol over lande og markeder, det endnu ikke kontrollerer: At udbrede demokrati og menneskerettigheder, som det retfærdiggøres af bagvedliggende liberal interdependens-teori. Men hvad er så de empiriske erfaringer? Har USA/Nato fremmet demokrati i østeuropa og ex-Sovjet via den ublodige kontrarevolution i 1989-91, som de kanaliserede . Hvordan gik det nu i post-Sovjet i 1990 érne: Afgivelse af sovjetiske republikker og indflydelses- og sikkerhedssfære i østeuropa til USA/Nato - med efterfølgende omringning af Nato-missiller samt social nedtur på alle parametre, indtil Putin endelig fik rettet op - med en ganske vidst ikke bæredygtig alliance mellem Putin og de lurepassende kapitalister/oligarker, dvs. vestens potentielle femtekolonne, som de fik positioneret i post-Sovjet.
  I ex-Jugoslavien taler udfaldet af USA/Nato´s demokrati- og menneskerettighedsinterventioner i, Libyen, Syrien, Ukraine. USA/Nato vist for sig selv.
  I Kina er problemet desværre tilsvarende. En skrøbelig alliance mellem Kina´s Kommunistparti og kinesiske oligarker/rigmænd (vestens femtekolonne i Kina, som Deng Xiaoping fik positioneret i Kina ) og derfor vil USA/Pompeo/Biden af med kommunistpartiet.
  Så måske er en alliance mellem Rusland og Kina ikke strategisk bæredygtig på lang sigt som følge af potentielle interne modsætninger mellem Putin og Jinping på den ene side og vestens femtekolonne oligarker/kapitalister på den anden side, men en taktisk alliance er det eneste der på trods heraf, kan dæmme for fortsat vestlig underminering af Rusland og Kina. USA/Nato har kun respekt for symmetrisk magt som neorealistisk teori anfører.
  Agerer Rusland og Kina fortsat splittet, vil USA/Nato fortsætte deres forsøg på regime change i Rusland/Kina via dissident- og femtekolonne aktivitet som Navalny og støtte til såkaldt demokratiske oppositioner.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Både India og Russland(Sovjet) var alliert med Kina. Men så oppdaget de at Kina var like aggressivt ekspansjonistisk som USA og dannet sin egen allianse. Og det var under Mao. Som deretter vendte seg mot USA. Som trodde de skulle ha like mye hell med seg som engelskmennene hadde under opiumskrigen. Men Deng var en slu jævel og lokket kapitalistene i USA inn i sin honningfelle. Så nå er de amerikanske oligarkene i lomma på Kina og Trump måtte gå fordi han satte amerikanerne først. Nå venter Kinas sosiale poengsystem på amerikanske borgere. Driftet av facebook.

  Unknown-4

 4. Kina aggressivt og ekspansionistisk?

 5. Det er faktisk bare noen ytterst få blogger i Norge som skriver om imperialistisk krig og mange av de som snakker høyest om kamp for ytringsfriheten,er de første til å slette innlegg om dette temaet.
  Allerede i 2018 forsto de militære tenketankene i USA at det gikk mot en militær allianse Russland-Kina og da meldte de at Pentagon hadde begynt å forberede en en SAMTIDIG KRIG BÅDE MOT RUSSLAND OG KINA!( 30.1.2018 defensenews.com ) Det er naturligvis årsaken at Norge legger på bordet 5-6 milliarder kroner for utvidelse av EVENES rullebane til 2812 meter og tar inn etterhvert 52 F-35 på Ørlandet. Det er ikke tvil: herfra skal det kriges på Nordfronten.
  Norge har allerede lovet å stille 1800 skip til USAs disposisjon i denne krigen. 3 mai 2020 i defensenews.com
  Faktum er at US military webber allerede er overbevist om at Nato-alliansen skal vinne denne krigen og har startet selvinnbilninger om hvor vellykket dette skal bli. Og når det gjelder “venstresida”. Den er minimalt interessert i annet enn Nato-offiserers synspunkter. Skjønt atomrakettene vil fare stygt åt med klimaet som nå er aksen i deres verdensbilde.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Ha ha. Det er nettopp derfor så få stoler på kineserne. Men ikke alle åpenbart. Norge er nok en del av USA med utvidet selvstyre også.
  Jeg er for direkte demokrati. Det ville kunne avgjøre slike spørsmål på en fredelig måte.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg har bodd i Nepal i mange år og kjenner Kinas politikk ovenfor tibetanere i og utenfor landet. Og har syklet fra Urumxi til Illi på den Kazakstanske grensen så jeg har et lite innblikk i Uigurenes livsvilkår også. På nettet kan man finne argumenter for det ene eller det andre. At CIA støtter alle motstandsbevegelser i land de ønsker regimeendring er velkjent. Sett fra tibetanernes side hadde de ikke noe annet valg enn å ta den hjelpen de kunne få. At uigurene har blitt radikalisert under et autoritært skrekkregime er heller ikke forbausende. Ei heller at det er en propagandakrig hvor vestlig media juger så det renner av de. Som sagt ville en folkeavstemning kunne avgjøre disse spørsmålene. Men det må jo skje før kineserne har flyttet inn nok av sine egne. Men det er du altså imot?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere