Nå produserer Kina mer strøm enn USA og EU til sammen

0
Verdens el-produksjon. Kilde: Global Energy Statistical Yearbook

Av Jan Herdal.

Det snakkes mye om elektrifisering både i EU og USA, men den virkelige greia leveres av Kina. Strømmen er rimelig, til 60 prosent basert på kull, 18 prosent på vannkraft, og mye av den brukes til produksjon. Med det befester Kina sin rolle som verdens industrisentrum.

Ifølge tall fra Global Energy Statistical Yearbook 2020 har dette hundreåret vært en eventyrlig reise for Kina. I år 2000 genererte landet under 1 400 TWh elektrisitet. Det har gått jevnt oppover, og i 2019 var tallet 7 482 TWh, en økning på 4,7 prosent fra året før, og over en femdobling på 20 år.

Nummer to på lista, USA, har stått nesten stille siden 2005. Det ble i 2019 generert 4 385 TWh, en svak nedgang fra året før. EU er på tredjeplass. Der sank produksjonen til 2 745 TWh, også det svakt ned fra året før. EU passerte toppen allerede i 2008 med 2 818 TWh.

Som nasjon er Kinas strømforsyning større enn USAs og EUs til sammen. Pr. innbygger er vel EU omtrent tatt igjen, mens USA fortsatt ligger godt foran.

Kina står fritt i forhold til Parisavtalen fram til 2030. Myndighetene trenger ikke pålegge den billigste kraftkilden, kull, økende avgifter, og omvendt subsidiere inn dyr og ineffektiv vind- og solkraft.

Kineserne bygger ut begge deler, men om de skynder seg skjer det åpenbart langsomt, og de lar ikke «fordyrbar» energi komme i veien for konkurranseevnen.  Ifølge offisielle tall utgjorde sol- og vindkraft sammenlagt snaut 630 TWh eller bare 8-9 prosent av totalen i 2019.

Dette er en viktig årsak til at Kina var ett av få land som økte industriproduksjonen og hadde vekst i økonomien også i 2020, da ikke minst EU opplevde et sterkt økonomisk tilbakeslag.

I EU kan det se ut som at den liberale, globalistiske makteliten har gitt opp. Alt snakk om klima, fornybar kraft, karbonlagring og hydrogen som drivstoff fortoner seg som et fluktforsøk, for å slippe unna ansvaret for å kjøre Europa i grøfta: Det er ikke vår feil. Det er klima som trumfer alt.

Ti år til med en slik politikk, og det er ingen som lenger tar EU på alvor.

Som om ikke dette er nok, benyttes et virus med en dødelighet på nivå med vanlig influensa som påskudd til å stenge ned og sette enkelte land i nærmest permanent unntakstilstand. Det er noen som ikke vil ha normalen tilbake, og de er i ferd med å vinne.

Også USA er pådyttet en president som vil bygge et fossilfritt samfunn. Skal det målet nås, gir det ikke mye rom for verken olje, gass eller kull, som i 2019 utgjorde 80 prosent av landets totale energiforbruk. «Fornybart» stod for 11 prosent.

Borgerskapets gode samvittighet har alltid vært dyr. Heldigvis slipper de å betale sjøl.

Forrige artikkelHvilke vaksineforsøk?
Neste artikkelEU regner ikke lenger Juan Guaidó som Venezuelas president