Goldman Sachs: – Mer «short squeeze» kan få hele markedet til å kollapse

8
Shutterstock

Det store samtaleemnet i USA de siste dagene av januar 2021 har vært småspekulantenes aksjon mot storspekulantene knyttet til videospillforhandleren GameStop. Vi omtalte det i denne artikkelen: Kongresshøring varslet etter småsparer-aksjon som forårsaket milliardtap for aksjespekulantfirmaer. Nå sier finansbanken Goldman Sachs at slike aksjoner, som kalles «short squeeze», kan få hele aksjemarkedet til å bryte sammen.

Dette handler om den spekulasjonsmetoden som blant annet aksjespekulanten George Soros har brukt en rekke ganger, og tjent milliarder på, nemlig å spekulere i at en aksje (eller en valuta) kommer til å falle. Vi omtalte dette slik:

Det var Reddit-underforumet «Wall Street Bets» som satte i gang spetakkelet da småsparere der gikk sammen for å øke verdien på videospillforhandleren GameStop. Virksomheten har slitt i et marked som i stor grad har beveget seg bort fra fysiske butikker. Dette har gjort dem til et yndet objekt for store aksjespekulantfirmaer som tjener penger på såkalt «short selling»: enkelt forklart å vedde på at en aksje skal falle i verdi.

Det småsparerne altså gjorde var å kjøpe opp GameStop-aksjen i stor stil. Dette medførte en dramatisk prisøkning. For Wall Street-firmaene som hadde veddet mot aksjen, ble konsekvensen milliardtap.

Det Goldman Sachs nå peker på er at det er mange aksjer på markedet i USA som shortes av spekulantene og som dermed ligger lagelig til for hogg fra dem som vil gjøre en «short squeeze».

Goldmans David Kostin skrev: “the most heavily-shorted stocks have risen by 98% in the past three months, outstripping major short squeezes in 2000 and 2009.”

De som ligger tynt an i første omgang er såkalte hedge funds som driver denne typen shorting hele tida. De kan bli nødt til å ta en del virkelig store tap. Goldman mener at lærdommen fra det som skjedde med GameStop er at markedet nå er i en slik tilstand at «en slik aksjon kan være nok til at alle dominoene begynner å falle.»

Og strengt tatt er det ikke bare spekulantene som er ille ute når dette kræsjer. Hele «lockdown»-økonomien er en gigantisk shorting, der det er pumpet tusenvis av milliarder dollar inn i finanssystemet for å holde det gående, noe som har skapt alle boblers mor, og dermed skapt grunnlaget for en kollaps som kan få finanskrisa i 2008 til å blekne fullstendig i sammenlikning. The Fed har pumpet inn 10.000 milliarder dollar i likviditet på ni måneder. Den som tror at det kan ende bra, har ikke lært noen ting av historien.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  2008 til å blekne fullstendig i sammenlikning

  Ser man på grafen på balansen til Fed 2008 så er det nok ikke en feil konklusjon.

  Screenshot_20210131_084705_com.huawei.browser

  Fra linken i artikkelen.

  “Federal Reserve Assets surged $120 billion last week to a record $7.363 TN. Fed Assets inflated $3.593 TN, or 95%, over the past 66 weeks. M2 “money” supply surged $228 billion in this week’s report to a record $19.226 TN – with a 66-week gain of $4.255 TN (28%). Overheated markets have become wholly enchanted by this frightening monetary inflation”

  Fed Assets inflated $3.593 TN, or 95%, over the past 66 weeks :scream::dollar:

  48% økning🙈

 2. poenget med å pushe masse «nye penger» inn i et allerede overbelastet system kan synes å være at man vil ødelegge systemet
  For å istedet tvinge fram en overnasjonal digital valuta, som blant annet denne fyren forklarer greit her

  (Ja jeg har delt den før, men ga meg en del klarhet i hvordan de kan komme til å gå fram)

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Men vi ser jo en desentralisering av pengersystem nå. Det i og med kryptovaluta og ødeleggelsen av dagens system (idioter i flokk). Men at man har som mål å få en overnasjonal valuta, det er noe som er sikkert.

  Screenshot_20210128_140526_com.huawei.browser

  Den nedenfor er intressant. 2018 og gammel men ja… Desentralisert.

  Distribusjonskostnad og produksjonskostnadene er lave i dette sammenheng. I fattige land eksempelvis så har mange tilgang til mobiltelefon og internett. Ikke PC eller laptop men man har mobilen.

  Screenshot_20210131_093759_com.duckduckgo.mobile.android

 4. Leser mye bra i kommentarfelt om dagen, dette hentet fra offguardian sitt:

  Money itself is a worse con job committed by elites. The fundamental lie peddled for millennia is that we need it. No, we don’t . These are elites, who control money, need, in fact require money propaganda scheme to rule effectively and cheaply. Otherwise they are vulnerable to overthrow.

  Power, lies and money, tools of ruling elite governance, wrapped up with threats are designed to make people mad. COVID sham showed that fact of buying people’s common sense and deadening faculties of people’s minds to near extinction, killing healthy skepticism and annihilating of reason replaced by worshipping absurd.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Enig i dette. Fraser som “bunnløs gjeld” og “utrolig rik” er kun demagogi for å lukke folk inn i en begrepsverden.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Nei, det er avsløring av det pyramidespillet vi har basert økonomien vår på. Og de har fått blod på tann- nå kan det bli alvor. Max Keiser har mast om dette i over ti år.

  Personlig anser jeg en overnasjonal valuta basert på block-chain som et mye bedre alternativ, enn dagens petro-dollarsystem. Det forutsetter selvfølgelig at den ikke blir designet av den samme kabalen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere