Goldman Sachs: – Mer «short squeeze» kan få hele markedet til å kollapse

0
Shutterstock

Det store samtaleemnet i USA de siste dagene av januar 2021 har vært småspekulantenes aksjon mot storspekulantene knyttet til videospillforhandleren GameStop. Vi omtalte det i denne artikkelen: Kongresshøring varslet etter småsparer-aksjon som forårsaket milliardtap for aksjespekulantfirmaer. Nå sier finansbanken Goldman Sachs at slike aksjoner, som kalles «short squeeze», kan få hele aksjemarkedet til å bryte sammen.

Dette handler om den spekulasjonsmetoden som blant annet aksjespekulanten George Soros har brukt en rekke ganger, og tjent milliarder på, nemlig å spekulere i at en aksje (eller en valuta) kommer til å falle. Vi omtalte dette slik:

Det var Reddit-underforumet «Wall Street Bets» som satte i gang spetakkelet da småsparere der gikk sammen for å øke verdien på videospillforhandleren GameStop. Virksomheten har slitt i et marked som i stor grad har beveget seg bort fra fysiske butikker. Dette har gjort dem til et yndet objekt for store aksjespekulantfirmaer som tjener penger på såkalt «short selling»: enkelt forklart å vedde på at en aksje skal falle i verdi.

Det småsparerne altså gjorde var å kjøpe opp GameStop-aksjen i stor stil. Dette medførte en dramatisk prisøkning. For Wall Street-firmaene som hadde veddet mot aksjen, ble konsekvensen milliardtap.

Det Goldman Sachs nå peker på er at det er mange aksjer på markedet i USA som shortes av spekulantene og som dermed ligger lagelig til for hogg fra dem som vil gjøre en «short squeeze».

Goldmans David Kostin skrev: “the most heavily-shorted stocks have risen by 98% in the past three months, outstripping major short squeezes in 2000 and 2009.”

De som ligger tynt an i første omgang er såkalte hedge funds som driver denne typen shorting hele tida. De kan bli nødt til å ta en del virkelig store tap. Goldman mener at lærdommen fra det som skjedde med GameStop er at markedet nå er i en slik tilstand at «en slik aksjon kan være nok til at alle dominoene begynner å falle.»

Og strengt tatt er det ikke bare spekulantene som er ille ute når dette kræsjer. Hele «lockdown»-økonomien er en gigantisk shorting, der det er pumpet tusenvis av milliarder dollar inn i finanssystemet for å holde det gående, noe som har skapt alle boblers mor, og dermed skapt grunnlaget for en kollaps som kan få finanskrisa i 2008 til å blekne fullstendig i sammenlikning. The Fed har pumpet inn 10.000 milliarder dollar i likviditet på ni måneder. Den som tror at det kan ende bra, har ikke lært noen ting av historien.

Forrige artikkelLandsorganisasjonen i Norge tar avstand fra lovforslaget om portforbud
Neste artikkelBiden sender marinefartøyer inn i Svartehavet. Russland svarer med missiløvelse.