Kongresshøring varslet etter småsparer-aksjon som forårsaket milliardtap for aksjespekulantfirmaer

0

I USA har det vært mye leven de seneste dagene fordi småsparere på et på et populært aksjehandelforum bestemte seg for å utfordre store aksjemeglerfirmaene som spekulerer i at aksjer taper verdi. Nå varsles høring i den amerikanske kongressen.

Det var Reddit-underforumet «Wall Street Bets» som satte i gang spetakkelet da småsparere der gikk sammen for å øke verdien på videospillforhandleren GameStop. Virksomheten har slitt i et marked som i stor grad har beveget seg bort fra fysiske butikker. Dette har gjort dem til et yndet objekt for store aksjespekulantfirmaer som tjener penger på såkalt «short selling»: enkelt forklart å vedde på at en aksje skal falle i verdi.

Det småsparerne altså gjorde var å kjøpe opp GameStop-aksjen i stor stil. Dette medførte en dramatisk prisøkning. For Wall Street-firmaene som hadde veddet mot aksjen, ble konsekvensen milliardtap.

Aksjesparingsplattformen Robinhood reagerte med å stenge for kjøp av aksjen.

Blandede reaksjoner

Noen har reagert med å forsvare aksjespekulantenes «short-salg» mot kampanjer i sosiale medier. Meldingsplattformen Discord tok ned Wall Street Bet-forumet, men mente dette skyltes hatprat der og at sammenfallet med GameStop-saken dermed var helt tilfeldig.

Men flere politikere på både venstre og høyre side har markert støtte til småsparerne. En av disse er den profilerte demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez.

Hun fikk støtte fra republikaneren Ted Cruz, men ville ikke ha noe av det. AOC, som Cortez gjerne kalles, mener at Cruz’ forsøk på å utsette godkjennelsen av valgresultatet bidro til å nesten få henne drept da Trump-tilhengere stormet kongressen 6. januar.

På tross av dårlig stemning mellom AOC og Cruz betyr ikke det nødvendigvis at muligheten for å bli enige om noe over partigrensene er død og begravet. Engasjementet i opinionen og begge partier er såpass stor at noen av de bitre konfliktene i andre saker ikke nødvedigvis vil ødelegge alt.

Demokraten Maxine Waters peker på problemer i selve aksjemarkedet.

– Vi må håndtere de store hedgefondenes uetiske oppførsel som direkte førte til sårbarheten i markedet, og vi må undersøke aksjemarkedet generelt og hvordan det har blitt manipulert av hedgefond og deres finansielle partnere for å tjene penger mens andre taper, sier Waters.

Hva skjer videre?

Spørsmålet blir om eventuelle politiske reaksjoner kan føre til reelle endringer av systemet, eller om det blir lite mer enn store ord og fekting med armene.

Mange er spent på hva Joe Bidens regjering eventuelt vil foreta seg. Pressetalskvinne Jen Psaki har sagt at de overvåker situasjonen. USAs finansminister Janet Yellen har tjent godt på å holde foredrag for Wall Street. Omtrent 7 millioner $ (ca 60 millioner norske kroner) har hun håvet inn til sammen fra diverse firmaer, deriblant aksjemeglerfirmaet Citadel. Citadel er involvert i short-salget av GameStop-aksjer.

Men Jen Psaki avviste at dette kunne være noe problem.

Ikke alle er overbevist om at store talehonorarer ikke påvirker vurderingene.

Forrige artikkelLureri i Valldalen?
Neste artikkelRussofobi, den stuereine rasismen, det gode hatet