Kongresshøring varslet etter småsparer-aksjon som forårsaket milliardtap for aksjespekulantfirmaer

21

I USA har det vært mye leven de seneste dagene fordi småsparere på et på et populært aksjehandelforum bestemte seg for å utfordre store aksjemeglerfirmaene som spekulerer i at aksjer taper verdi. Nå varsles høring i den amerikanske kongressen.

Det var Reddit-underforumet «Wall Street Bets» som satte i gang spetakkelet da småsparere der gikk sammen for å øke verdien på videospillforhandleren GameStop. Virksomheten har slitt i et marked som i stor grad har beveget seg bort fra fysiske butikker. Dette har gjort dem til et yndet objekt for store aksjespekulantfirmaer som tjener penger på såkalt «short selling»: enkelt forklart å vedde på at en aksje skal falle i verdi.

Det småsparerne altså gjorde var å kjøpe opp GameStop-aksjen i stor stil. Dette medførte en dramatisk prisøkning. For Wall Street-firmaene som hadde veddet mot aksjen, ble konsekvensen milliardtap.

Aksjesparingsplattformen Robinhood reagerte med å stenge for kjøp av aksjen.

Blandede reaksjoner

Noen har reagert med å forsvare aksjespekulantenes «short-salg» mot kampanjer i sosiale medier. Meldingsplattformen Discord tok ned Wall Street Bet-forumet, men mente dette skyltes hatprat der og at sammenfallet med GameStop-saken dermed var helt tilfeldig.

Men flere politikere på både venstre og høyre side har markert støtte til småsparerne. En av disse er den profilerte demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez.

Hun fikk støtte fra republikaneren Ted Cruz, men ville ikke ha noe av det. AOC, som Cortez gjerne kalles, mener at Cruz’ forsøk på å utsette godkjennelsen av valgresultatet bidro til å nesten få henne drept da Trump-tilhengere stormet kongressen 6. januar.

På tross av dårlig stemning mellom AOC og Cruz betyr ikke det nødvendigvis at muligheten for å bli enige om noe over partigrensene er død og begravet. Engasjementet i opinionen og begge partier er såpass stor at noen av de bitre konfliktene i andre saker ikke nødvedigvis vil ødelegge alt.

Demokraten Maxine Waters peker på problemer i selve aksjemarkedet.

– Vi må håndtere de store hedgefondenes uetiske oppførsel som direkte førte til sårbarheten i markedet, og vi må undersøke aksjemarkedet generelt og hvordan det har blitt manipulert av hedgefond og deres finansielle partnere for å tjene penger mens andre taper, sier Waters.

Hva skjer videre?

Spørsmålet blir om eventuelle politiske reaksjoner kan føre til reelle endringer av systemet, eller om det blir lite mer enn store ord og fekting med armene.

Mange er spent på hva Joe Bidens regjering eventuelt vil foreta seg. Pressetalskvinne Jen Psaki har sagt at de overvåker situasjonen. USAs finansminister Janet Yellen har tjent godt på å holde foredrag for Wall Street. Omtrent 7 millioner $ (ca 60 millioner norske kroner) har hun håvet inn til sammen fra diverse firmaer, deriblant aksjemeglerfirmaet Citadel. Citadel er involvert i short-salget av GameStop-aksjer.

Men Jen Psaki avviste at dette kunne være noe problem.

Ikke alle er overbevist om at store talehonorarer ikke påvirker vurderingene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Brunders Brunders says:

  Dette viser bare at amatører bør passe seg for hva de gjør med pengene sine. Disse Reddit-folka som sendte kursen på GameStop i været og kjøpte dyrere og dyrere aksjer til kursen toppet seg, vil trolig tape mesteparten av pengene sine, når de “proffe” fondsmeklerne får rett, og GameStop går i dass likevel. Hvem vil kjøpe alt for dyre aksjer som kanskje ikke er verd stort?
  Men det var sikkert moro så lenge det varte.
  Men det er fortsatt forskjell mellom å snyte seg og å kappe av seg huet.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Du har ikke helt forstått hva de gjorde. De køpte shortede aksjer når prisen var lav, og solgte de tilbake til shorterne når prisen var høy. (delvis tvangssolgt) Det var alså ikke i hovedsak småfolket som måtte kjøpe dyrt, det var shorterne.

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Hovedsaken her er at bl.a. Robinhood, som er eid av Citadel (hvor bl.a. Ben Bernanke har en sentral rolle), stengte småtradernes mulighet til å kjøpe flere aksjer (men ikke selge) i bl.a. GameStop, og Robinhood begynte også å tvangsselge aksjene for dem. Dette har drevet kursen kraftig ned det siste døgnet, slik at hedgefondene slapp å ta store tap.

  I beste fall kan man si at saken bidrar til å sette søkelys på hvor stor forskjellsbehandlingen er mellom Wall Street og vanlige folk – men resultatet blir nok uansett nye lover og reguleringer som favoriserer Wall Street enda mer. Også kan saken brukes som begrunnelse for mye strengere sensur på nettet, og anonyme småtradere (“autister”) blir mer stigmatisert og demonisert enn de allerede er.

 4. Noen morsomme kommentarer hos E24

  «Blir som å invitere til poker, bløffe en all-in, bli callet og deretter pakke sammen pokersettet og avlyse spillet fordi pokerspillet innebærer for høy risiko for din egen del.»

  «Hørt rykter om at Robinhood gikk inn og tvangssolgte brukere. Vitner jo om et totalt gjennomkorupt system»

  «Kanskje finansinstitusjonene skal få lov til å begynne å låne og selge hus? En dag selger de flere hus enn det som er tilgjengelig, da risikerer hvem som helst å komme hjem til tvangssolgt hus»

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Folk og børser som dealer kryptovaluta, er avhengig av banktjenester de også. Så kryptovaluta er på ingen måte løsrevet fra resten av økonomien. Hvis du har noen bitcoins og vil bruke dem til noe annet enn spekulasjon eller som langsiktig investering, er du enten avhengig av å finne butikker som godtar bitcoins som betalingsmiddel – eller å få vekslet dem inn i fiat.

  Til syvende og sist er alle kryptovalutavekslere avhengige av godvilje fra bankene. Et nærliggende eksempel: Sturle Sunde, som er Norges største kryptovalutaveksler og har drevet med bitcoins siden 2010 (da 1 bitcoin kostet noen få øre), har opplevd vrangvilje fra norske banker før. Nå er han underlagt et strengt regime som gjør at han må se pass o.l. ID fra alle han selger bitcoins til, og alle som kjøper av ham. (Myndighetene overvåker alle transaksjoner, i sin jakt på såkalte kriminelle.)

 6. Avatar for Brunders Brunders says:

  Innrømmes. Jeg hadde misforstått, men har nå sett lyset.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det finnes en egen variant for eiendomsmarkedet - der de strammer inn på pengestrømmen, slik at pantelåna blir misligholdt. Så kastes bositterne ut, og huset blir overlatt til forfallet. Så lenge huset ikke blir solgt, vil det ikke skje en prisrealisering og markedet holdes kunstig oppe.
  Det har vært praktisert i Japan siden begynnelsen på nitti-tallet, og ble vanlig i vesten etter finanskrisen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

13 flere kommentarer

Deltakere