Biden sender marinefartøyer inn i Svartehavet. Russland svarer med missiløvelse.

2
Fregatten Admiral Makarov © Sergei Malgavko/TASS

Dersom Biden-administrasjonen har tenkt å dempe spenninga overfor Russland, slik Atlantic Council foreslo i sitt store strategidokument, begynner den dårlig. En av Bidens første utenrikspolitiske handlinger var å sende destroyerne USS Porter og USS Donald Cook inn i Svartehavet. Dette fikk Russland til å svare med en missiløvelse på Krim der de teste ut sine antiskip missiler av typen Bastion.

Det er det russiske nyhetsbyrået Tass som melder dette. Den russiske fregatten Admiral Makarov gjennomførte omfattende øvelser der de blant annet drev aktiv og passiv jamming av et tenkt fiendtlig fartøy i Svartehavet. Mannskapene gjennomførte øvelser som gikk ut på å gjøre klar missilsystemene og trene på sjøkrig mot simulerte mål. Ifølge International Institute of Strategic Studies har Russland 40 slike Bastion-systemer.

Etter Svartehavskonvensjonen har kyststatene ved Svartehavet rett til å ha marinefartøyer der, mens andre lands marine bare kan oppholde seg der for tre uker av gangen. Så USA bryter ingen konvensjon ved å operere med to destroyere i Svertehavet, så lenge de respekterer tidsbegrensningene. En helt annen sak er hvor fornuftig det er, hvis man ønsker å føre en mindre aggressiv politikk overfor Russland. Det er mer et tegn på at Biden ser ut til å følge den konfrontasjonspolitikken mot Russland som ble fulgt både av Obamas og Trumps administrasjoner. Ikke noe er nytt under sola.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ved normalt oplyste mennesker virkelig ikke, at Biden, som de naivt tror vil komme klimaet til undsætning, støttede Nato´s krige og ødelæggelse af Jugoslavien, Irak, Libyen, og at han har udtalt, at han vil øge støtten til regime change terrorismen i Syrien og til højrekup-juntaen i Kiev?
  Hvad forestiller Biden-støtterne sig egentlig?

  1. At Rusland trækker sig ud af Syrien og overlader Syrien til terrorismen med stensikre Libyske tilstande, og en fremmarch af islamistisk terrorisme mod Ruslands sydlige grænser, til følge?
  2. At Rusland overlader Krim og øst-Ukraine til den CIA- og Nato installerede Kiev-junta, som derefter kan opstille missiler op ad Ruslands grænse?
   Putin vil gerne please sine “partnere” i Vesten, men hvad vil der ske indenrigspolitisk, hvis han kapitulerer og bøjer sig for disse eksplicitte og implicitte krav, som USA og EU fremsætter?
   At Rusland svarer igen med missiløvelser som reaktion på Biden´s maritime provokationer i Sortehavet, signalerer, at Putin har forstået, at kapitulation over Vesten, og dermed underminering af Rusland, ikke vil blive accepteret.
   Og hvad er der så tilbage i værktøjskassen? Der er modstand med dets indbyggede dynamikker, som kan eskalere til nuklearkrig.
   Har Biden-støtterne overvejet et sådan ikke usandsynligt scenarium?
 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er nok det samme gamle. Krig ved stedfortredere, psyops og embargoer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere