Biden sender marinefartøyer inn i Svartehavet. Russland svarer med missiløvelse.

0
Fregatten Admiral Makarov © Sergei Malgavko/TASS

Dersom Biden-administrasjonen har tenkt å dempe spenninga overfor Russland, slik Atlantic Council foreslo i sitt store strategidokument, begynner den dårlig. En av Bidens første utenrikspolitiske handlinger var å sende destroyerne USS Porter og USS Donald Cook inn i Svartehavet. Dette fikk Russland til å svare med en missiløvelse på Krim der de teste ut sine antiskip missiler av typen Bastion.

Det er det russiske nyhetsbyrået Tass som melder dette. Den russiske fregatten Admiral Makarov gjennomførte omfattende øvelser der de blant annet drev aktiv og passiv jamming av et tenkt fiendtlig fartøy i Svartehavet. Mannskapene gjennomførte øvelser som gikk ut på å gjøre klar missilsystemene og trene på sjøkrig mot simulerte mål. Ifølge International Institute of Strategic Studies har Russland 40 slike Bastion-systemer.

Etter Svartehavskonvensjonen har kyststatene ved Svartehavet rett til å ha marinefartøyer der, mens andre lands marine bare kan oppholde seg der for tre uker av gangen. Så USA bryter ingen konvensjon ved å operere med to destroyere i Svertehavet, så lenge de respekterer tidsbegrensningene. En helt annen sak er hvor fornuftig det er, hvis man ønsker å føre en mindre aggressiv politikk overfor Russland. Det er mer et tegn på at Biden ser ut til å følge den konfrontasjonspolitikken mot Russland som ble fulgt både av Obamas og Trumps administrasjoner. Ikke noe er nytt under sola.

Forrige artikkelGoldman Sachs: – Mer «short squeeze» kan få hele markedet til å kollapse
Neste artikkelHvorfor hemmeligholdet? Hvorfor blir aldri kritiske spørsmål stilt?