Giuseppe Conte går av som statsminister i Italia – prøver å danne «nasjonal redningsregjering»

0
Man kan si hva man vil om italienske politikere, men de er flinke til å gå med maske. Her Giuseppe Conte. Foto: Shutterstock

Italias statsminister Giuseppe Conte informerte 25. januar 2021 om at han vil gå til president Sergio Mattarella 26. januar for å meddele ham om sin og regjeringas avgang. Dette skriver blant annet Corriere della sera. Etter at den tidligere statsministeren Matteo Renzi, kalt «il rottamatore», på norsk «høgger’n», trakk støtten til regjeringa. Renzi, som tidligere var sjef for PD leder nå partiet Italia Viva.

Conte dannet sin første regjering i mai 2018 etter forslag fra Movimento 5 stelle, og ledet da ei regjering av M5S og Lega. Denne regjeringa måtte trekke seg i august 2019, og etter vanlig italiensk tautrekking endte man opp med noe som kan kalles et forretningsministerium av ei regjering med støtte fra tilstrekkelig mange partier til å styre landet. Det ble denne regjeringa som fikk håndtere covid-19 krisa med lockdown og portforbud, noe som gjorde at støtten til Conte fra velgerne passerte historiske 70 prosent, samtidig som over 95 prosent av italienerne sa at de følte frykt eller mye frykt.

I januar 2021 forlangte Matteo Renzi at det skulle skrives ut nyvalg, og hvis ikke det skjedde, ville han trekke støtten fra sitt parti. Så nå er man over i en situasjon der Italia er blant verdens fremste utøvere, nemlig regjeringskrise.

Det har fått gamle Silvio Berlusconi ut på banen igjen. Han krever «nasjonal redningsregjering», og i motsatt fall vil han støtte forslaget om nyvalg. Denne tautrekkinga kan godt ende med at Conte danner sin tredje regjering og at Italia vakler videre uten å ha løst et eneste problem.

Typisk nok er det ingen av partiene som har lagt fram noen klar politikk eller noen kurs som skulle bringe landet ut av den bakevja det er i.

I 2020 falt Italias bruttonasjonalprodukt med 8,8 prosent og gjeldsgraden i forhold til BNP økte fra 135 prosent til 162 prosent. Det er utfordringer nok, politikere til å takle dem er det heller få av.

Povera bella Italia!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.