Tegnell får støtte om dødstall

0
Anders Tegnell: . Foto: Shutterstock

Anders Tegnell mener de mange coronadøde i Sverige kan forklares med mild influensasesong i fjor.

Dette skriver Dagbladet 7. desember 2020. Avisa fortsetter:

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell får i dag støtte for sin kontroversielle teori om hvorfor coronadødstallene er så høye i Sverige.

– Antakelig overlevde et større antall svakelige personer 2019, sier Tomas Johansson, befolkningsstatistiker ved Statistiska centralbyrån (SCB), til P4 Uppland, gjengitt av Expressen.

Johanssons argument er det samme som Tegnell lanserte i Dagens Nyheter i september: at Sverige opplevde en svært mild influensasesong i fjor. Dermed overlevede mange svakelige vinteren, bare for å bukke under for covid-19 neste sommer.

Dette svarer til det vi har skrevet her: Nytt på nytt – flaut om Sverige

Statistikmyndigheten SCB gir ut løpende statistikk over registrerte dødfall, og man kan sammenlikne dag for dag med de siste fem årene og gjennomsnittet for 2015–2019.

Denne grafen bygger på denne statistikken. Den grønne linja er gjennomsnittet fra 2015–2019 og den fiolette linja er 2020. Av denne grafen går det fram to ting:

  1. Epidemien i Sverige begynte i midten av mars og sluttet i midten av juni.
  2. Siden da har dødeligheten i 2020 ligget rundt snittet for de foregående år. I den grad det har vært noe avvik har den ligget i underkant av de foregående årene i snitt.

Av selve tabellen går det fram at den totale overdødeligheten for Sverige, altså det epidemien har gitt i mer-dødelighet i forhold til snittet hittil i 2020 er 3.348.

Om det er et stort tall eller ei, krever noe mer analyse. Det dør noe over 90.000 mennesker hvert år i Sverige av ulike årsaker. Året 2019 var det en markant underdødelighet, ca 2.800 under det nevnte gjennomsnittet, slik at antakelig var det et par tusen mennesker som normalt ville ha dødd på høsten, som i stedet døde på våren.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.