SMS-ene viser hvordan regjeringen åpnet grensene til Norge

0
Bent Høie mener at arbeidskraftimporten ikke har hatt noe å si for smitten, men får svar av Camilla Stoltenberg. Skjermdump fra Dagsrevyen.

Hva skjedde da regjeringen ga karantenefritak til titusener av arbeidsinnvandrere?

Aftenposten har fått tak i SMS-ene som førte til at norske industrikapitalister fikk det fritaket for karantenefri import av arbeidskraft fra Polen og Litauen som de ønsket seg. Mens resten av Norge stengte ned og utelivet og kultursektoren ble strupet «for å unngå smitte», landet 77 fly med bekreftet smitte. Arkitektene bak dette var Bent Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen og Knut E. Sunde i Norsk Industri. Aftenposten skriver:

Noe av det første den mektigste kvinnen i Sykehus-Norge gjør søndag formiddag 22. juni, er å sende en SMS. Meldingen går til en av Norges mektigste industrilobbyister.

«Våken og uthvilt? Kan du ringe», spør Bent Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

«Marka m venner. Hjemme im en tme», svarer Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Det er mannen som har fått æren for å redde norske industribedrifter.

«OK. Vi har et direktorat og et departement som jobber på høygear. Jeg trenger å vite at de arbeider med noe som dere kan være fornøyd med», skriver statssekretæren.

Noen timer senere gir Solberg-regjeringen utenlandske arbeidstagere fritak fra ti dagers karantene.

Om lag fire måneder senere børster regjeringen støvet av den røde knappen som utløste de strengeste tiltakene i Norge siden krigen.

5. november ber statsminister Erna Solberg folk i hele landet holde seg mest mulig hjemme. Norge stenges delvis ned igjen. I Oslo blir det full skjenkestopp. Treningssentre må stenge.

Hvordan havnet vi her igjen?

Bak ligger en historie om SMS-er, høyt politisk spill og faglige råd som ble vraket.

Høie mener det hadde lite å si. Stoltenberg slår tilbake.

«Importsmitte er en av de største risikofaktorene som har potensial til å skape en ny bølge i Norge», mente helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-sjef Camilla Stoltenberg, ifølge Aftenposten.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) avviser imidlertid at karantenefritaket er hovedårsaken til den kraftige smitteøkningen Norge har sett i høst, skriver TV2.

Stoltenberg slår tilbake mot Høie: – Det er klart at fritaket har bidratt til andre bølge.

Kommentar: Vilkårlighet og klassekarakter.

Denne saka viser i hvor stor grad regjeringas koronapolitikk er vilkårlig. Noen SMSer fra industrikapitalens interesseorganisasjon er nok til å slå hull i hele karantenesystemet mens hele utelivsbransjen drives til randen av konkurs og kulturlivet strupes. Erna Solberg vil detaljregulere hvem i familien som får treffe hverandre til jul, men har ingen problemer med å åpne for en arbeidskraftimport som beviselig har gitt en smittetopp.

Saka viser også klassekarakteren til Solberg-regjeringas politikk, akkurat slik kompensasjonsordninga viser det: – Er koronastøtten rigget for de rike og mektige?

Koronakrisa er den største kapitaloverføringa i manns minne fra vanlige folk, middelklassen og det offentlige til storkapitalen og finanskapitalen. Det gjelder internasjonalt og det gjelder i Norge. Koronatiltakene kutter produksjonen med 29 milliarder kroner i måneden i seks næringer.

Det er bra at Aftenposten har fått tak i disse SMSene, men kunne de ikke også prøve å finne svaret på det vi har spurt om så mange ganger uten å få svar:

21. april 2020 sendte vi et åpent brev til statsminister Erna Solberg via hennes statssekretær og stabssjef Lars Øy. Brevet lyder som følger:


De omfattende tiltakene som er iverksatt i forbindelse med koronaepidemien er enestående i sitt slag i norsk historie. En så omfattende stenging av landet som vi nå opplever har aldri skjedd før. Derfor ønsker vi å vite:

  • Hvem anbefalte regjeringen å gjennomføre så omfattende tiltak?
  • Hvilken ordlyd hadde denne anbefalingen?
  • Hva slags konsekvensutredning ble gjort før tiltakene ble iverksatt?

Vennlig hilsen

Pål Steigan

Forrige artikkelDyr er rettsløse i møte med vindindustrien
Neste artikkelNorge og leiesoldatselskapene