Koronatiltakene kutter produksjonen med 29 milliarder kroner i måneden i seks næringer

0
Reiseliv, uteliv og kultursektorene er blant de store taperne på regjeringas "koronatiltak". Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Ved hjelp av Vista Analyses ringvirkningsmodell VISTA-VIRKNING beregner vi at Norge for tiden hver måned produserer 29 milliarder kroner mindre enn vanlig. Om lag halvparten av produksjonen går med til å opprettholde annen produksjon, men ca 14 milliarder er tapt verdiskaping. Dette skrev forskerne Leonid Andreev, Haakon Vennemo og Henning Wahlquist i denne rapporten som kom i april 2020.

De viser også til andre utredninger som beregner tapene til å ligge på rundt det nivået: Holdenutvalget (2020) anslår at kostnaden ligger rundt 24 milliarder kroner i måneden. En foreløpig analyse fra SSB, Bjærtnes m.fl. (2020), anslår rundt 15 milliarder kroner i måneden. NHOs Økonomiske overblikk antyder 1,2 milliarder kroner per dag eller 36 milliarder i måneden.

Produksjonstapet i seks næringer

Tabellen nedenfor viser hva som skjer når seks tjenestenæringer stenger ned. Forskerne har sett på produksjon i selve næringa, og konsekvensene for leverandører og underleverandører. De viser at stengning av de seks næringene medfører 29 milliarder kroner per måned i tapt produksjon for den norske økonomien. Dersom stengninga varer et helt år, beløper produksjonstapet seg til 351 milliarder kroner.

Vil tapene bli kompensert?

Regjeringa har gitt løfter om kompensasjon, og rett skal være rett, noe kompensasjon har blitt gitt. Men som vi viste i en annen artikkel har mye av kompensasjonen gått til de rikeste. Les: – Er koronastøtten rigget for de rike og mektige?

Til tross for at Erna Solberg, Bent Høie & co nå styrer Norge gjennom vilkårlige «tiltak» fra pressekonferanse til pressekonferanse, og til tross for at disse «tiltakene» har fått fullstendig ødeleggende konsekvenser, har de til nå sluppet unna kritikk. Den viktigste grunnen er at folk er skremt av den massive propagandaen og tror at disse «tiltakene» er nødvendige for å unngå en koronakatastrofe, men en annen grunn er at mange tror at det vil komme kompensasjon for tapene.

Men la oss være helt tydelige: Tap i en slik størrelsesorden vil aldri bli kompensert.

Ansatte i offentlig sektor har til nå sluppet unna, og mange har følt seg trygge på hjemmekontorene sine. Men neste år skal regninga gjøres opp. Det er ikke til å unngå at det vil komme dramatiske kutt også i offentlig sektor, og har man ikke reist kampen før, vil man være veldig på defensiven når den dagen kommer.

Forrige artikkelAmerikanske myndigheter saksøker Facebook
Neste artikkelHar det vært en overdødelighet i 2020 i Sverige på grunn av Covid-19?