Fem selskaper har til sammen mottatt én milliard kroner i koronastøtte, like mye som 27.000 småbedrifter til sammen. Og eiendomsselskapene tjener gode penger. Dette skriver Ole-Andreas Næss, forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning, NHH, i en artikkel i Dagens Næringsliv. Næss fortsetter:
Jeg har analysert tall fra støtteordningen og funnet ut at de aller fleste bedrifter har mottatt forholdsvis lite i koronastøtte, men noen veldig få har fått ekstremt mye:
– Fem selskaper har til sammen mottatt én milliard kroner i støtte. De har fått like mye støtte som 27.000 småbedrifter til sammen.
– To av disse fem selskapene er børsnotert og kan enkelt hente penger i aksjemarkedet, mens de andre er eid av milliardærer.
– Disse fem selskapene deler en annen egenskap: Ingen av dem har betalt nevneverdig skatt til Norge de siste fem årene.
– De 25 selskapene som har fått mest støtte, har fått tre ganger så mye i støtte i løpet av seks måneder som de har betalt i skatt de siste fem årene.
Det virker som selskapene som er flinke å skaffe seg veldig mye koronastøtte også er flinke til å unngå å betale skatt.
Kulturstøtten også til de rike
Næss skriver videre:
Innenfor kulturstøtten ser vi også at de rike og mektige behandles best. DDE og Kurt Nilsen har som kjent fått henholdsvis seks millioner og 13 millioner kroner for å gjennomføre konsertene sine. I stedet for å innføre en gunstigere støtteordning for lydteknikere, scenemedarbeidere og andre vanlige folk, så velger regjeringen å gi mange millioner til de store stjernene og håper at det vil dryppe litt på klokkeren også. Kjente artister kan også kompenseres hvis de ikke tjener like mye som de pleier.
Det småbedrifter får i koronastøtte går for en stor del til å betale husleie, så den støtten går dermed videre til eiendomsbransjen, som går svært bra i disse koronatider.
Selskapet Eiendomsspar, der Christian Ringnes er største aksjonær, har gått med 506 millioner kroner i overskudd, årets ni første måneder, ifølge rapporten for tredje kvartal. Overskuddet er alene like stort som den samlede koronastøtten mottatt av 20.000 norske småbedrifter.
Overskuddet i Olav Thon Eiendomsselskap er 566 millioner kroner bare i månedene juli-september, ifølge regnskapsrapporten for tredje kvartal.
Kommentar: Klassekarakter
Næss viser på en god måte klassekarakteren til Erna Solbergs koronapolitikk, den består i en massiv overføring fra vanlige folk, offentlig sektor og småbedrifter til storkapitalen. Og det fine for Erna Solberg er at folk er så skremt av koronapropaganda morgen, middag og kveld, at knapt noen reagerer på dette massive ranet til fordel for de rike og mektige.