Ny rapport: Kina vil gå forbi USA allerede i 2028

0
Guangzhou internasjonale finansielle sentrum. Shutterstock

Det britiske Centre for Economics and Business Research (CEBR) skriver i en ny rapport at Kina vil gå forbi USA og bli verdens største økonomi et halvt tiår tidligere enn man opprinnelig trodde. Årsaken er at Kina har kommet seg ut av koronakrisa mye raskere enn andre land.

CEBR utgir årlige prognoser over økonomisk utvikling for 193 land, og i prognosen for 2020 skriver de at Kina vil ha en vekst dette året på 2 prosent, mens USAs økonomi vil krympe med 5 prosent. Det gjør at forskjellen mellom de to landenes økonomi krymper raskere enn tidligere antatt. Dette skriver avisa The Guardian.

Totalt for hele verden vil nedgangen i 2020 bli på 4,4 prosent, noe som er det største økonomiske tilbakeslaget siden andre verdenskrig. Douglas McWilliams, som er nestleder i CEBR sier at

«Den store nyheten er Kinas raske vekst. Vi regner med at landet blir en høyinntektsøkonomi i den nåværende planperioden (2020–2025). Og vi forventer at landet tar igjen USA et halvt tiår tidligere enn vi opprinnelig antok.»

«Også andre asiatiske land går oppover tabellen, mens vestlige økonomier har gjort det dårlig under pandemien. Så vestlige ledere bør vende blikket mot Asia og ikke bare se på hverandre.»

Kinas andel av verdens BNP var 3,6 prosent i 2000 og 17,9 prosent i 2019. Den andelen vil fortsette å vokse, sier CEBR. I 2023 vil deres BNP per capita passere terskelen på 12.536 dollar og dermed bli en høyinntektsøkonomi. Men fortsatt vil deres BNP per capita ligge langt under de ledende vestlige økonomiene.

Målt i kjøpekraft har Kinas BNP gått forbi USAs allerede for noen år tilbake: (Kilde: IMF)

IMFs prognose for BNP måly i kjøpekraft 2020–2025:

CEBR forventer at India vil gå forbi sin tidligere kolonimakt Storbritannia i 2024.

Det økonomiske maktskiftet i verden vil altså skje i det tiåret vi allerede er inne i. Kina vil bli den største økonomien i verden i absolutte tall. Dette vil naturligvis få store politiske ringvirkninger. «Det amerikanske århundret» vil definitivt være over, og i neste tiår vil de siste restene av det vestlige hegemoniet også ta slutt. Verdens økonomiske tyngdepunkt vil ha flyttet seg til Asia.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.