Ny kraftkabel til Tyskland sender strømprisen til værs

5
Shutterstock
Jan Herdal

Av Jan Herdal.

I går den 8. desember ble den nye kraftkabelen til Tyskland åpnet. Resultatet lot ikke vente på seg. Strømprisen gikk rett til værs i Sør-Norge, til 33,27 ør pr. kilowattime. Det var høyeste pris siden nyttår, dobbelt så dyrt som i Trondheim, og tre ganger så dyrt som i Nord-Norge. Og det blir verre.

Ikke siden romjulen i fjor har Sør-Norge hatt høyere strømpris enn den vi får 9. desember. Det til tross for at det verken er kaldt eller vindstille. Årsaken er NordLink, skrev Europower Energi.

I dag er det ventet en toppris på over 1 krone mellom kl. 17 og kl. 18, da forbruket er på sitt høyeste. Men det er store variasjoner i løpet av døgnet, og mellom kl. 3 og kl. 4 i dag tidlig var prisen snaut 20 øre. Kraftprodusentene gir seg i hendene, og ser «lysere» tider framover:

– Det er et lyspunkt dette. Man har snakket om Nordlink som en ren importkabel. Men den vil jo ha en stor betydning, spesielt i våtår, sier Sigvald Maldal, direktør for energihandel i Akershus Energi, til Europower.

Denne kabelen er altså solgt inn som importkabel, noe som straks viste seg ikke å holde stikk. Og prisfesten for produsentene ventes ikke å stoppe med dette:

– Når det blir kaldt og vindstille, så kan man tenke seg hvilke priser man får. For det er ikke kaldt nå. Det sier litt om at det er et stort potensial i kablene. Det vil jo komme mer produksjon i gang i Sverige etter hvert som vil endre dette, men man vil etter hvert få mange timer der man har felles pris når man har en viss last i Norge, sier Maldal til nettavisa.

Han viser til at vi etter hvert vil se store svingninger i spotprisen, og at det vil bli mer uforutsigbart enn tidligere å se hvor middelverdien vil legge seg. Maldal er godt fornøyd med å få en bekreftelse på at «utvekslingsregimet fungerer».

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er ca.12 GW vannkraft i NO2 hvor kabelen går ut fra (så og si alt regulerbart), i tillegg til ca. 1,2 GW vindkraft (foreløpig) som er uregulerbar.
  Tysklandkabelen på 1,4 GW utgjør 11,7% av regulerbar kapasitet i NO2 mens samlet utvekslingskapasitet nå utgjør hele 7,8 GW eller 65% av regulerbar kapasitet.

  NO2 - DE 1,4 GW
  NO2 - DK1 1,7 GW (Jylland)
  NO2 - NL 0,7 GW
  NO2 - NO1 3,5 GW (sentrale Østlandet og dalene nordenfor)
  NO2 - NO5 0,6 GW (Hordaland, Sogn mm.)

  Høyere priser og større svingninger i prisen i åra framover. Periodevis også svært billig kraft fra Tyskland når det blåser mye, særlig nattestid og helg. Vi skal ikke glemme motsatsen, nemlig at svært lave og endog negative tyske priser i perioder også vil smitte over på NO2 og elspotområdene rundt.
  Trøsta er at det meste av norsk vannkraft er eid av det offentlige som får inntektene. Enn så lenge… :grimacing:

 2. Tall fra i dag: 18 196 megawatt forbruk i Norge, 7065 mw til eksport. Eksporten utgjør over en tredel av innenlandsk forbruk.

 3. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Litt nysgjerrig på en ting: hvem har finansiert kabelen? Inudstrien selv, eller staten?

 4. Kabelen eies 50% på norsk side av Statnett som er norsk TSO (transmisjonsnettoperatør). På tysk side eies den (50%) av selskapet DC Nordseekabel GmbH & Co. KG (NOKA) som igjen eies 50% av den nederlandske TSOen TenneT som er en av 4 TSOer i Tyskland og ansvarlig der hvor NordLink kommer i land. Den andre halvdelen eller totalt 25% eies av den statlige tyske finansieringsbanken KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau).

  Det er disse som har finansiert den og får inntektene, eller avgiftene om man vil for kraftoverføringer.

 5. Avatar for tore_a tore_a says:

  Jeg kjenner flere som måtte selge unna innbo for å dekke strømregninga når prisen var på topp under vinteren 2018. Hvis dette blir realitetene fremover så spørs det hvor lang tid det tar før Kraftpris-Partiet er etablert.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere