Ny kraftkabel til Tyskland sender strømprisen til værs

0
Shutterstock

Av Jan Herdal.

I går den 8. desember ble den nye kraftkabelen til Tyskland åpnet. Resultatet lot ikke vente på seg. Strømprisen gikk rett til værs i Sør-Norge, til 33,27 ør pr. kilowattime. Det var høyeste pris siden nyttår, dobbelt så dyrt som i Trondheim, og tre ganger så dyrt som i Nord-Norge. Og det blir verre.

Ikke siden romjulen i fjor har Sør-Norge hatt høyere strømpris enn den vi får 9. desember. Det til tross for at det verken er kaldt eller vindstille. Årsaken er NordLink, skrev Europower Energi.

I dag er det ventet en toppris på over 1 krone mellom kl. 17 og kl. 18, da forbruket er på sitt høyeste. Men det er store variasjoner i løpet av døgnet, og mellom kl. 3 og kl. 4 i dag tidlig var prisen snaut 20 øre. Kraftprodusentene gir seg i hendene, og ser «lysere» tider framover:

– Det er et lyspunkt dette. Man har snakket om Nordlink som en ren importkabel. Men den vil jo ha en stor betydning, spesielt i våtår, sier Sigvald Maldal, direktør for energihandel i Akershus Energi, til Europower.

Denne kabelen er altså solgt inn som importkabel, noe som straks viste seg ikke å holde stikk. Og prisfesten for produsentene ventes ikke å stoppe med dette:

– Når det blir kaldt og vindstille, så kan man tenke seg hvilke priser man får. For det er ikke kaldt nå. Det sier litt om at det er et stort potensial i kablene. Det vil jo komme mer produksjon i gang i Sverige etter hvert som vil endre dette, men man vil etter hvert få mange timer der man har felles pris når man har en viss last i Norge, sier Maldal til nettavisa.

Han viser til at vi etter hvert vil se store svingninger i spotprisen, og at det vil bli mer uforutsigbart enn tidligere å se hvor middelverdien vil legge seg. Maldal er godt fornøyd med å få en bekreftelse på at «utvekslingsregimet fungerer».

Forrige artikkelEgypt sier de har angrepet terrorister inne i Libya
Neste artikkelIngen valgbegeistring i Romania – bare 32 prosent oppslutning