Ingen valgbegeistring i Romania – bare 32 prosent oppslutning

0
Timisoara / Romania - november 2020 - valgplakater. Shutterstock

Det ble gjennomført valg til nasjonalforsamlinga i Romania 6. desember 2020. Valgoppslutninga var laber, bare 31,8 prosent mot 39 prosent ved valget i 2016. Det er den laveste valgoppslutninga noensinne. Ved forrige valg var det det sosialdemokratiske partiet PSD som vant valget med stor margin, men de mistet makta i 2019 etter store demonstrasjoner. Partiet ble grunnlagt av Ion Iliescu som satt i sentralkomiteen til Nicolae Ceaușescus kommunistiske parti. PSD tilhører samme sosialdemokratiske allianse som Arbeiderpartiet. Partiet er kjent for å være gjennomkorrupt og landet har vært ridd av en serie store korrupsjonsskandaler, noe som var grunnlaget for demonstarsjonene som førte til PSD-regjeringas fall.

Fra 2017: Romania: 500.000 mennesker demonstrerte mot regjeringa

Fra 2018: Stor protestbevegelse i Romania – hva gjør USA?

PSD ble største parti også i år, men høyrepartiene fikk nok stemmer til å danne regjering, det vil si det liberale PNL, USR og Udmr. Det sistnevnte er det ungarske partiet i Romania. PNL er de gamle rojalistpartiet i Romania. De var inntil 2014 medlem av den samme alliansen som det danske partiet Venstre. Nå er de medlemmer av samme allianse som norske Høyre. PNL dannet regjering under Ludovic Orban i 2019 etter at PSD måtte trekke seg. PSD slo PNL i årets valg, men har ikke nok støtte til å danne regjering.

Det at PSD mistet sin dominerende posisjon gjør at landet lettere vil få EU-midler.

I analysen før valget spurte Romania Insider «Hva kan vi vente oss etter valget?» og svarte sjøl: «Ikke stort!» Men de fikk ikke helt rett. Det var en overraskelse at høyrepartiet AUR kom inn i parlamentet. De fikk 9 prosent av stemmene, og har hatt ei sterk rekruttering i det siste.

Blant rumenere i utlandet fordelte stemmene seg slik: USR-PLUS nesten 30%, PNL – 25.6% og AUR – 25.2%. Fra 1989 har landets befolkning falt fra 23,5 millioner til 19,2 millioner. Rumenske myndigheter anslår at det bor mellom 6 og 8 millioner rumenere i utlandet. Medlemskapet i EU har ført til en stor utvandring, en av de raskeste i verden.

Romania har et handelsunderskudd med utlandet på 1,5 milliarder euro, og det er det øker raskt. Landets viktigste eksportmarked er Tyskland, og det er også Tyskland som ekporterer mest til Romania. Fra finanskrisa og fram til koronakrisa hadde Romanias økonomi en vekstrate på over 5 prosent, men koronakrisa er blitt en økonomisk kollaps.

Forrige artikkelNy kraftkabel til Tyskland sender strømprisen til værs
Neste artikkel– Er koronastøtten rigget for de rike og mektige?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).