Ingen valgbegeistring i Romania – bare 32 prosent oppslutning

0
Timisoara / Romania - november 2020 - valgplakater. Shutterstock

Det ble gjennomført valg til nasjonalforsamlinga i Romania 6. desember 2020. Valgoppslutninga var laber, bare 31,8 prosent mot 39 prosent ved valget i 2016. Det er den laveste valgoppslutninga noensinne. Ved forrige valg var det det sosialdemokratiske partiet PSD som vant valget med stor margin, men de mistet makta i 2019 etter store demonstrasjoner. Partiet ble grunnlagt av Ion Iliescu som satt i sentralkomiteen til Nicolae Ceaușescus kommunistiske parti. PSD tilhører samme sosialdemokratiske allianse som Arbeiderpartiet. Partiet er kjent for å være gjennomkorrupt og landet har vært ridd av en serie store korrupsjonsskandaler, noe som var grunnlaget for demonstarsjonene som førte til PSD-regjeringas fall.

Fra 2017: Romania: 500.000 mennesker demonstrerte mot regjeringa

Fra 2018: Stor protestbevegelse i Romania – hva gjør USA?

PSD ble største parti også i år, men høyrepartiene fikk nok stemmer til å danne regjering, det vil si det liberale PNL, USR og Udmr. Det sistnevnte er det ungarske partiet i Romania. PNL er de gamle rojalistpartiet i Romania. De var inntil 2014 medlem av den samme alliansen som det danske partiet Venstre. Nå er de medlemmer av samme allianse som norske Høyre. PNL dannet regjering under Ludovic Orban i 2019 etter at PSD måtte trekke seg. PSD slo PNL i årets valg, men har ikke nok støtte til å danne regjering.

Det at PSD mistet sin dominerende posisjon gjør at landet lettere vil få EU-midler.

I analysen før valget spurte Romania Insider «Hva kan vi vente oss etter valget?» og svarte sjøl: «Ikke stort!» Men de fikk ikke helt rett. Det var en overraskelse at høyrepartiet AUR kom inn i parlamentet. De fikk 9 prosent av stemmene, og har hatt ei sterk rekruttering i det siste.

Blant rumenere i utlandet fordelte stemmene seg slik: USR-PLUS nesten 30%, PNL – 25.6% og AUR – 25.2%. Fra 1989 har landets befolkning falt fra 23,5 millioner til 19,2 millioner. Rumenske myndigheter anslår at det bor mellom 6 og 8 millioner rumenere i utlandet. Medlemskapet i EU har ført til en stor utvandring, en av de raskeste i verden.

Romania har et handelsunderskudd med utlandet på 1,5 milliarder euro, og det er det øker raskt. Landets viktigste eksportmarked er Tyskland, og det er også Tyskland som ekporterer mest til Romania. Fra finanskrisa og fram til koronakrisa hadde Romanias økonomi en vekstrate på over 5 prosent, men koronakrisa er blitt en økonomisk kollaps.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.