Milliardærenes revolusjon

8
Foto: Shutterstock

2020 har vært det året etter annen verdenskrig da mest rikdom på kortest tid er overført fra arbeiderklassen, middelklassen og offentlige kasser til de rikeste av de rike. Milliardærene var søkkrike fra før. Dette året har de økt formuene sine mer enn noen gang tidligere. Dette har vi belyst i artikkelen:

USAs milliardærer har økt sin samlede formue med 1000 milliarder dollar under pandemien

Dette er en økonomisk omveltning så voldsom og så plutselig at man godt kan kalle den en revolusjon, særlig fordi dette også er en revolusjon innenfor det som kan kalles kapitalistklassen. Fra før av har de superrrike etablert seg som et sjikt som har hevet seg over alle andre klasser i samfunnet og blitt i stand til å innhente «tributt» fra dem, slik Lenin skrev i Imperialismen.

Men nå skjer det noe nytt, og vi må ta et skritt tilbake for å se det i perspektiv.

Omveltninga fra 2010 til 2020

For å få et bilde av hva som har skjedd og er i ferd med å skje kan man se på hvilke som var de største korporasjonen i 2010, altså umiddelbart etter finanskrisa, og hva de var verdt. Så kan man sammenlikne dette med situasjonen i 2020. Her bruker vi av praktiske grunner Wikipedia som kilde. Deres kilder framgår av artikkelen. Her er oversikten over de største selskapene etter markedsverdi i 2010:

Som man ser var det to oljeselskaper som toppet lista og teknogigantene var på vei opp. Exxon Mobil toppet lista ved utgangen av året med en markedsverdi på over 368 milliarder dollar.

I 2020 ser lista helt annerledes ut:

Som man ser har IT- og teknogigantene tatt helt over. I tredje kvartal er 8 av de 10 største det som kan kalles IT-korporasjoner. De to som ikke er det, Berkshire Hathaway (Warren Buffett, investoren til Bill Gates) og Visa, er finansselskaper som er svært tett knyttet til teknoindustrien. Det er ingenting igjen av den tradisjonelle industrien, ikke noe bilindustri, ikke noe oljeindustri. Men vi ser en BigPharma-bedrift som Johnson & Johnson prøver seg.

Man ser også at det største selskapet i 2020 (Apple) hadde en markedsverdi som er over 5 ganger så stort som det største selapet i 2010 (Exxon Mobil).

I forrige artikkel pekte vi på at de 9 rikeste på lista er knyttet til «den digitale revolusjonen» og er eiere i selskaper som tjener på at så mye av virksomheten er flyttet over på nettet. For Jeff Bezos er det mer enn opplagt. I stedet for å handle i virkelige butikker, sitter folk hjemme og handler på Amazon, og får varene tilsendt fra folk som jobber under slaveliknende vilkår på kjempelagrene til nettgiganten. Men det er også opplagt når det gjeller Bill Gates, Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Ellison (Oracle), Larry Page (Google) og Sergey Brin (Google). Gates tjener dobbelt fordi han tjener både på aksjene i Microsoft og aksjene i BigPharma. Warren Buffett i Berkshire Hathaway er et interessant tilfelle. Dels er han investoren til Gates, og dels er han strategisk plassert både i finans, IT og i den seinere tida også vaksineindustrien. Det er en trygg konklusjon at også han er en av de direkte storprofitørene på pandemien.

Bak dem står eierne

De nevnte milliardærene er de mest synlige, men når vi ser på eierstrukturen i selskapene kommer det fram et annet mønster. Her har vi gjort en analyse av de 9 største selskapene og sett på hvem deres viktigste eiere er:

Som en vil se er «de vanlige mistenkte», BlackRock, Vanguard og State Street, sterkt representert. Det betyr at det skjer en konsolidering og en konsentrasjon av eierskapet der mesteparten av makta over de største kapitalene kontrolleres av ei stadig mindre gruppe finanskapitalister.

Og de har ekstrem politisk makt. BlackRock er forvalter av obligasjonshandelen både for The Fed i USA og for Den europeiske sentralbanken, og det er nokså presist når avisa Jakobin skriver Joe Biden’s BlackRock Cabinet Picks Show the President-Elect Is Ready and Eager to Serve the Rich.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Slangen Slangen says:

  Og verden blir aldri den same. Land og nasjonalt styre er varig svekka. Nasjonale bankar er fattige gjeldsslaver under gangsterkapitalen. Vi har tapt, og vi vil tape meir, også vesle rike Norge.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Her tror jeg du må presisere at du snakker for deg selv. Alle generasjoner har sine utfordringer.

 3. Korona og klima hysteriet er intet annet enn ett kynisk spill av super-rike og maktsyke psykopater, de har utnyttet seg grovt av begge deler for å skaffe seg enda mer makt og penger. Dette er rett å slett forræderi mot menneskeheten og burde straffes derretter for alle som er medvirkende…

 4. For meg som er født på 70 tallet er det interessant å være vitne til «nedbygging av Norge minutt for minutt»

  Allerede i mai ble dette offisielt sparket igang:
  Utvalget «Norge mot 2025» ble satt ned av regjeringa for å «vurdere grunnlaget for verdiskaping, produksjon, sysselsetting og velferd etter pandemien»
  Hva det går ut på ligger ute på regjeringens egne sider, bare å lese…
  Virker som man har planlagt litt for mye på «kort» tid - da dette var et nytt virus? Planene er selvsagt hentet fra Davos lenge før noen fikk påvist smitte, men det behøver vi ikke tenke på vi småkårsfolk her på berget…

  Mitt tips er å kvitte seg med unødvendig gjeld og flytte ut av byer før det blir verre

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Dette er en økonomisk omveltning så voldsom og så plutselig at man godt kan kalle den en revolusjon

  Sedelpressen går 24/7 og når man innser at vi har et gjeldsbasert pengersystem og leser artikkelen nedenfor og ovenfor så… Gjeld skal jo betales tilbake. Se på gjeldsøkningen og hvilken type av gjeld som øker i ulike land, eksempelvis Norge… Men gdp har jo også eventuelt minsket pga coronaviruset eller har økningen i gjelden kompensert det.

  Chart: Debt-to-GDP Continues to Rise Around the World

 6. Rart så fort folk glemmer. skule tro folk flest likte å bli rævpult av makteliten.
  Boling frog funker alltid, ta friheten fra folk litt etter litt så er det ingen som reagerer.

  Noen her som husker hvordan vi hadde det på 70-80 tallet ?
  Da tok man en ladd hagle i ene hånda og en flaske brennevin i andre, gikk rett på flyet fra bussen som vi gikk ombord på en buss, la hagla i hattehylla og satte seg ned i flysetet og tok seg en røyk. Helt lovlig, slik gjorde vi alle.

  Husker jeg og bror min kjøpte hagle og ammo til vår far da vi var 12-13 år. Første vi gjorde da vi var alene hjemme var å hente hagle og dra ut i skogen og skyte på det vi så.

  Vi likte å lage bomber, propanflasker gav enorme gøyale eksplosjoner når vi la de på bål.
  Vi blandet sukker og saltpeter og lagde billige kjempebomber.

  Vi blandet oksygen og hydrogen/Acetylen i søppelsekker og plastposer som ble ekstremt kraftige bomber. Kjempemoro :slight_smile:

  Vi lagde bomber av kalium som ble antent i kontakt med vann, helte store mengder bensin på sjøen og satte fyr. kunne sikkert skrevet i timevis om alt vi fant på.

  I dag sitter de unge med trynet ned i en mobil eller nettbrett, ikke rart de blir deprimerte. null moro.

  Alle vet vel hvor vi er på vei ? Ingenting er lenger lov, vi går tilbake til å være slaver for eliten, ingen skal eie noe og ingen har privatliv.

  Psykopatene spionerer på oss 24/7 i egne hjem via SMART produkter som TV, støvsugere, mobiler, nettbrett, SMART meter. PCer osv. .

  I dag er det ikke mulig å kjøpe en TV du kan skru av med en knapp, alt er i standby modus til tross for at forbrukere vil ha en knapp det apparatene blir helt avskrudd, nå må man fysisk dra ut kontakten for å få privatliv og ikke få alt vi sier og gjør matet inn i et datasenter der der kjører kunstig intelligens og algoritmer før det havner i personlige mapper på oss. Nå skal de også endre DNAet vårt og gjøre oss ute av stand til å protestere.

  Eneste gleden er at det bygges opp en global motstandsbevegelse i stor fart nå så vi kan få friheten tilbake.
  Makteliten har gått til krig mot menneskeheten der Når skal ekte mennesker slå tilbake. ?
  sfhdgjhkgj

 7. Er det bare meg eller hører SantaKlaus Skabb ut som sin forgjenger Adolf Hitler i talene her ?

  Uansett så er Cyber pandemien som skal langt overgå korona allerede i gang som WEF og IMF har lovet oss.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere