Californias strømproblem

0
California har store problemer med å skaffe nok energi til innbyggerne. Shutterstock

Av Ivar Austbø.

California er den av de amerikanske delstatene som importerer mest strøm, skriver oilprice.com.

I 2020 importerte staten 25 prosent av sin strøm. Californias nettoimport var 70,8 millioner MWh. Dette var den største nettoimporten av alle de amerikanske delstatene.

Selv med stor import av strøm har California opplevet blackouts i perioder i 2020. Noen mener klimaproblemer er en viktig grunn. Varmt vær gjør at folk bruker mye mer strøm på å kjøle seg ned. Men også dårlig planlegging har blitt pekt på som en årsak. Politikere hadde ikke i planlagt godt nok for varmeperioder. Gasskraftverk var stengt ned uten at dette ble kompensert med strøm fra andre og fortrinnsvis miljøvennlige kilder.

Det er altså et betydelig problem for den folkerike delstaten å få levert nok strøm til befolkningen.

De har et mål om å satse på fornybare strømkilder, men det er ikke gjort i en fei å få dette på plass. Blant satsningsområdene er sol- og vindkraft.

At Californias guvernør Gavin Newsom vil fase ut bensinbiler gjør det ikke lettere å komme i mål. Planen er å forby salg av bensinbiler i 2035.

California har ikke bare et problem med å skaffe nok strøm. Strømmen blir også dyr. Satsningen på grønn energi hjelper ikke i så måte. Flere områder har innført forbud mot bruk av naturgass til husholdninger.

Sammenlikning av prisen for energi fra naturgass og elektrisitet i California. Kilde: R. Bryce / FREOPP, Energy Information Administration; Graphic: FREOPP

Denne overgangen fra naturgass til strøm betyr høyere utgifter for borgerne. California gjennomfører også rullerende blackout. De som rammes hardest av slike forbud er arbeiderklassen og middelklassen. Velstående har også nytt fordeler av subsidieordninger for solenergi.

Forbes: Biden Climate Plan Risks Putting China And BlackRock Before The American People

Joe Bidens klimaplan for hans kommende presidentskap, legger mye vekt på fornybar energi.

«Det Deese ikke nevnte, var at alt denne ekstra lagringen og andre kostnader forbundet med fornybare energikilder øker strømprisene uten å skape gode jobber. Tenk på den største nye solfarmen i USA.Den vil bare skape seks faste jobber, hver tjener $ 43.000 per år. Derimot har et gjennomsnittlig atomanlegg med to reaktorer 1200 ansatte.«

Pennsylvania var den delstaten som eksporterte mest. De hadde en nettoeksport på 70,5 millioner MWh. De viktigste kildene til strøm i denne delstaten, er naturgass og atomkraft.

Forrige artikkelMarokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det
Neste artikkelLO vil ikke uttale seg om luftkvaliteten bak maskene