Valgfusk i bananrepublikken

0

Som noen av leserne antakelig har fått med seg, har det vært presidentvalg i USA. Og det har vært stor oppslutning om valget, så stor at i enkelte kretser skal over 100 prosent av de registrerte velgerne ha avgitt stemme. (Der fikk du den, Lukasjenko!) Og begeistringen har vært så stor at visstnok selv døde folk har stemt. (Omstridt.) Hvorfor skal ikke også de døde få sagt hva de mener?

Vi har ingen aksjer i valget i USA. I motsetning til øvrige medier, har vi ikke hatt noen kandidat i valget og har heller ikke avgitt stemme. Vi nøyer oss med å betrakte, med en viss skadefryd, det må innrømmes, hvor kaotisk, arkaisk og upålitelig det amerikansek valgsystemet er. Vi vil ikke uttale oss om omfanget av valgfusket eller om hva det måtte ha betydd for utfallet, men det er temmelig åpenbart at valgfusk har funnet sted. Og vi slår fast at snart ti dager etter valget foreligger det fortsatt ikke noe offisielt resultat. Hadde det vært så mange uregelmessigheter i et land vi ikke liker, ville reaksjonene vært krasse.

Dette skulle angivelig bli bedre ved å innføre elektroniske stemmemaskiner, men de er verre enn det meste, viser det seg.

Edward Snowden pekte på dette i 2019 og viste til hvordan disse maskinene kan hackes av enhver hacker som er verdt saltet sitt.

Dataeksperten J. Alex Halderman skrev om dette i New York Times i 2018 og viste i et arrangert eksempel hvordan han kunne hacke maskinene for å få akkurat det resultatet han måtte ønske.

J. Alex Halderman vitner i Kongressen om farene ved det elektroniske valgsystemet.

Halderman snakker i videoen om at russerne og nordkoreanerne kunne ha gjort dette, men det er udokumenterte talemåter. Det han viser er at hvem som helst med den kompetansen han sjøl har, kunne gjort det samme. Og han viser hvordan det kan gjøres. Halderman har også vitnet i Kongressen og advart mot hvor enkelt det elektroniske valgsystemet kan hackes, uten at det har hatt noen effekt.

Forrige artikkelIsrael planla å drepe Arafat gjennom å sprenge Beirut stadion i lufta
Neste artikkelEn sleip avgift