Israel planla å drepe Arafat gjennom å sprenge Beirut stadion i lufta

0
Illustrasjon: Shutterstock

Ei hemmelig israelsk aksjonsgruppe under ledelse av Mossad-sjef Meir Dagan planla å drepe Yassir Arafat og store deler av den palestinske ledelsen gjennom å sprenge en fullsatt Beirut stadion i lufta i 1982. Aksjonen ble stanset i siste minutt av statsminister Menachem Begin. Dette skriver den israelske avisa Haaretz. Avisa skriver videre:

Journalist Ronen Bergman, som er ekspert på sikkerhets- og terrorsaker, og som også er stabsskribent for The New York Times, sier i en rapport som skulle publiseres 13. november 2020 ​​at planen ble lagt i Tel Aviv i slutten av 1981 som svar på en serie. av palestinske væpnede operasjoner utført i Israel.

Han sa at hendelsen som fikk Israel til å planlegge aksjonen, var da i 1979, et Palestina Liberation Front-team ledet av Samir Qantar, infiltrerte kystbyen Nahariya nordøst i landet, drepte en politibetjent og kidnappet en far, 31- år gamle Danny Haran, og hans 4 år gamle datter, Einat, før de drepte de to under sammenstøt med israelske styrker.

Ifølge Bergman-rapporten møttes stabssjefen for den israelske hæren, Rafael Eitan, og sjefen for den nordlige regionen General Yanush Ben-Gal umiddelbart etter begravelsen for de døde israelerne og bestemte seg for å gjengjelde PLO-lederne og drepe dem alle.

Oppdraget ble overlevert til general Meir Dagan, som var kjent for bombegruppa han hadde satt opp i hæren i 1971, og for å ha ledet den israelske hæren i det okkuperte libanesiske sør i 1980.

Rapporten avslører at Dagan la en plan for bombingen av Beirut Stadium under arrangementet som skulle holdes av Fatah-bevegelsen for å markere starten på revolusjonen. Målet var å drepe alle PLO-ledere som som man forventet ville delta på seremonien sammen med hundrevis og muligens tusenvis av palestinere.

Ronen Bergman skrev om denne planen i boka Rise and Kill First: The secret history of Israel’s targeted killings som kom ut i 2018. Nå er den altså bekreftet gjennom denne siste rapporten. Bergman skrev også om at Ariel Sharon, da han var forsvarsminister, ga ordre til den israelske hæren om å skyte ned et passasjerfly fullt av sivile, fordi Arafat var ombord.

Undersøkelser viser at Israel er det landet som har benyttet seg mest av statlige terroraksjoner i nyere historie.

Forrige artikkelNy studie slakter hurtigtestene Norge har betalt 280 millioner for
Neste artikkelValgfusk i bananrepublikken