– I dag har dere langt på vei slått kulturlivet konkurs!

17
Parkteatret i Oslo.

Kjære regjering. Kulturminister. Næringsminister. Embetsverk.

Av Dan-Michael Danino, Parkteatret.

I dag har dere langt på vei slått kulturlivet konkurs. Mange bedrifter innen restaurant, uteliv og reiseliv er på vei ned i det samme dragsuget. Vel blåst!

I disse dager mottar en hel kulturbransje varsel om tvangsinnfordring på arbeidsgiveravgiften som forfalt for nøyaktig 1 uke siden: «Hvis dere ikke betaler innen 14 dager fra dette brevets dato…, så synd for dere!». Mange har fått det samme varselet. Få har penger igjen.

I løpet av de snart 18 årene Parkteatret har eksistert som bar -og konsertscene har vi betalt mer enn 70 millioner kroner i skatter og avgifter, holdt 50 mennesker med fast jobb, gitt frilansere inntekt, og gledet over 1 million mennesker med kulturopplevelser fordelt på mer enn 6000 arrangementer. Nå forventes det at vi skal betale inn arbeidsgiveravgift til staten. Selv om vi ikke gis mulighet for inntekt.

Den lille bufferen vi hadde på starten av året er brukt opp på myndighetspålagt smittevern. Nå er det bare å gå til banken og låne penger, slik næringsministeren stolt proklamerer. Nei. Så enkelt er det ikke. Når man vet at hver solgte operabillett er statsstøttet med rundt 2000 kroner, så forstår man implisitt at det er kostnadskrevende å drive med kultur. Man blir ikke rik av det. Men vi elsker det vi gjør; å gi evigvarende minner og opplevelser til alle dere andre. Derfor går man ikke alltid i overskudd. Derfor får vi ikke lån. Vi anses ikke som bærekraftig nok, selv om vi har betalt inn mangfoldige avgiftsmillioner til staten.

Heldigvis står det hedgefond og kjeder klare til å ta over alle lokalene som snart er tomme. Det har allerede begynt i Thorvald Meyers gate; en lang rekke med intetsigende, generiske kjedebutikker har ankommet i kjølvannet av nedstengingen. De har takk og pris økonomiske muskler til å defineres som det regjeringen anser som bærekraftig, og til alt hell har de kun bunnlinje som lidenskap.

Som uavhengig kulturaktør og som pålagt nedstengt har regjeringsapparatet heldigvis lagt opp noen fiffige, raske og ukompliserte løsninger for støtte til bedrifter i samme situasjon som oss. Eksempelvis forvalter Kulturrådet støtteordningen for vår bransje; kompensasjonsordningen. Det er nå 10 uker siden søknadsfristen for kompensasjonen for mai gikk ut. Vi har ikke hørt noe, men så blir vi da også forhåndsreviderte, slik at alle kan være sikre på at vi ikke får mer enn vi skal. Klart det tar tid.

Vi fikk også nei fra den mye omtalte stimuleringsordningen, selv om vi søkte før Oslo Kommune stengte ned byen. Når man ikke har lov til å arrangere, har man heller ikke kostnader, må vite. Det gjelder visst å ligge øverst i søknadsbunken. Husleie, skatteoppkrever, fut og fogd får vente. Men nå skal altså den samme staten slå kulturbransjen konkurs. Den vil ikke klare å karre seg over til januar, når Næringsministeren har sin tiltakspakke klar. Eller til det kommer svar på overtid fra Kulturrådet. Nei, jula blir nok ikke reddet i år…

Regjeringen, med Næringsdepartementet og Folkehelseinstituttet i spissen, har derimot lagt til rette for en fattigere Oslo-by; titusenvis av permitterte og oppsagte mennesker i villfarelse og med skjøre framtidsutsikter. For meg høres dette mer ut som et samfunnsøkonomisk skrekkeksperiment som er dømt til å mislykkes, snarere enn et prosjekt for å redde innovasjon, møtesteder og arbeidsplasser. Er vi klare for kjedenes tidsalder?


Disclaimer:

Redaktøren av steigan.no er medeier i morselskapet til Parkteatret, men har ikke hatt noe med utforminga av teksten å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for K11 K11 says:

  Enda godt at både Erna Solberg, Bent Høie og Jan-Tore Sanner selv har solid erfaring fra arbeidslivet, slik at de har solidaritet med vanlige arbeidsfolk som faktisk må jobbe for å tjene penger …

  Nei, vent, jeg har faktisk lest CV’en til både Erna, Bent og Sanner … De har visst ingen arbeidserfaring.

  Auda.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Gå i konkurs er et helvete mange ganger og plusser du på alt arbeid som ligger bakom mange bedrifter så er det en hemsk situation. Løper folk til banken også og setter gjelden på seg selve istenfor, hvilket man gjerne gjør i den situasjonen da man vil undvike konkursen så…

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Jo, men hva med de ansatte? De trenger fortsatt inntekt og når det ikke er penger er det ikke inntekt til arbeidstakere. En ting er å klare ikke gå konken. Det er noe ganske annet å faktisk ha mulighet til å drifte.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Det burde vært lovgitt at folk uten arbeidserfaring ikke skal kunne gå inn i politikken. Et annet tiltak jeg gjerne skulle sett er lov mot politiske familiedynastier samt lov mot å være medlem i frimurerlosjen og slikt som Bilderberg eller WEF. Er de med på slikt må de ut av politikken.

 5. Avatar for thomask thomask says:

  Det triste er at så få står opp og slåss.

  Utelivsbransjen har siden vanviddet startet fjernet bord, skiltet på dass og overalt, teipet, vasket, gnikket og satt fram bøttevis med antibac.

  Sluttstasjon konkurs og tapte arbeidsplasser.

  Kunne da like gjerne stått opp for seg selv og arbeidsplassen og ihvertfall få livet ødelagt stående “Som en mann”

 6. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Covid 1984 kom nok som en overraskelse på oss alle. Og det har avslørt at vi er fullstendig forsvarsløse ovenfor dem, da vi ikke har noen organisasjoner som oppfatter dette som deres oppgave eller felt.

  Vi burde ha en front mot legemiddelselskapenes makt.
  For 10-15 år siden tenkte våre gode hoder at dersom man bare avslører feilene som gjøres i vårt system så er det nok, da vil systemet rette opp feilene. Men nei det gjøres ihvertfall ikke når det gjelder legemidler. Den lange historien om hvordan de har sneket kvikksølv inn i folk for 200 år er da ingen msm som vil fortelle. At kvikksølv ble forbudt for tannlegene her landet å bruke er en skjebnens ironi, det var ikke helsedirektoratet som gjorde det, men miljøverndirektoratet. De forbød bruket generellt og det fikk innflytelse over tannlegene.

  Det er flere store saker som man kan fronte for å ta dem. Den største saken vil være å starte ett statlig legemiddel selskap som produserer alle kjente gode produkt og som starter med forskning.

  Gå imot monopol statusen som de har tilegnet seg på visse felt. (Kreft behandling.)

  Fjerne codex alimentarius som har som motiv å underlegge alle eksisterer planter med kjente legende egenskaper deres kontroll.

  Og å holde rede på deres rulleblad er ikke noen virksomhet for amatører. Det må nok profesjonelle bibliotekarer til.
  Ikke minst burde man ha advokater som er i stand til å fronte deres som stadig sørger for at de slipper unna søksmål. Dette kan generere penger til fortsatt forfølgelse.

 7. Nedstengningene har ikke vitenskapelig eller medisinsk grunnlag, overlevelsesprosenten av viruset er på godt over 99%, og gjennomsnittsalderen av på de som omkommer er lik eller nær gjennomsnittlig levealder i landet. Nedstengningene blir da helt feil tiltak når de rammer de som ikke er i risikogruppen, det er risikogruppen som skal være tiltak for som ekstra skjerming.

  Dette burde danne grunnlag for et massesøksmål fra kulturlivet og næringsliv ellers som er rammet av nedstengningene. I en rettsak vil saksøker og saksøkte stille med sine eksperter på pandemier, og tall og statistikk som ikke blir gjengitt av MSM blir gjennomgått.

  Ordskiftet i rettsalen må bli det mest interessante som har vært i en norsk rettssal på mange år. Etter rettsaken må dokumentene gjøres offentlige, og hva vil jury og fagdommere komme frem til? Har vi et rettsvesen som vil stille makthaverne til ansvar og dømme dem, eller er det den del av makten? Det vil en slik rettssak vise.

 8. Avatar for reped reped says:

  Først så innfører Byrådet full skjenkestopp under denne såkalte “sosiale nedstengningen”, noe som rammer tusenvis av arbeidsplasser. Deretter hyler det samme Byrådet om hjelp fra regjeringen til å redde de samme arbeidsplassene. Får mer og mer følelse av at disse arbeidsplassene ofres på bekostning av en iver etter å vise “handlingskraft”.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere