500.000 mennesker i Frankrike i «Marche des libertés»

0
Demonstrasjonen i Paris 28. november 2020. Skjermdump fra video fra Mediavenir.

28. november 2020 var det store demonstrasjoner over hele Frankrike mot en lov som gjør det ulovlig å fotografere og filme politivold. Demonstrasjonene gikk under fellesnavnet «Marche des libertés». Ifølge arrangørene samlet demonstrasjonene tiotalt 500.000 mennesker, skriver Libération.

Loven ble vedtatt i første runde av den franske nasjonalforsamlinga 24. november, men må gjennom en ny behandling. Arrangørene som bruker emneknaggen #StopTheGlobalSecurity håper å kunne stoppe loven i andre omgang. Skal de lykkes med det, må nok protestene bli vesentlig mer omfattende, men de har fått en god begynnelse. På Twitter finnes det en god del bilder og video fra demonstrasjonene under emneknaggen #MarcheDesLibertes. Le Monde har en omfattende og saklig omtale av demonstrasjonene, og siterer flere av deltakerne, for eksempel Camille (23) som sier: «Hvis vi ikke kan filme eller fotografere, hvem skal da beskytte oss mot politivold?.

Loven gjør det ulovlig å fotografere eller filme politiet, for eksempel når de begår overgrep mot personer. Både jurister og journalister har fordømt loven på prinsipielt grunnlag. Journalistforbundet har vedtatt en kraftig protest mot loven og sier at «informasjon til publikum og publisering av bilder av politiaksjoner er legitime og nødvendige for at demokratiet skal fungere».

Loven innfører svært strenge straffer for å fotografere eller filme politiet. Det er snakk om fengsel eller bøter på opp til 45.000 euro. President Emmanuel Macron brukte som kjent titusener av politisoldater for å slå brutalt ned på de gule vestene, og da var fotografiet og videoen nødvendige redskaper for å informere om de overgrepene som pågikk. Det er også velkjent at Jonas Gahr Støre uttrykte sin store beundring for Macron da han ble valgt, noe han aldri har gått tilbake på, til tross for all volden mot vanlige mennesker.

Macrons krig: Voldsomme politiangrep på de gule vestene i Toulouse 2019. Shutterstock.

Nå er Frankrike på full fart til å bli et totalitært og diktatorisk samfunn. Det er ikke så mye igjen av frihet, likhet og brorskap. Demonstrantene forsvarer det beste i fransk politisk historie, og hvis historiske erfaringer er noe å gå etter, kan det gå dårlig med dem som nekter det franske folket de demokratiske rettighetene.

steigan.no er antakelig den norske nettavisa, eller medieorganisasjone i det hele tatt i Norge som har drevet mest systematisk og langvarig dekning av klassekampene i Frankrike og av nettopp politivolden under president Macron.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.