50 millioner innbyggere i USA har opplevd matvaremangel i 2020

2
Fra matutdelinga til en matbank i USA. Foto: Feeding America.

USAs største bistandsorganisasjon mot sult sier at mer enn 50 millioner amerikanere har opplevd matvaremangel i 2020. Dette tallet er betydelig høyere enn rundt 35 millioner før COVID-19-pandemien startet.

Joel Berg fra Feeding America sier: «Dette er den verste sultkrisa i moderne tid i USA. Med mindre den føderale regjeringa gjør noe stort og raskt, vil vi se sultforhold som dette landet ikke har sett siden den store depresjonen.» Forskere fra Northwestern University anslår matusikkerhet i USA doblet seg bare de første månedene av pandemien.

De nyeste beregningene til Feeding America sier at 50,4 millioner amerikanere har opplevd matmangel i 2020, blant dem 17 millioner barn. Denne økninga i sulten i USA er en direkte følge av lockdown og koronastengninger. Matvaremangelen er størst i Mississippi, der den har rammet 22 prosent av befolkninga.

Men det er faktisk Massachusetts som har hatt den største relative økninga i matvaremangel med en økning på 59 prosent fra 2018. Den største matvaremangelen blant barn er det Louisiana og Nevada som har hatt. Der har 32,3 prosent av barna vært rammet.

Gigantene tjener på sulten

USAs regjering deler ut matkuponger til de fattigste, og det hjelper dem nok til å overleve, men undersøkelser viser at det er de store korporasjonene som tjener på kupongene, fordi dette er skattepenger rett i kassa for dem.

Blant dem som tjener på dette er matgiganter som Cargill, PepsiCo., Coca-Cola og Kraft (som eier Freia), samt store butikkjeder som Wal-Mart. Wall Street får også sin feite andel, som for eksempel finanssvindlerne i JPMorgan Chase som administrerer SNAP i 24 stater.

Professor Marion Nestle, ved New York University og forfatter av boka Why Calories Count har studert disse sammenhengene. Hun støtter SNAP, fordi hun mener det er det eneste sikkerhetsnettet de fattige har.

Men hun er kritisk til at det ikke er så få restriksjoner på hva matkupongene kan brukes til.

«Og det er her profitten kommer inn,» sier Nestle. «En stor prosentandel av pengene til matkuponger går til selskapene som produserer snacks og leskedrikker og til de selskapene som selger disse varene.»

Det er beregnet at junk food tar en halv million menneskeliv i USA hvert år. Det er en pandemi vi hører lite om.

For titalls millioner av mennesker i USA er situasjonen desperat. De har knapt mat på bordet, og ingen jobb i sikte. Milliardærene er blitt ekstremt mye rikere gjennom koronakrisa, mens både fattigfolk og til og med folk i middelklassen opplever at sulten banker på døra. Veldedighet og matbanker redder mange fra direkte sult, men det er en svært tynn tråd å henge tilværelsen i.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  TTT føre det blir bedre…:thinking:

  Screenshot_20201129_141251_com.huawei.browser

 2. Samtidig så destrueres enorme mengder mat fordi gårdbrukere i USA ikke får levert maten på grunn av nedstengningene. Når millioner av restauranter, barer, kafeer, skoler og markeder må stenge, tømmer gårdbrukere millioner av liter melk i avløpet, og pløyer ned grønnsaker.

  Mat som kunne ha blitt kjørt med fryse-trailere og tog til de delene av landet som opplever matmangel, og delt ut til folk. Men kapitalen foretrekker at mat som ikke kan selges til markedspriser blir ødelagt, for at prisen på maten i butikkene ikke skal gå ned.

  “Farmers are destroying vast amounts of usable food and milk because the coronavirus pandemic has made it impossible to sell. Because many regular customers are closed, producers are left with no option but to crush fruit and vegetables back into the ground, and pour milk down the drain”. Kilde.

  “In scenes reminiscent of the Great Depression, dairy farmers dumped lakes of fresh cow’s milk (3.7m gallons a day in early April, now about 1.5 million per day), hog and chicken farmers aborted piglets (and euthanized hens) by the thousands, and crop growers plowed acres of vegetables into the ground as the nation’s brittle and anarchic food supply chain began to snap and crumble”. Kilde.

  “Even as Mr. Allen and other farmers have been plowing fresh vegetables into the soil, they have had to plant the same crop again, hoping the economy will have restarted by the time the next batch of vegetables is ready to harvest. But if the food service industry remains closed, then those crops, too, may have to be destroyed”. Kilde.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere