Uenighet om Langskip-tiltakene

0
Fra nettsidene til regjeringas Langskip-prosjekt

Av Odd Handegård.

Kort tid etter at regjeringen la fram sine forslag om hvordan Norge skal bidra til å redusere egne klimagassutslipp, spriker synspunktene i Stortinget. Som kjent går forslaget ut på at man skal starte forsiktig med fangst og lagring av utslipp (CCS) fra sementproduksjonen fra Norcems anlegg i Brevik. Forslaget blir støttet av Ap og LO (Industri Energi), men ikke av Frp som finner prosjektet altfor kostbart. Men SV – ifølge Klassekampen – vil fordoble prosjektet og utgiftene ved å inkludere også avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Her er et par av de reaksjonene som er kommet:

Frp sier nei til regjeringens plan for karbonfangst og -lagring

CCS-prosjektet Langskip er dyrt og risikabelt

Ap vil ikke sikre flertall for regjeringens CO2-plan

Aps reaksjon er typisk – partiet vil ikke være et støtteparti for regjeringen, men støtter likevel Solbergs Langskip.

Det prinsipielle i saken handler likevel om noe helt annet. Regjeringen ønsker at andre enn den norske stat (dvs. norske forbrukere) skal delta i finansieringen av CCS-forslagene, først og fremst EU og den internasjonale og norske finansbransjen. Og man må nesten kunne være enig med regjeringen: Der er jo nesten ingen grenser for hvor offensiv og ekspansiv EUs «klimapolitikk» blir framstilt både her hjemme og i EU. Og likedan med den internasjonale kapitalen som angivelig står på spranget til en voldsom satsning på klimatiltak og på fornybar energi – dette gjelder ikke bare Røkke.

Men det er en viktig forskjell: Det er lettere å håpe på at «rammebetingelsene» vil bli ufattelig gunstige for utbyggingen av fornybar energi (havvind, hydrogen m.m.), enn å investere i fangst og lagring av klimagasser. Det er vesentlig vanskeligere å få utgiftene til CCS dyttet over på norske forbrukere enn på energiforbruk. «Fornybar kraft» kan bli en økonomisk suksess for investorer om subsidiene blir tilstrekkelig omfattende, mens mulighetene for profitt blir ubetydelige for CCS. – Men SV har «løsningen» også her: Oljefondet.


Les om Langskip: For Erna Solberg er IEA viktigere enn Norge


Klikk på bildet og finn massevis av artikler om energi og energipolitikk på steigan.no

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.