Sjokktall i Sverige: teknogigantenes serverhaller drar så mye strøm som et halvt kjernekraftverk

0
Facebooks datasenter i Luleå krever så mye kraft som et halvt kjernekraftverk. Shutterstock

En ny rapport i Sverige viser at Sverige risikerer stor mangel på elektrisitet, og teknogigantenes serverhaller peker seg ut som de store hullene i kraftregnskapet. Dette skriver Aftonbladet.

Ei tidligere ukjent liste viser at flere av de internasjonale teknologibedriftene planlegger serverhaller som trekker rundt 500 MW – nesten dobbelt så mye strøm som hele Uppsala bruker.

– Det er i størrelsesorden et halvt atomkraftverk, sier Lennart Söder, professor i elektrisk kraft ved KTH, Royal Institute of Technology.

Svenska kraftnät har innvilget søknader om 1332 megawatt for etablering av serverhallene siden 2015, og det er totalt søknader om 2015 megawatt.

En av de godkjente serverhallene trekker 500 megawatt strøm – som er nesten dobbelt så mye strøm som Uppsala bruker. En annen spiller har fått grønt lys for 461 megawatt.

Dette skjer samtidig som Sverige styrer mot krise i kraftforsyninga av helt andre årsaker.

Sverige: Krise i kraftforsyninga. Må kjøre i gang kjernekraft og oljekraftverk.

Et av mange problemer i det svenske kraftmarkedet er at den såkalt «grønne elektrisiteten» i sol- og vindkraft er ustabil. Den krever stabil kraft til å takle svingningene i forsyninga, og det betyr olje eller kjernekraft. Samtidig har jo landet vedtatt å fase ut kjernekraft og legge ned oljekraftverk.

Samtidig har svenske strømkunder siden 2003 betalt vindkraftbaronene 50 milliarder kroner i form av såkalte elsertifikater. 90 milliarder SEK er investert i svensk vindkraft. Men det rekker ikke. 5-10 milliarder er allerede tapt i avskrivninger, og vindkraftverkene viser seg å ha mye kortere levetid enn først antatt.

Rask vekst og økt elektrifisering har tatt svenskene på senga.

Mangel på kapasitet i det svenske strømnettet begynner å sette bom for nyinvesteringer. I Uppsala, Stockholm, Malmø og i Mälardalen beskriver ekspertisen situasjonen som akutt: – En brutal oppvåkning, sier Eva Vitell i Vattenfall til fplus. «Akut elbrist stoppar investeringar i hela landet«.

I 2018 skrev Sivert Göthlin i nettmagasinet Klimatsans at Sverige risikerer brist på elektristet i 2020 når to aggregater på Ringhals skal stoppes: Sverige riskerar elbrist.

«Elbrist har vi inte haft i Sverige sedan år 1970. Då hade vi förbud för viss elanvändning under ett par månader i början av året och sparkampanj. Orsaken var kombinationen två torra år i rad, fel på ett par nya oljekraftverk samt kall vinter med snabbt växande elförbrukning. Då var det brist på energi men nu blir det främst effektbrist vid höglast. Skulle detta inträffa kan vi räkna med s k ‘roterande frånkoppling’ av abonnenter – ett par timmar i taget för olika samhällen.»

Dette er tydeligvis ingen spøk. Svenske myndigheter og etater har utarbeidet forklaringer og retningslinjer for roterende frakopling og strømbrist. Slik som her og her og her.

Teknogigantenes serverhaller kommer ikke til å gi Sverige mange arbeidsplasser, og selskaper som Google, Facebook og Amazon kommer heller ikke til å betale mange skattekroner i Sverige. Det er vanlige arbeidsfolk som vil bli rammet, både gjennom strømmangel og gjennom kraftig økte strømpriser og skatter.

Energipolitikk er et av de store klassespørsmålene i dag. Les mer om det på steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelOpprør mot kulturstøtte
Neste artikkelMarkering mot vindkraft på Haramsøya – vis din motstand!