IMF: Det nye Bretton Woods

0
Den administrerende direktøren i IMF, Kristalina Georgieva, lanserer Det nye Bretton Woods-øyeblikket".

Noe er på gang i internasjonal finansverden. Sjefen for IMF snakker om «det nye Bretton Woods»-øyeblikket.

Den administrerende direktøren i IMF, Kristalina Georgieva, sier i en tale som er publisert her, at verden står overfor det hun kaller A New Bretton Woods Moment.

Talen inneholder mye svada om «søsterskap» og «brorskap» og «klima» og «gender eqality», men kjerne i budskapet er dette:

I dag står vi overfor et nytt Bretton Woods-øyeblikk. En pandemi som allerede har kostet mer enn en million liv. En økonomisk ulykke som vil gjøre verdensøkonomien 4,4% mindre i år og fjerne anslagsvis 11 billioner dollar i produksjon til neste år. Og utallige menneskelige desperasjoner i møte med enorm forstyrrelse og økende fattigdom for første gang på flere tiår.

Nok en gang står vi overfor to massive oppgaver: å bekjempe krisa i dag – og bygge en bedre morgendag.

Vi vet hva som må gjøres akkurat nå. En varig økonomisk utvinning er bare mulig hvis vi slår pandemien. Helsetiltak må forbli en prioritet – jeg ber dere oppfordre til å støtte produksjon og distribusjon av effektive terapier og vaksiner for å sikre at alle land har tilgang.

Bretton Woods

Her må vi minne om hva Bretton Woods dreide seg om. Bretton Woods-avtalen er en avtale inngått mellom 44 stater juli 1944 i Bretton Woods, New Hampshire, USA. Avtalen regulerte etterkrigstidens penge- og valutasystem. Avtalen la grunnlaget for opprettelsen av Det internasjonale pengefond (IMF) og Verdensbanken.

Bretton Woods var altså der USA festet grepet etter annen verdenskrig og etablerte det USA-dominerte økonomiske verdenssystemt.

Nå sier IMFs sjef at dette ikke virker lenger. Det må til et nytt Bretton Woods. Kapitalismen må omorganisere seg igjen. Og dette knyttes direkte til pandemien. Pandemien brukes som brekkstang for å rive ned det gamle og få på plass en ny økonomisk verdensorden, en total omorganisering av kapitalismen.

Talen inneholder svært få nøkler til hva dette vil bety, men vi aner konturene. Det er snakk om en ny, global økonomisk styring. Hun påkaller John Maynard Keynes, men det handler mest om at hun varsler store finansielle overføringer. Akkurat som Bretton Woods gjorde dollaren til verdensvaluta, betyr dette antakelig en ny verdensvaluta, sannsynligvis en digital sådan.

Georgieva snakket om at de globale overføringene under koronakrisa har vært på 12 billioner dollar (12.000 milliarder), hun roste dette, men det er tydeligvis ikke nok. Her trengs det mer, tydeligvis, og det skal skje sentralstyrt via IMF.

Dette er IMFs variant av «The Great Reset». Kapitalismen skal reorganiseres og koronakrisa brukes som det perfekte påskuddet til å skape et «Bretton Woods øyeblikk». Skalk lukene, storm i anmarsj – her kommer det mer.

Forrige artikkelDen korrupte Hunter Biden og norske medier
Neste artikkelTerroraksjonen som ryster Frankrike var vel planlagt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).